Cum sa intretii eficient calculatorul cu aplicatii putine

Desi am prezentat pe aici suficiente programe de curatare, optimizare, defragmentare pentru disc, registri samd, m-am gandit ca e util sa va spun si ce folosesc eu in mod uzual ca sa imi pastrez calculatorul in ordine.

Inainte sa ma apuc de “proiectul” Computerică aveam foarte multe programe antispyware, de optimizare samd, si o “inspectie tehnica periodica” dura destul de mult. Insa cu timpul am testat multe aplicatii si le-am selectat pe cele mai eficiente. Astfel economisesc timp si energie.

  1. Asadar, o sesiune obisnuita de curatare incepe cu Wise Registry Cleaner si Wise Disk Cleaner, aplicatii pe care le-am prezentat si aici. Aceste aplicatii au grija de majoritatea erorilor si fisierelor temporare, in sensul ca pe cele care pot fi sterse fara probleme le sterg, iar pe cele care prezinta pericol le lasa in pace. Teoretic acestea fac “grosul” si faptul ca mai sunt si automate reduc din efortul nostru.
  2. *CCleaner face cam aceeasi treaba ca si programele de mai sus (insa le completeaza). Atentie insa la scanarea registry-ului. Faceti mereu o copie de siguranta, pentru ca exista riscul ca sa va dea explorerul (explorer.exe) peste cap (sa dea erori si sa se restarteze in anumite circumstante).
  3. *Dupa aceasta Advanced System Care este indicat sa se ocupe de ce a mai ramas, de spyware, cookies si aplicatiile care ruleaza implicit (startup – va anunta). Pentru extra securitate antispyware puteti sa mai folositi din resursele de aici.
  4. Winaso Registry Optimizer poate sa mai faca si el o mica diferenta, in sensul ca mai raman mici erori, si e bine sa fie rulat la urma, dar fiind ca e trial si repara 10 erori o data.
  5. *Puteti sa faceti si o defragmentare a Registry-ului, deoarece aceasta aplicatie are si functia aceasta. Registry-ul poate fi defragmentat si cu Quicksys RegDefrag de exemplu.
  6. La sfarsit, prinde bine un *Disk Cleanup (mai exact stergere fisiere comprimate) pentru partitia C si o defragmentare totala a hard disc-ului cu JK Defrag.

Aplicatiile cu * in fata sunt optionale. Daca va grabiti sau nu vreti sa va complicati puteti sa le “ocoliti”. Ele sunt necesare la intervale mari de timp (o luna de ex).

Aceasta procedura de intretinere o urmez cand instalez multe programe (dupa multe actualizari), cand manipulez fisierele pe hard disk (la “modul industrial”) sau daca mi se pare ca se misca prea incet calculatorul. Nu le rulati nici prea des, pentru ca ce e mult strica. O data pe saptamana de obicei e suficient.

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.