Rentabilitatea mediilor de stocare (RON/GB)

Deoarece ma confrunt din ce in ce mai des cu lipsa de spatiu, am decis sa fac o comparatie intre mediile de stocare existente, din punct de vedere al raportului pret/capacitate. Preturile din grafice sunt aproximate si valabile la data scrierii articolului. Daca doriti puteti descarca fisierul sursa (din subsolul articolului) si actualiza preturile.

Hard Disk-urile

Acestea se gasesc momentan in trei variante: hard disk-uri interne, hard disk-uri externe si SSD. Cele interne sunt cele clasice, care se monteaza in interiroul calculatorului, cele externe sunt in mare parte ca cele interne doar ca sunt si portabile (sunt inchise intr-o carcasa proprie si se conecteaza prin USB), cele SSD sunt inca in stadiul de perfectionare si seamana mai mult cu memoriile flash. Pentru a avea un grafic mai “echilibrat” am impartit capacitatea hard disk-urilor la 10 (in loc de 80 e 8, 160 este 16..etc).

Hard Disk intern

In graficul de mai jos puteti vedea variatia raportului calitate pret pentru un hard disk intern.

hddi

Se poate vedea destul de clar ca in momentul de fata, achizitia unui hard disk cu o capacitate mai mica de 320GB este o investitie mai putin indicata, iar cel mai bun raport RON/GB este in cazul hard disk-ului de 640GB.
Hard Disk extern

Hard disk-urile externe sunt indicate in cazul in care “plimbati” des cantitati mari de informatie. Graficul de mai jos va poate fi de folos pentru a face o alegere buna, din punctul de vedere al raportului calitate pret.
hdde

Din grafic si tabel reiese destul de clar ca achizitionarea unui hard disk cu capacitate sub 500GB este destul de nerentabila; cel mai bun raport RON/GB il are hard disk-ul de 1TB.
Hard Disk SSD

Acestea inca sunt in stadiu de perfectionare si pot fi considerate “exotice” din cauza preturilor pe care le au. Avantajele fata de hard disk-urile clasice sunt: lipsa partilor in miscare care determina rezistenta mai mare la socuri mecanice,timpul de acces egal pentru toate locatiile de memorie (nu necesita defragmentare), consum de energie mai mic..

ssd

Din grafic si tabel puteti observa ca raportul RON/GB este de 20 de ori mai mare decat pentru un hard disk clasic, deci momentan nu sunt cele mai rentabile.

Memorii Flash

Acestea se gasesc in stick-urile USB, cardurile de memorie.. si in unele hard disk-uri SSD. Memoriile flash sunt foarte utile cand este necesar ca mediul de stocare sa aiba dimensiuni fizice reduse, rezistenta la vibratii, iar capacitatile foarte mari nu sunt o prioritate (indicate pentru camere foto, telefoane, pda.. etc).

flash

Conform graficului este clar ca memoriile flash cu capacitati sub 4GB sunt nerentabile, celelate pastrand aproape constant acest raport.

Discuri optice:

Datorita pretului mic pe GB sunt cele mai indicate pentru stocarea datelor mai putin folosite. Un dezavantaj il constituie faptul ca este nevoie de o unitate dedicata de citire/scriere.

disc

Conform graficului se poate observa ca DVD-urile au cel mai bun raport capacitate pret.
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.