Mic ghid despre stabilitatea calculatorului

In functie de necesitatile fiecarui utilizator, stabilitatea calculatorului poate fi buna pentru gamerii care de exemplu isi supratacteaza componentele (fac overclock) sau excelenta pentru cei care au nevoie de un calculator care sa poate prelucra date importante fara se le corupa.

Multi dintre noi considera blocarea completa, repornirile ocazionale, ecranul albastru “al mortii” care precede repornirea sau inchiderea aparent automata a calculatorului ca pe niste lucruri normale. Ei bine, nu e asa.

Un calculator tactat la frecventele implicite ar trebui in mod ideal sa functioneze fara eventimente neasteptate 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.

Exista multe cauze care pot provoca o instabilitate a sistemului dumneavoastra, iar in acest mic ghid vom incerca sa le descriem si vedem cum se pot detecta si cum se pot rezolva. Cele mai multe erori fatale (erori fatale = e. care blocheaza complet sau repornesc calculatorul) sunt cauzate de probleme legate de Hardware.

Cateogria HARDWARE

calculatorul-lui-aerosoul

1. Ventilatoarele

Componenta sistemului care pare sa se strice cel mai des sunt ventilatoarele. Motivele sunt praful care intra la motorul acestuia si distrugerea in timp a rulmentilor (sau a sistemului care prinde elicea de motor).  Alt motiv ar fi faptul ca elicea a fost lovita un obiect din interiorul carcasei sau din exterior. De-obicei, cu ceva timp inainte sa cedeze, se poate auzi un zgomot foarte puternic in timpul functionarii din partea unui ventilator. Daca acesta cedeaza, componenta care este racita se va supraincalzi (uneori pana cand se va ardre) si va cauza tot felul de erori de sistem.

De-obicei veti gasi ventilatoare pe radiatorul procesorului, pe radiatorul placii video, integrat in sursa de curent si tensiune (PSU) si uneori pe placa de baza si pe carcasa. Cele mai vitale sunt ventilatoarele procesorului, placii video si alte sursei.

E important ca un ventilator sa fie cat mai silentios si sa fie mereu ferit (cu un grilaj) de alte obiecte de care se pot lovi palele elicei. Odata ce rulmentii acestuia au inceput sa cedeze, acesta trebuie schimbat. Se pot monta si filtre de praf, dar acestea tind sa obstructioneze fluxul de aer. Acesta mai poate fi obstructionat si de un management nepotrivit a cablurilor in carcasa. O rezolvare la aceasta problema o puteti gasi aici.

Un mod de a determina daca ventilatoarele functioneaza corect este sa controlam temperatura componentelor. Daca de exemplu, daca placa video are o temperatura excesiv de mare (90 ºC) atunci s-ar putea sa fie probleme cu ventilatorul care o raceste.

Temperaturile se pot determina cu utilitare ca SpeedFan, Core Temp, Sandra Lite sau utilitarul de monitorizare care vine pe CD-ul placii de baza.

Este indicat sa curatati de praf (cel mai bine prin aspirare) odata la 6 luni unitatea dumneavoastra centrala.

Pentru pasionati, exista posibilitatea de slefurie a suprafetei de contact a radiatorului procesorului (lapping) pentru o temperatura si mai mica. Un ghid despre lapping il aveti aici. Temperatura procesorului nu ar trebui sa depaseasca 55-60 ºC.

Daca procesorul dumneavoastra ofera posibilitatea de a regla frecventa si tensiunea in functie de utilizare (AMD Cool’n’Quiet sau Intel SpeedStep) asigurati-va ca acesta sunt active in BIOS-ul calculatorului, si ca modul de cosum a energiei electrice (Control Panel>Power Options>Power Schemes) este minim (Minimal Power Management) pentru a obtine o medie a temperaturii de functionare mai mica si un consum de energie electrica redus. Pentru detalii despre configurarea BIOS-ului, consultati manualul placii de baza.

Odata activata functia de mai sus, puteti utiliza SpeedFan pentru a controla turatia ventilatoarelor in functie de temperatura, sau puteti sa configurati acest lucru din BIOS, daca placa de baza va permite acest lucru. Astfel, se poate atinge un grad ridicat de silentiozitate a sistemului.

2. Hard Disk-ul

Hard Disk-ul este una dintre cele mai fragile componente din calculator, pentru ca acesta functioneaza cu componente mecanice (la fel ca si unitatea optica sau floppy disk-ul). Daca unitatea este scapata pe jos sau primeste un soc mecanic puternic, sunt sanse mari ca sa fie avariat hard disk-ul, mai ales daca este inca in functiune. Daca s-a intamplat asa ceva, este vital sa faceti copii de rezerva fisierelor dumneavoastra cat mai rapid posibil. Un hard disk avariat nu mai poate citi sau inregistra  date fara sa le corupa, sau poate sa nu mai porneasca deloc. Uneori acesta scoate niste zgomote de click daca are probleme.

