PC sau laptop pentru gaming – Sfaturi de achiziție

Sistem Gaming

Unii dintre noi se mai și joacă, și pentru că am primit tot mai multe cereri de configurații pentru PC-uri pentru jocuri în comentariile articolelor despre alegerea plăcii video și despre achizitia unui PC ieftin, am decis să scriu o postare dedicată celor care doresc un calculator pentru gaming, în care să evidențiez ce ar trebui să aibă în vedere la achiziționarea unui astfel de sistem.

Cerințele minime și recomandate pentru jocuri

Pentru a afla dacă sistemul va rula bine un joc sau nu, este de preferat să afli care sunt cerințele de sistem ale jocurilor care te interesează. Căută pe google după următoarele cuvinte cheie: “numelejocului system requirements”. Vei găsi o serie de rezultate care conțin atât cerințele minime (minimum requirements) dar și pe cele recomandate (recomended). Să luăm de exemplu Battlefield 3: căutăm pe google “Battlefield 3 system requirements”, și accesând pe oricare dintre primele rezultate vom afla care sunt cerințele minime și recomandate.

Procesorul, placa video, placa de bază și memoria RAM

Imediat ce ai aflat cerințele de sistem poți configura nucleul calculatorului. Procesorul, placa video, placa de bază și memoria RAM sunt componentele care determină în mare parte viteza de lucru și performanțele generale ale sistemului, de aceea trebuie alese astfel încât ansamblul să fie echilibrat. Dacă ai un buget stabilit pentru aceste componente (cam 60-75% din bugetul pentru unitatea centrală), poți pleca de la următoarele ponderi: procesor 35% din buget, 30% placa video, 20% placa de bază și 15% memoria RAM. Apoi poți să mai schimbi mici detalii astfel încât să fie în regulă, de exemplu poți folosi acest comparator pentru plăci video ca să faci o alegere inspirată. Ca idee, aceste patru componente se schimbă cel mai des la un upgrade, de obicei anual (sau chiar la șase luni dacă vorbim de un gamer înfocat). Nu intru deocamdată  în detalii despre overclocking.

Sursa de alimentare, carcasa și hard disk-ul

Aceste trei componente sunt schimbate mai rar în cazul unui upgrade, de aceea le-am grupat astfel. Este de preferat atunci când alegi sursa de alimentare, carcasa și hard disk-ul să te asiguri că acestea sunt fiabile (ideal ar fi să țină măcar 5 ani). Dacă le alegi corespunzător, calculatorul poate suferi upgrade anual, însă aceste trei componente pot rămâne neschimbate.

Sursa este o componentă foarte importantă pentru fiabilitatea unui PC, de aceea recomand să citești articolul dedicar despre sursele de alimentare pentru PC. O carcasă robustă ar fi Cooler Master Elite 430 Black, dar în funcție de preferințele și necesitățile tale poți alege și alte componente ceva mai scumpe.

În cazul în care dispui de un buget mai mare, poți opta pentru un SSD pentru Windows și aplicații, și să utilizezi hard disk-ul pentru stocarea fișierelor multimedia și a documentelor. Este de preferat ca sursa de alimentare, carcasa și hard disk-ul să nu depășească mai mult de 30% din bugetul pentru întreaga unitate centrală.

Periferice: Monitorul, Boxele, Tastatura, Mouse-ul, etc..

Despre monitor am mai vorbit, esențiale sunt: panelul, timpul de răspuns care trebuie să fie cât mai mic, unghiurile de vizibilitate, contrast, iluminare și rezoluția nativă. Despre boxe am vorbit de asemenea, iar mouse-ul, tastatura și căștile sunt în funcție de preferințele și jocurile pe care intenționezi să le rulezi.

PC sau Laptop?

PC-urile oferă performanțe mari la prețuri rezonabile, iar punctul forte al laptop-urilor îl constituie portabilitatea. Dacă ai un buget sub 4000 de RON, pentru un raport calitate preț bun recomand să mergi pe un sistem construit de tine pe componente. Dacă dispui de mai mult de 4000-5000 de RON vei găsi și un laptop pe care te poți juca cât de cât.

Alienware M18x  și Alienware Aurora
Alienware M18x și Alienware Aurora

Cred că laptopul suprem pentru jocuri de pe piața românească îl constituie Alienware M18x Stealth Black, dar cu un preț pe măsură. Alienware oferă și câteva siteme de gaming, mai precis seria Aurora, dar care sunt de asemenea foarte scumpe.

Ca și părere personală, un PC ce valorează mai mult de 6000 de RON se justifică în scopuri comerciale (proiectare etc), iar pentru jocuri eu nu recomand. De asemenea nu recomand pentru gaming un sistem (unitatea centrală) care costă sub 2000 RON, deoarece va fi cel mult mediocru.

Cât consider că merită să cheltui pe un sistem de gaming + periferice?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...
179 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.