Lapping – Pentru o temperatura mai mica

Atentie! Procedura prezentata mai jos anuleaza garantia componentelor mentionate, si daca este facuta gresit poate inrautati performantele. Atentie!
Deoarece radiatoarele nu au baza perfecta, sau au un grad de finisare slab, performantele sistemului de racire nu sunt maxime. Lapping-ul (slefuirea) este optional, acesta fiind necesar doar atunci cand radiatorul sau IHS-ul (carcasa de tabla a procesorului) sunt deformate incat afecteaza grav performantele. Este bine sa va documentati innainte de a incepe. ( Cititi si aici 1 2 3 )
Va voi explica in cele ce urmeaza cum am reusit (prin slefuire) sa determin o scadere cu 2 grade a temperaturii procesorului.

Materiale necesare:

  1. O bucata de geam de minim 25x25cm fara defecte; aici depinde si de posibilitatile voastre, insa ideal e sa fie suficient de mare incat sa aiba stabilitate. NU inlocuiti geamul cu altceva, mai bine asteptati pana faceti rost de geam.
  2. Hartie abraziva (smirghel) de diferite grit-uri: 400, 600, 800, 1000, 1500, 2000, 2500. Daca deformatia e mare, puteti incerca sa aduceti la nivel chiar cu hartie de 300. Nu este necesar sa aveti din fiecare, dar incercati sa aveti de minim 3 tipuri (depinde si de rezultatul pe care il urmariti).
  3. Alcool Izopropilic. La nevoie merge si spirt.. dar mai greu.
Pentru inceput demontati coolerul de pe procesor, apoi ii scoateti ventilatorul si clemele de prindere. Apoi curatati radiatorul de pasta termoconductoare cu alcool izopropilic.

Cooler-ul meu dupa demontare (AC Freezer 64)
Dupa ce ati curatat radiatorul, fixati cu banda adeziva prima hartie abraziva de geam, mergeti intr-un loc bine iluminat si fixati geamul.
Slefuirea poate fi umeda sau uscata. Puteti incepe cu slefuirea uscata, iar cand ajungeti la hartie de 1500, sa treceti pe slefuire umeda, pentru un luciu de “oglinda” (miror finish).

Pentru a identifica mai usor deformarile metalice, puteti colora cu un marker suprafata de slefuit.

Observati in dreapta imperfectiunile
Radiatorul se va deplasa peste hartia abraziva sub forma cifrei 8, apasand moderat, astfel incat slefuirea sa fie uniforma.

Dupa slefuirea cu hartie de 2000 sau 2500, puteti sa mai slefuiti un pic si cu o carpa de in sau ceva tesatura, pentru un aspect si mai fin. Ca idee aspectul de oglinda e doar de impresie artistica, pentru ca dupa prima montare, radiatorul o sa se zgarie sigur.

Diferite nivele de finisaj

Daca doriti sa slefuiti si IHS-ul procesorului (carcasa metalica), pentru a proteja pinii va recomand sa ii introduceti in “burete” pentru circuite electronice, probabil gasiti in cutia procesorului (ambalajul original..). Mentionez ca eu n-am slefuit decat radiatorul de la coolerul procesorului, la IHS n-am incercat pentru ca nu mi s-a parut foarte deformat.
Pentru mine slefuirea nu era obligatorie, deoarece aveam temperaturi rezonabile, am facut-o mai mult din curiozitate. Insa sunt anumite situatii in care, dupa slefuire temperatura cipului sa scada cu 5-10 grade. La mine a fost 1-2 grade in idle si 2-3 grade in full load.
Chiar si asa, diferenta poate sa nu fie vizibila din prima zi, ci in cateva zile poate chiar o luna, depinzand de pasta termoconductoare, timp in care aceasta se “aseaza”.

Articole Similare

7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.