Hard disk-ul se mai poate avaria si in timp, de la uzura. De-obicei apar acele “bad”-uri sau sectoare necitibile si neinregisrabile. Acestea pot fi detectate si marcate cu  un utilitar al sistemului de operare care se numeste Scandisk (vezi propietatile drive-urilor>tools>error checking), dar puteti sa va uitati si in jurnalul de eventimente (Event Viewer) dupa erori de disc la tab-ul System. Jurnalul de evenimente poate fi accesat la Run… scriind in casuta “eventvwr”.

Alta metoda de a testa fiabilitatea Hard Disk-ului este folosind programe ca HD Tune care la tab-ul Health arata datele S.M.A.R.T. ale discului. Daca statusurile indica “OK“, totul e in regula.

Un alt motiv mai putin asteptat este decuplarea unui cablu de date (mai ales la discurile cu interfata SATA) sau a unui cablu de alimentare.

3. Sursa de curent si tensiue (PSU)

Sursa de curent si tensiune alimenteaza fiecare componenta a calculatorului cu curent electric. Daca aceasta nu functioneaza in parametrii normali, componentele mai sensibile se pot comporta intr-un mod neasteptat. De-obicei imbatranirea poate deteriora o sursa, dar si cuplarea ei la componente care consuma mai multa putere electrica decat este ea capabila sa transmita. In ziua de azi, surse de 400-600W sunt recomandate pentru sistemele obisnuite. Alt motiv pentru deteriorarea ei este supratensiunea de retea care apare atunci cand “cade lumina”. Pentru a va feri de asa ceva, va recomand sa utilizati si un prelungitor cu protectie la supratensiune. Supraincalzirea a mai fost discutata la capitolul “Ventilatoare“.

Speedfan, Sandra Lite si utilitarul de monitorizare al placii de baza pot determina daca sursa functioneaza corect. Aceste programe monitorizeaza diferitele linii ale sursei (+12V, +5V, +3,3V) iar tensiunile reale nu trebuie sa se abata mai mult de ±4% pe linia de 3,3V si ±5% pe celelalte doua linii. Tensiunile procesorului, memoriei si northbridge-ului, nu sunt linii ale sursei, ele sunt tensiuni transformate de placa de baza din liniile sursei.

4. Placa de baza, placa video, placile de extensie, procesorul si memoriile.

Mare atentie! Daca sistemul nu este ventilat corespunzator, sau daca componentele electronice sunt supratactate, acestea se pot deteriora la rularea utilitarelor de testare!

Toate aceste componente sunt complet electronice. De-aceea durata vietii lor este mai mare decat a celorlaltor componente. Influnete directe o au in temperatura si tensiunea. Cu cat este mai mica temperatura de functionare si cu cat are tensiunea o fluctuatie mai mica, cu atat viata acestor componente este mai lunga.

Acestea pot functiona individual fara probleme, dar in anumite situatii, ele nu pot fi compatibile intre ele si de-aceea pot genera instabilitate. In ziua de azi aceste incompatibilitati sunt rezolvate cu un update de BIOS al placii de baza. Pentru a afla mai multe informatii (de ex. versiunea sau data versiunii) despre BIOS-ul dumneavoastra, puteti utiliza Bios Agent.

Daca nici aceasta metoda nu are succes, trebuie schimbata componenta incompatibila. Aceste cazuri sunt extreme si foarte rare. De-obicei apar atunci cand construiti un calculator din componente. Pentru o siguranta mai mare in alegerea componentelor compatibile, va recomand sa cercetati lista vanzatorilor calificati (Qualified Vendors List sau QVL) care este mentionata pentru fiecare componenta pe paginile producatorilor.

Aceste componente se pot deteriora si din cauza supratactarii lor. Pentru a verifica frecventele lor, puteti utiliza pentru procesor si memorie CPU-Z , iar pentru placa video GPU-Z .

Utilitare pentru a testa memoriile, placa de baza si procesorul sunt: (pentru memorii) Memtest ,(pentru procesor): Orthos, CpuBurn, SuperPi sau Sandra Lite Burn In. Pentru a permite o precizie mai mare a testelor, este indicat sa le rulati cateva ore.

Placa de baza functioneaza numai impreuna cu aceste componente, si daca procesorul, placa video sau memoriile nu cauzeaza instabilitatea, atunci numai placa de baza poate fi de vina (excluzand sursa, care a fost testata la punctul 3.).

Pentru a testa placa video, puteti rula Aquamark sau 3DMark. Acestea au si rol de benchmark (testeaza performanta comparativ cu alte placi video de pe piata).

Daca oricare din aceste teste arata chair si o singura eroare, nu este un semn bun. Asigurati-va ca ati instalat cele mai noi drivere. Daca nici acest pas nu rezolva problema si daca aveti componentele in garantie, este indicat sa contactati service-ul spre a le repara sau inlocui.

Categoria SOFTWARE

Cele mai multe erori nefatale (erori nefatale = e. care nu blocheaza complet sau repornesc calculatorul) sunt cauzate de probleme cu softul instalat si pot fi remediate mai usor decat cele cauzate de hardware.

Va recomand sa cititi articolele “Ce instalam dupa windows?“, “Unde gasim drivere?“, “Daca ai nevoie de ajutor” si  “Cum sa intretii eficient calculatorul cu aplicatii putine“, pentru mai multe detalii.

De-asemena ati putea incerca pachetul de intretinere automata: Autoopt.

29 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.