5 ponturi pentru un calculator mai rapid

Am constatat că mulți dintre voi ar dori să știe ce anume determină „viteza de reacție” a unui calculator, și asta fără a aplica cine știe ce trucuri prin regiștri sau a folosi diverse programe pentru „tweak”, de acea am decis să scriu pe această temă. O întreținere corespunzătoare și „logică” a calculatorului vă poate menține sistemul în formă foarte bună o perioadă îndelungată.

art

Primul sfat ar fi să înlocuiți harddisk-ul cu un SSD. Altfel trebuie avut în vedere hard disk-ul. Cei mai mulți îl neglijează, însă hard disk-ul conține componente mecanice motiv pentru care este mult mai lent decât restul componentelor, de aceea orice „încetinire” este foarte evidentă. Pentru ca hard disk-ul să fie „sprinten” se recomandă:

  • Se ocupe cu date maxim 80% din spațiul disponibil pe fiecare partiție, altfel performanțele se diminuează destul de mult. Spațiul liber minim admis (după părerea mea) este de 5Gb și recomandat 20% din capacitatea partiției respective. Un alt avantaj al spațiului liber este că ajută și la o defragmentare mai rapidă a datelor. Defragmentarea periodică se recomandă după „transferuri” considerabile de date. Dacă dorești să afli cum să eliberezi din spațiul de pe hard disk  citește și „7 Metode prin care să ai mai mult spațiu pe hard disk”.
  • Fragmentarea este iarăși un factor destul de important pentru viteza cu care sunt accesate datele de pe hard disk, de aceea este bine să fie minimă. Dintre fișierele care merită o mare atenție mai mare sunt pagefile.sys și registry-ul. Despre pagefile am discutat într-un alt articol, iar pentru defragmentarea registry-ului puteți folosi Quicksys RegDefrag.
  • Numărul de partiții poate influența și el viteza de acces a datelor. Din experieță vă pot spune că recomandabil este să aveți minim două partiții (pentru siguranța datelor în cazul căderii sistemului de operare) sau maxim trei. Vă recomand să citiți și „Ghid – Organizarea informațiilor pe hard disk”.
  • Dimensiunea clusterelor de pe hard disk poate influența viteza de citire a datelor, dar pentru că nu este la îndemâna tuturor și sunt puțini cei care știu despre ce este vorba  nu o să intru în prea multe detalii acum.

Driverele sunt un alt element care contează mult pentru o funcționare corespunzătoare a sistemului. În cazul plăcii de bază, plăcii video, plăcii de sunet, etc.. driverele oferite de producător pot spori simțitor performanțele generale ale sistemului.

„Curățarea Startup-ului” de aplicații neimportante duce la eliberarea memoriei RAM. Din Am constatat că multe persoane nu triază eficient aplicațiile din Startup. Ca un exemplu, nu este nevoie să porniți Skype sau Yahoo Messenger o dată cu calculatorul.

Prevenirea apariției și curățarea „resturilor” programelor instalate. După dezinstalarea unei aplicații rămân urme ale acesteia, care cumulate cu alte „resturi” ale altei aplicații dezinstalate pot duce la o încetinire a sistemului. Resturile pot fi atât fișiere temporare, etc, dar și chei de regiștri. Pentru a preveni apariția „gunoiului” este recomandat să instalați doar programele necesare (nu este indicat să instalați și dezinstalați des aplicații) altfel veți „uza prematur registry-ul”. Pentru a preveni încărcarea registry-ului puteți testa programele în versiunea lor portabilă (dacă au). O soluțe pentru dezinstalarea mai eficientă a programelor este Revo Uninstaller. Pentru întreținerea sistemului se poate folosi autoopt.

Temperatura ridicată a componentelor poate cauza încetiniri sau blocaje (destul de rar), de aceea este recomandat să o păstrați cât mai joasă. Pe lângă performanțele ridicate ale sistemului asigurați și o fiabilitate crescută a acestuia. Vă recomand să citiți și „Ghid – 10 Sfaturi pentru un calculator mai rece”.

Deși am enumerat mai mulți factori, cel mai important după părerea mea este hard disk-ul. Pe de altă parte vă recomand să „curățați” registry-ul cât mai rar folosind diverse aplicații specializate, deoarece riscați să faceți mai mult rău decât bine. Dacă mai aveți idei ce merg incluse în articol vă rog să mi le transmiteți.

Articole Similare

18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.