De ce nu merită să piratezi software

Zilele trecute mă uitam pe niște statistici despre pirateria software, și am rămas puțin surprins de procentele la nivel mondial menționate acolo. În România pirateria este în descreștere, cam cu 1% pe an, momentan undeva în jurul la 64%. Este interesant de observat că nicăieri în lume pirateria nu scade sub 20%.

Cu toate acestea, de ce ai plăti ceva ce poți obține pe gratis? Ei bine, uite câteva motive serioase:

  • Securitatea și stabilitatea calculatorului tău. Ai vreo garanție că site-ul warez, crack-urile sau aplicațiile sparte nu conțin malware? De unde știi că antivirusul pe care l-ai piratat chiar funcționează, sau este vreun trojan care îți transformă calculatorul într-un zombie? O problemă majoră în cazul software-ului piratat este imposibilitatea de a primi actualizări (fiindcă ar fi detectat ca program piratat). Din ce am observat, au cel mai mult de-a face cu virușii cei care caută să pirateze. Și este păcat pentru că sunt atâtea opțiuni gratuite de aplicații, încât dacă ești puțin deschis la minte nu este nevoie să piratezi absolut nimic.
  • Răsplata producătorilor. Echipele care lucrează pentru un produs comercial probabil că din asta trăiesc, așadar dacă vrei să existe versiuni viitoare, îmbunătățiri, dezvoltări sau actualizări ale produsului pe care intenționezi să-l piratezi, ar fi de preferat să cumperi. De asemenea, suportul tehnic și cercetarea costă. Sigur, mai e și varianta în care produsul să se monetizeze altfel și să transforme într-un adware sau spyware plin de reclame și toolbar-uri, caz în care tu nu plătești direct, ci prin datele tale personale incluse într-o bază de date. Din cauza pirateriei, sunt jocuri care nu se mai lansează în variante pentru PC..
  • Motivele legale. Da, există amenzi, iar firmele ar trebui să ia în serios acest aspect.

Notă personală

Deși des invocată, nu cred că lipa banilor este primul motiv pentru piraterie. Să luăm cazul unui utilizator fără pretenții. Un Windows 7 Home Edition este 450 de RON, iar un laptop low end este 1300 RON. Pentru celelalte programe (Office, antivirus, media playere, etc) există alternative gratuite, pe care le-am prezentat în nenumărate rânduri pe computerica.ro (de fapt asta a fost și ideea din spatele proiectului). Costurile totale ar fi în jur de 1800 RON, și fără să luăm în calcul că am putea vinde ansamblul și recupera o parte din bani, costurile distribuite pe 2 ani s-ar reduce la 75 de RON pe lună. Dacă nu sunt bani de software, se poate opta oricând pentru o distribuție de Linux, reducând astfel costurile la 55 de RON.

Tu de ce piratezi?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...
Tags:
36 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.