Boxe – Cum alegi un Sistem Audio pentru PC?

sisteme audio

Contează puterea atât de mult? Ce face un sistem audio să sune bine? Indiferent dacă e vorba de sisteme audio pentru PC sau tip home cinema, sunt o serie de lucruri de avut în vedere pentru a face o alegere potrivită.

Majoritatea producătorilor omit de obicei afișarea unor parametri esențiali, care determină în mare parte comportamentul și performanțele sistemelor audio.

Aceștea se bazează pe faptul că ascultătorii nu sunt preocupați în primul rând de calitate, ci de puterea muzicală și de preț.

Chiar avem nevoie de sute de Watts pentru un sistem audio pentru PC? În general este un lucru bun să dispui de o putere mai mare, pentru a nu forța sistemul dacă dorești să faci o audiție la volum mai mare. În plus, nivelul distorsiunilor va fi mai redus la volum mic-mediu.

Sistemele audio 5.1(Surround), 2.1 sau 2.0 (Stereo)

Pentru ascultarea de muzică eu prefer sistemele stereo (cu 2 boxe), deoarece sunetul e mai “plin” și sună mai „muzical”. Sistemele 5.1 sunt mai potrivite pentru jocuri și filme, deoarece aduc un plus de realism prin efectul de Surround. Dacă dorești ceva mai accesibil, un sistem 2.1 este de obicei un compromis acceptabil.

Pentru o calitate cât mai bună a sistemelor audio sunt câteva detalii constructive de urmărit:

 1. Incintele trebuie sa fie cât mai robuste, din materiale rigide (cu flexibilitate redusă). De preferat e lemnul.
 2. Folosirea unor difuzoare separate pentru redarea frecvențelor joase (20Hz-300Hz), medii (300Hz-3000Hz) și înalte (3000Hz-20000Hz).
 3. Dacă alegi un sistem cu mai multe canale, asigură-te că poate reda semnalele stereo pe toate canalele sale. Astfel poți asculta muzica și de pe youtube sau alte servicii decat playerul audio.
 4. În cazul în care o incintă are mai multe difuzoare, acestea să fie amplasate astfel încît distanța dintre centrele lor să fie mai mică decât lungimea de undă la frecvența de tăiere dintre difuzoarele respective; acest lucru va face ca sunetul sa pară venind din aceeași sursă.

Parametrii unui Sistem Audio pentru PC:

 1. Banda (spectrul) de audiofrecvență, este cea care ne spune ce frecvențe poate reproduce sistemul audio. Acesta trebuie să acopere întregul spectru audibil de către urechea umană,  adică 20Hz-20000Hz. Pentru că s-a demonstrat că frecvențele sub 50 Hz la amplitudini mari pot genera grețuri și stări de vomă, de multe ori redarea acestor frecvențe este limitată.
 2. Atenuarea pentru care este valabil spectrul de frecvențe este și ea importantă pentru a stabili liniaritatea răspunsului în frecvență. Spre exemplu, “pe vremuri” se masura la –3db, acum se masoară de cele mai multe ori la –10db, pentru a obține valori mai joase ale spectrului de frecvență. Ce e bine de știut este că la redarea frecvențelor înalte sau medii nu apar probleme, ci la redarea frecvențelor joase, pentru care este nevoie de putere mare și un difuzor diametru considerabil care să „miște” efectiv aerul. La difuzoarele de joase și subwoofere, mărimea contează.
 3. Intensitatea maximă a presiunii sonore (max SPL) produse de sistem (amplificator + incinte acustice). Aceasta este de fapt parametrul care ne spune  cât de tare se aude un sistem. Variază în funcție de puterea amplificatorului și de SPL-ul incintelor acustice.
  Pentru un difuzor sau o incită acustică, SPL-ul se calculează, la o frecvență standard (1000Hz), distanță standard (1m) și pentru o valoare cunoscută a semnalului de intrare (1W). Cu cat valorile acestui parametru sunt mai mari cu atât incinta se aude mai tare. Sa presupunem ca avem 2 difuzoare: unul are SPL 91dB si unul cu 94dB: pentru ca cele 2 difuzoare sa se auda la fel de “tare” puterea aplicata pe cel cu SPL 91dB trebuie dublată. Pentru fiecare 3dB în plus trebuie dublată puterea.
  Producătorii ne oferă doar informații despre puterea amplificatorului, de aceea este greu de apreciat SPL-ul maxim al unui sistem (de aceea, un sistem mai puternic poate să „sune” la fel de tare ca unul mai slab).

Sugestii pentru o „experiență acustică” mai plăcută:

 1. Amplasarea boxelor aproape de colțurile camerei poate aduce „câstiguri” de pana la 3dB (se va auzi mai tare). Dezavantajul este că această creștere nu e întotdeauna uniformă (in banda de frecvență), și sunetul se modifică (poate „suna a gol”). De preferat este ca boxele să fie cât mai „împrăștiate prin cameră”.
 2. În cazul în care cablul de la boxe nu are montată în capăt o mufă, ai grijă să polarizezi corect boxele (la amplificator, + cu +, – cu –),  altfel vei avea o atenuare a frecventelor joase si chiar pot aparea defectiuni ale difuzoarelor.
 3. Obiectele din camera (mesele, rafturile, și altele) de mari dimensiuni, influențează negativ „audiția”, datorită apariției reflexiilor și a undelor staționare. Experimentează diverse poziții ale incintelor pană o gasești pe cea potrivită.

Bibliografie pentru curioși:

Care este bugetul pe care ești dispus să îl aloci sistemului audio?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...

Articol scris pe 16 decembrie 2009, reeditat și revizuit pe 20 aprilie 2013.

foto via DeclanTM

42 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.