Solid State Drive – 10 motive să-ți cumperi SSD la primul upgrade

Te-ai întrebat vreodată cât timp pierzi zilnic așteptând să se deschidă fișierele, sau să îți pornească aplicațiile? Sau cum îți influențează productivitatea acești timpi morți? Cum ar fi dacă toate fișierele și aplicațiile ar porni la “sfert de click”?

Acum mai bine de patru luni mi-am înlocuit HDD-ul din laptop cu un SSD Samsung 830 Series de 64 GB. Am rămas foarte surprins când am văzut că timpul de pornire al aplicațiilor s-a îmbunătățit semnificativ, de parcă aș fi făcut upgrade și la procesor sau RAM.

Citisem că ratele de transfer la SSD vs HDD sunt de la trei pana la șapte ori mai mari, dar nu credeam că “se simte” chiar așa. După ce am făcut trecerea la SSD (Solid State Drive), pot spune că este fantastic ca PC-ul să răspundă “instant” când îi ceri să deschidă fișiere sau aplicații.

Ca să îl pot folosi în continuare, HDD-ul din laptop l-am transformat în hard-disk extern cu ajutorul unui rack RaidSonic Icy Box IB-290StUS-B, 2.5” (rack-ul este decent, am obținut 30 MB/s constant la transferul de fișiere prin USB, în plus are și eSATA, carcasa e din metal și vine cu tot cu husă).

Cum funcționează un HDD vs. un SSD

Pentru a stoca date, hard-disk-urile folosesc atât componente electronice cât și mecanice, pe când SSD-urile utilizează doar componente electronice. Nu o să intru în detalii aici, îți recomand un clip care ilustrează binișor avantajele unui SSD comparativ cu un HDD.

ssd samsung vs hdd

Avantajele unui SSD față de hard-disk:

 1. Viteza de acces a fișierelor și a aplicațiilor este punctul forte al SSD-urilor. Fișierele și aplicațiile se vor deschide aproape instantaneu, de parcă ți-ai schimbat calculatorul cu totul. Cel puțin, asta a fost prima mea impresie. În cazul meu, Samsung 830 a obținut o viteză de 150MB/s față de 30-35MB/s la scriere și 260MB/s față de 70 MB/s la citire. Printre altele, calculatorul va porni și se va opri mult mai rapid, iar antivirusul devine insesizabil fiindcă  poate scana foarte rapid fișierele noi/suspecte.
 2. Rezistența crescută la șocuri. Fiind portabile, laptopurile sunt mai expuse căzăturilor.  SSD-urile oferă laptopurilor o rezistență mult mai mare la șocurile fizice decât hard disk-urile pentru că nu au părți sau componente în mișcare. Uite o demonstrație, hdd vs ssd.
 3. Fiabilitatea crescută. Dacă în momentul lansării primelor SSD-uri pe piață s-au întâlnit probleme de fiabilitate, cele mai noi au MTBF (timpul mediu între defecțiuni) mai mare sau egal decât cel al hard-disk-urillor.
 4. Defragmentarea nu mai este necesară fiindcă fragmentarea fișierelor nu mai influențează timpul de acces. Adio defragmentare!
 5. Consumul redus de curent electric. Dacă ai un laptop, faptul că bateria ține mai mult cu 5-20 de minute nu poate fi decât un plus. În cazul laptopului meu nu am observat vreo schimbare considerabilă, însă este posibil ca în anumite configurații să se vadă diferențe sesizabile.
 6. Dimensiuni mai mici. Acest aspect este vizibil mai ales în cazul ultrabook-urilor. SSD-urile ajută la obținerea unui profil foarte subțire al acestora, ce nu ar putea fi obținut folosind un “hard-disk tradițional”.
 7. Greutatea redusă. Un aspect pozitiv, cu toate că nu este chiar atât de sesizabil în cazul laptopurilor. Comparativ cu un hard-disk de PC (3.5) un SSD cântărește mai puțin cu aproximativ 300 de grame, însă comparativ cu hard-diskurile de laptop nu sunt diferențe considerabile.
 8. Rezistența mai mare la câmpurile magnetice. Fiindcă stocarea datelor pe hard-disk se face electromagnetic, determină o sensibilitate crescută a acestora la câmpurile magnetice, ale difuzoarelor mai mari de exemplu. SSD-urile sunt mai rezistente din acest punct de vedere decât hard-disk-urile, așadar plasarea lor lângă difuzoare/subwoofere nu ar trebui să constituie o problemă.
 9. Temperatura de funcționare are o plajă mai largă de valori. SSD-urile pot fi utilizate la temperaturi între 0-70 de grade Celsius spre deosebire de 0-60 grade în cazul HDD-urilor. Acest lucru nu este foarte important dacă ești utilizator obișnuit, dar se poate dovedi util în anumite aplicații inginerești.
 10. Zgomot și vibrații insesizabile. Pentru că au părți în mișcare, hard-disk-urile fac zgomot și transmit vibrații carcasei calculatorului. Dacă în cazul unui calculator se poate adapta un amortizor pentru hard-disk, ca utilizator de laptop nu prea ai ce face pentru a izola vibrațiile și zgomotul produs de acesta. Seara, când e liniște, zgomotul produs de HDD poate fi deranjant , însă această problemă nu mai există dacă folosești un SSD.

