Sistem de operare pe 32 sau pe 64 de biți? Care este diferența?

cpu

Numărul de biți oferă informații despre arhitectura microprocesorului, instrucțiunile suportate de acesta, câtă memorie RAM poate adresa, etc. 

Primul microprocesor adoptat pe scară largă, Intel 8080, folosea instrucțiuni ce operau cu 8 biți. Pe măsură ce puterea de procesare a computerelor personale a crescut s-a trecut progresiv la 16 biți, 32 biți și în momentul de față 64 de biți.

Zilele trecute o discuție despre placa video mi-a reamintit de ce am renunțat la ideea de sistem pe 64 de biți. Anca, o cititoare a blogului, și-a achiziționat un mini laptop care venea cu Linux și a instalat Windows 7. Problema e că a instalat varianta pe 64 de biți și producătorul oferea doar drivere pe 32 de biți. Neavând parte de accelerare video pe Windows 7 64 bit,  redarea filmelor era foarte proastă.

În esență, trecerea la 64 de biți este normală și necesară. Pe lângă sporul de performanță obținut în aplicațiile optimizate pe 64 de biți, ca să poți folosi mai mult de 4 GB de RAM ai nevoie de un procesor pe 64 de biți, cele pe 32 de biți putând adresa puțin peste 3 GB RAM.

M-am jucat și eu cu sisteme de operare pe 64 de biți, atât Windows cât și Linux. Din nefericire mai mult am întâmpinat dificultăți decât să observ  creșteri de performanță. De asemenea am observat un consum de resurse sensibil mai mare în cazul sistemelor pe 64 de bit (atât ca memorie RAM cât și spațiu ocupat pe hard-disk).

Probleme de compatibilitate 32 bit/64 bit

Teoretic, aplicațiile mai vechi pe 32 de biți ar trebui să fie compatibile cu sistemele pe 64 de biți. Practic, driverele și aplicațiile mai  “bătrâne” sau prost codate generează tot felul de probleme pe sistemele 64 bit.

Părerea mea este că pentru sistemele mai modeste ca performanțe nu se merită instalarea unui sistem pe 64 de biți. Dacă sunt și mai vechi de 3-4 ani, cu atât mai mult. Se merită în schimb pentru sistemele noi și performante, care au peste 4 GB RAM și driverele au bine gândite pentru 64 de biți.

Ce sistem de operare folosești?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...

photo credit: lungstruck

7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.