De ce am renunțat la aplicația Facebook pentru Android

Facebook Mobile

Nu încape îndoială că Facebook pentru Android este una dintre cele mai utilizate aplicații de smartphone. Dar câți dintre cei care folosesc această aplicație se gândesc la felul în care le afectează performanțele telefonului sau confidențialitatea?

Prima mea experiență cu aplicația Facebook pentru Android a fost când am instalat-o pe tabletă. Nu mi-a plăcut fiindcă se mișca  foarte greu. Nici tableta nu era vreo rachetă, dar aplicația chiar era prost optimizată, motiv pentru care am renunțat la ea fără să stau pe gânduri.

Weekendul trecut am avut nevoie să răspund la unele comentarii de pe Facebook și pentru că nu am putut să mă loghez altfel, am decis să instalez aplicația Facebook pentru Android. Mare mi-a fost “bucuria” când am văzut că are “doar” 14 MB și am fost foarte “încântat” să văd că dorește acces cam la toate informațiile din telefon: contacte, poziția GPS, poze și altele.

facebook_mobile

Am pornit-o și a mai făcut 10 MB trafic, pentru că postările din newsfeed erau musai de sincronizat. După ce mi-am făcut treaba și am vrut să o închid, am observat că nu are un buton Exit (cum are Skype) ci doar Log Off. Bun, Log Off să fie și am decis să o las totuși instalată că poate voi mai avea nevoie de ea. Aplicația a rămas pornită și pentru că ocupa “numai” 68 MB de memorie RAM am închis-o manual.

Degeaba am închis-o manual, pentru că zece minute mai târziu era iarăși deschisă, alături de Google Maps (care de obicei nu pornește de la sine). Fiindcă nu am găsit un răspuns care să mă mulțumească la întrebarea “De ce aș ține în telefon o aplicație care  are acces la toate datele din telefonul meu și nu vrea să rămână închisă?” am dezinstalat-o.

Legat de confidențialitate, aplicația Facebook ar trebui să ridice niște întrebări (nu doar versiunea de Android, ci și cea de Windows Phone). Pe lângă aceste probleme aplicația Facebook de Android mai poate fi îmbunătățită și din punct de vedere tehnic. Consumul de resurse este de trei ori mai mare decât al Skype (care ocupă cam 20 MB). 68 de MB este enorm în comparație cu alte aplicații (nu îmi amintesc să fi văzut o altă aplicație care să depășească 35 MB).

Loc de mai bine este și la consumul de date care este foarte mare comparativ cu alte aplicații similare, cum ar fi Tweetdeck. Nu mai spun că aplicația are 14 MB și că doar pentru instalare și sincronizarea inițială mi-a consumat traficul pe care l-aș face în două sau trei zile.

În concluzie, dacă aș avea nevoie de acces la Facebook pe telefon aș căuta alte soluții decât aplicația dedicată. Confidențialitatea îndoielnică și consumul mare de resurse o scot din lista de recomandări.

Cum ți se pare aplicația Facebook pentru Android?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...

Articole Similare

13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.