Dezavantajele SSD-urilor:

 1. Costul/GB ridicat. Când alegi un SSD, fie te mulțumești cu un spațiu mai mic de stocare la un preț accesibil, fie plătești destul de mult pentru capacități de stocare mai mari. În cazul unui PC se poate opta pentru un SSD doar pentru partiția cu sistemul de operare, și un HDD pentru stocarea fișierelor.
 2. Datele de pe SSD sunt mai greu de recuperat decât în cazul HDD-urilor. În funcție de ce se defectează, datele sunt mai dificil de recuperat. Totuți, dacă îți păstrezi datele esențiale în cloud, nu ar trebui să îți faci prea multe probleme.

SSD-uri recomandate

Cu toate că în momentul în care mi-am cumpărat SSD produsele Samsung mi s-au părut cele mai atractive, acum mi-au atras atenția produsele celor de la Kingston. Mi se pare că au un raport calitate preț bun și suficiente review-uri pozitive. Am apreciat că pe lângă ratele de transfer, printre specificații apare și MTBF, ceea ce îmi oferă mai multă încredere în produsele lor. Probabil te întrebi de ce nu recomand Intel: mi se par scumpe și sunt cam multe resigilate, ceea ce înseamnă că o parte din ele au fost returnate de către cumpărători.

v300ssd

Kingston V300 120 GB este alegerea ideală dacă ai un buget redus, sau nu vrei să investești foarte mult într-un SSD. Chiar dacă nu este un model de top vei observa o îmbunătățire considerabilă a vitezei de acces și transfer a datelor.

Dacă dorești să investești mai puțin, poți opta pentru varianta de 60 de GB, însă din punctul meu de vedere nu este foarte rentabil.

ssd-hyper

Kingston HyperX 120 GB are cel mai bun raport performanță/preț. Posesorilor de laptop-uri li s-ar potrivi mai degrabă o variantă de 240 GB, dacă au nevoie de spațiu mai mult și li se pare complicată utilizarea unui hard-disk extern.

Pentru un PC, 120 GB sunt suficienți dacă mai există conectat la sistem și un hard disk pentru stocarea fișierelor de mari dimensiuni: filme, imagini, jocuri, muzică, etc..

În concluzie, SSD-urile sunt utile utilizatorilor care doresc un sistem cu un răspuns (foarte) rapid. Pasionații de jocuri care își configurează sisteme de gaming nu ar trebui să stea prea mult pe gânduri, pentru că în cazul lor rezultatele vor fi și mai bune. În cazul laptopurilor, cel puțin, SSD-ul ar trebui să fie primul pe lista de upgrade (dacă laptop-ul nu este deja echipat cu un astfel de disc).

Care este poziția ta față de SSD (Solid State Drive)?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...

Articol scris inițial pe 3 Ianuarie 2013 de Alex și reeditat ultima dată pe 5 August 2014.

Articole Similare

74 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.