Google Chrome – Google ne face si browser

Chrome e viziunea despre browser web a celor de la Google si a fost “dat omenirii” marti, 2 septembrie. Acestia au folosit de bucati de cod din Apple WebKit si Mozilla Firefox, pentru a crea ceva mai bun, insa au mici probleme, pentru ca se pare n-au corectat niste “brese” de securitate din WebKit.
Chrome se instaleaza “automat” din fereastra browserului curent, ceea ce e un lucru placut pentru cei ce nu se pricep, insa un lucru mai putin placut pentru cei care doresc acces la setari “avansate”. Dupa instalare acesta poate importa bookmark-urile din Firefox sau Internet Explorer, dar si parolele salvate + alte cateva setari.

Browser-ul are o interfata foarte simpla, nu are bara de titlu, nici meniuri clasice, ci 2 butonase pentru setari ( customize, control ), nu are nici status bar, insa are o functionalitate destul de ridicata si este intuitiva.
Ceea ce face cu adevarat grozav Chrome-ul e ca aduce destule lucruri noi, sau lucruri deja stiute dar imbunatatite. De exemplu exista o singura bara “de introducere date”, care este atat address bar cat si search bar.
Blank page-ul este un fel de speed dial (ca in Opera), insa contine paginile cele mai vizitate.
Functia de cautare are si ea ceva nou, pentru fiecare rezultat al cautarii apare o liniuta pe bara de defilare, ca sa puteti identifica usor zona din pagina in care se gaseste ceea ce cautati.
O functie noua este “incognito mode”, si anume navigarea fara a fi salvate informatii de catre browser. Urmatorul citat l-am gasit intr-un articol, cand incercam sa aflu detalii..
“Google cheerfully suggests that you can use Incognito mode “to plan surprises like gifts or birthdays,” but they’re not fooling anyone; the bloggers call it “porn mode.””
Chrome se pare ca a avut mici dificultati si cu ceva site-uri, deoarece nu il recunosteau, dar presupun ca in cel mai scurt timp aceste chestiuni se remediaza.
Cu siguranta mai sunt si alte chestii care il fac pe Chrome demn de luat in considerare, insa momentan este “tanar”, si cred ca destul de putini il vor folosi ca browser implicit. E bine ca aduce “inovatii”, pentru ca astfel concurenta e obligata sa tina pasul. Eu raman la Firefox momentan, deoarece add-on-urile lui sunt de neinlocuit.
8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.