Imprimantă sau multifuncțional? Sfaturi și recomandări

ImprimantaO imprimantă bine aleasă te poate ajuta să economisești bani pe termen lung și să îți sporești productivitatea.

La achiziția unei imprimante e bine să știi la ce te aștepți, atât în ceea ce privește cheltuielile cât și eforturile necesare pentru instalarea sau întreținerea acesteia. 

Spre deosebire de restul echipamentelor de birou imprimanta necesită și consumabile, care cresc costurile de exploatare și care pe termen lung depășesc valoarea imprimantei în sine.

Multifuncțional sau imprimantă?

Pentru a alege imprimanta potrivită e bine să știi clar care îți sunt nevoile și care este bugetul pe care ești dispus să îl aloci. Cu aceste informații clarificate poți arunca o privire peste echipamentele disponibile pe piață,i costurile lor și ale consumabilelor acestora.

 • Imprimantele cu jet de cerneală. Dacă nu ai nevoie să multiplici documente prin copiere și nici să scanezi, o imprimantă inkjet este o alegere suficient de bună pentru acasă. În funcție de numărul de pagini pe care ai de gând să le tipărești lunar, poți opta pentru o imprimantă inkjet sau una laser. Imprimanta inkjet are costuri mici pentru volume mici, oferă posibilitatea de a scoate documentele atât alb-negru cât și color, însă viteza de tipărire este mică. Un caz particular de imprimante cu cerneală îl constituie imprimantele CISS, ce au niște rezervoare cu cerneală ce alimentează prin niște furtunașe cartușele din imprimantă, astfel reducându-se costurile de reumplere.
 • Imprimantele laser. Sunt ceva mai scumpe decât cele inkjet, dar au capacitatea și viteza de imprimare mai mari. Se folosesc mai mult în birouri însă sunt potrivite și pentru acasă dacă printezi mai mult. Ca să îți faci o idee despre costuri, o imprimantă alb-negru laser este comparabilă ca preț cu o imprimantă inkjet mai deosebită.
 • Imprimantele cu ace. O imprimantă matriceală se poate dovedi cea mai rentabilă alegere pentru birou pentru completarea facturilor sau a altor documente tipizate (de exemplu AWB-uri).
 • Multifuncționalele. Dacă ocazional ai nevoie să scanezi anumite documente sau să creezi copii ale acestora, un multifuncțional este fi mai potrivit. Multifuncționalele oferă pe lângă funcția de imprimare, posibilitatea de a scana documente sau imagini, de a creea copii ale acestora sau de a trimite/primi fax-uri. Pentru birourile unde volumul de documente de imprimat/copiat este mare, cel mai potrivit este un multifuncțional laser, de rețea.
 • Imprimanta de rețea. Este vorba despre orice imprimantă sau multifuncțional care se poate accesa direct din rețeaua locală, prin cablu sau wireless. Dacă acum câțiva ani doar imprimantele de volume mari aveau module de rețea și erau utilizate preponderent la birouri, acum și imprimantele mai “mici” pot fi conectate la rețeaua locală, prin cablu sau wireless.
 • Imprimante foto. Pentru a imprima fotografii este nevoie de cerneală și hârtie speciale. De aceea, imprimantele foto sunt în general puțin mai scumpe decât imprimantele cu cerneală obișnuite, dar și rezultatele sunt pe măsură. În general sunt pe format A3, dar există și variante A4 sau doar A5.
 • Plottere. Acestea sunt imprimante de format mare, de obicei A1 sau A0. Sunt folosite în special pentru imprimarea schițelor de proiect de mari dimensiuni și a hărților.

Ce branduri de imprimante să alegi?

Producătorii de imprimante câștigă cel mai mult din vânzarea de consumabile și nu din cea de imprimante. Făcând un calcul simplu, vei descoperi că pe termen lung, consumabilele depășesc lejer prețul imprimantei sau al multifuncționalului. Acesta este un lucru de care ții cont când alegi o imprimantă produsă de un brand anume. Mai mult, la unele imprimante este destul de dificil să instalezi cartușe reumplute sau care nu sunt originale.

Ca lucrurile să fie mai simple, stabilește un ciclu de utilizare, de exemplu doi ani. Estimează volumul de imprimare și adună la prețul imprimantei și consumabilele aferente pentru a afla costurile de exploatare. Alege apoi varianta care ți se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Brandul contează mai puțin.

Recomandări de imprimante

Pentru că prețurile imprimantelor simple au ajuns comparabile cu cele ale multifuncționalelor, recomand achiziționarea unui multifuncțional. Cu exepția cazurilor în care spațiul este o problemă, multifuncționalul este de obicei o alegere mai potrivită.

Multifunctional HP Multifunctional HP Deskjet 1050A

 • Tehnologie: Inkjet, color
 • Viteza imprimare: 12ppm
 • Rezoluție Scanner: 1200×1200
 • Recomandat ptentru <500 pag/lună

Multifunctional Canon Multifunctional Canon Pixma MG4250

 • Tehnologie: Inkjet, color
 • Viteza: 5.7 sau 9 ipm
 • Rezoluție Scanner: 1200×2400 dpi
 • Altele: Wireless

Multifunctional birou HP Multifunctional HP OfficeJet 4500

 • Tehnologie: Inkjet, color
 • Viteza: 22 ppm
 • Rezoluție Scanner: 1200×1200 optic
 • Altele: Rețea, Fax

Multifunctional birou Samsung Multifuncțional laser a-n Samsung SCX-3405F

 • Tehnologie: Laser, alb-negru
 • Viteza: 20 ppm
 • Rezoluție Scanner: 4800×4800 dpi
 • Aletele: Wireless, Fax

Instalare și configurare imprimantă

Este foarte important ca imprimanta să fie ușor de instalat și configurat. Ca să economisești timp pe viitor, poți face o mică cercetare despre driverele care însoțesc imprimantele care ți-au atras atenția. O simplă căutare pe google “MMM printer”, “MMM drivers” sau “MMM problem” te va ajuta să îți faci repede o părere despre modelul (MMM) de imprimantă care te interesează.

Când ai ceva de imprimat și se întâmplă să fie și urgent nu prea ai vreme să stai să bibilești imprimanta. Driverele, aplicațiile care vin cu imprimanta și simplitatea în operare devin foarte importante când te grăbești.

Paramentrii imprimantelor explicați

PPM – pagini pe minut.

IPM – imagini pe minut.

ADF – automatic document feeder, este un sistem care preia pe rând și automat filele unui document, pentru a fi copiate sau scanate.

CPI – numărul de caractere pe inch.

CPL – numărul de caractere pe linie.

PPI – numărul de pixeli pe inch, reprezintă densitatea de pixeli a unei imagini ce urmează a fi imprimată pe o anumită arie.

LPI – numărul de linii pe inch, cu cât este mai mare acest parametru cu atât textul este mai clar.

Formatul – dimensiunile de coli care pot fi imprimate.

Care este bugetul pe care îl aloci pentru imprimantă/multifuncțional?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...

Articole Similare

17 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.