Ghid – Ventilatoare mai silentioase, prin alimentare cu +5V

Acest articol are ca scop prezentarea unei metode de reducere a turatiei unui ventilator, fara a folosi un potentiometru sau altfel de controller de turatie, ci doar prin schimbarea tensiunii de alimentare de la +12V la +5V. Este o metoda foarte ieftina si relativ usor de pus in practica.

In cazul in care aveti mai multe ventilatoare, metoda va ajuta sa reduceti nivelul de zgomot produs de de acestea, de multe ori fara a influenta negativ racirea (rotindu-se mai incet nu se mai creaza “turbulente” iar aerul este “circulat” si nu “amestecat”). Cel putin va va ajuta sa reduceti la tacere ventialtoarele galagioase.

Aceste procedeu poate duce la anularea garantiei pentru anumite componente (desi daca este executata corespunzator garantia nu va avea de suferit), aplicarea ei este recomandata doar persoanelor care inteleg in totalitate ce au de facut si sunt calificate. Tot ce faceti este pe raspunderea dumneavoastra, prezentul articol este pentru informare.

Spre deosebire de controllerul de ventilatoare (fan controller) aceasta metoda este extrem de ieftina, reduce turatia la o valoare fixa, dar nu permite variatia turatiilor ventilatoarelor.

A se incerca aceasta metoda dupa ce ati constatat ca alte metode mai usor de pus in practica, de exemplu controlul  din software al turatiei unor ventilatoare (de ex SpeedFan, RivaTuner, ati tool etc), nu functioneaza.

Materiale necesare:

 • 1-2 m de cablu, de exemplu UTP (de retea, pentru stabilirea contactelor);
 • Banda izolatoare;
 • Unealta pentru dezizolat cablul UTP (se poate improviza si cu o unghiera sau cutit);
 • Conductor de cupru sau ceva similar, pentru fixat cablurile in pozitie;

Pentru ce fel de ventilatoare puteti reduce turatia?

Pentru orice ventilator, dupa cum veti vedea. Indiferent ca este vorba de ventilator de carcasa, de procesor sau de hard disk, aceasta metoda poate fi aplicata pentru a reduce turatiile la aproximativ jumatate din turatia maxima.

Indicatii si sfaturi:

 • Folositi Speedfan pentru a monitoriza o perioada temperaturile minime si maxime pe care le ating componentele din calculator si abia apoi treceti la etapele urmatoare;
 • Pentru inceput, verificati daca ventilatorul suporta tensiunea la care urmeaza sa fie alimentat. Atentie! Nu toate ventilatoarele sunt construite sa fie alimentate la +12V, se mai intampla sa fie si la +5V. Daca ele sunt construite pentru +12V si le aliemntati apoi la +5V nu este o problema, insa daca ele sunt construite pentru +5V si le alimentati din greseala la +12V le veti arde;
 • Folosindu-va de imaginea de mai jos, identificati pinii mufei ventilatorului (daca are doar doua fire cel negru este masa iar celalalt +) si  alegeti mufa de unde puteti “extrage” + 5V; Atentie la mufa cu 3 pini, firele galben si rosu sunt inversate intre ele. Firul rosu se gaseste langa cel negru (in mijloc).

pinout

 • Masurati distanta de la mufa aleasa ca “sursa” de +5V pana la mufa ventilatorului si taiati cablul UTP in conformitate cu acea distanta, luand in calcul si faptul ca veti decoji capetele;
 • Decojiti capetele cablului si introduceti (polarizand corespunzator) un capat in mufa ventilatorului si celalalt capat in mufa de alimentare;
  alimentare5v
 • Folosind banda izolatoare si conductor de cupru fixati cablurile si izolati conexiunile incat sa evitati posibilitatea producerii unui scurtcircuit;
 • Puteti conecta ventilatorul la placa de baza incat sa puteti monitoriza numarul de rotatii/minut;
  senzor-conectare
 • Folosind Speedfan monitorizati atent noile turatii si temperaturi. Daca temperaturile cresc foarte mult (de exemplu peste 50 de grade C, consultati informatiile producatorului componenteleor in cauza) e recomandat sa renuntati la reducerea turatiior.

  speedfan

In cazul meu unele temperaturi au scazut desi ventilatoarele se rotesc mai incet, dar va rog sa acordati o importanta crescuta monitorilzarii noilor temperaturi. Daca doriti sa aduceti completari va invit sa lasati comentarii.
Bibliografie:

Mufa cu 4 pini de ventilator pentru procesor

Mufa cu 3 pini de ventilator de procesor sau de carcasa

Mufa cu 4 pini de alimentare hard disk sau CD/DVD-ROM

Mufa cu 4 pini de alimentare pentru floppy disk drive

Articole Similare

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.