Sursa de Alimentare, baza unui PC fiabil

Sursa de alimentare este componenta calculatorului ce are ca prim scop transformarea tensiunii alternative de la rețea (priză) în curent continuu.

Sursa de alimentareDe asemenea sursa se ocupă și de coborârea tensiunii de la 230V (de la priză) la valorile de lucru ale componentelor calculatorului, respectiv -12Vcc, 12V, 5V, 3,3 V și asigurarea unui curent suficient pentru funcționarea sistemului.

Practic, când vorbim despre o sursă de calculator ne referim la o sursă în comutație  ce transformă cei 230Vca de la rețea în tensiunile necesare unei bune funcționări a calculatorului.

Calitatea sursei va determina și fiabilitatea sistemului în timp, pentru că o sursă de bună calitate protejează componentele pe care le alimentează asigurându-le o tensiune și un curent optime pentru funcționare.

Parametrii surselor de alimentare pentru PC

Există o serie de parametri ce caracterizează sursele de alimentare însă care nu sunt specificați de toți producătorii. O listă completă cu parametrii în cauză și mai multe detalii se pot găsi în documentul despre standardul ATX 2.2, respectiv ATX 2.3.

 • Puterea sursei. Primul criteriu după care se aleg sursele îl constituie puterea acestora. Ca sistemul să funcționeze corespunzător, sursa trebuie să facă față cerințelor sistemului. Pentru a putea estima puterea unei surse poți folosi un calculator de putere a surselor sau să aduni consumul tuturor componentelor pe care aceasta le va alimenta. Ca să identifici valorile consumului pentru fiecare componentă în parte, poți căuta pe google după numele componentei la care adaugi și TDP (Thermal Design Power). De exemplu “intel i5 tdp”, “geforce 630 tdp” etc.
 • Ventilatorul. Răcirea surselor se face de obicei activ, folosind un cooler, care de multe ori este destul de gălăgios. Pe măsură ce sursa este mai “dichisită” și ventilatorul este mai silențios. Este de preferat atunci când alegi o sursă de alimentare să optezi pentru una cu un ventilator mare (120mm) și care să aibă controlul automat al turației în funcție de temperatură (dacă sursa nu este foarte solicitată, ventilatorul să se rotească mai încet și să producă mai puțin zgomot).
 • Protecții la supratensiune, supracurent și supraîncălzire, scurtcircuit și la mersul în gol. Aceste protecții sunt impuse de standardul ATX 2.2 și nu mai constituie un diferențiator, de aceea nu sunt mereu trecute în specificații. Teoretic, toate sursele de pe piață ar trebui să aibă aceste protecții.
 • Rail-uri. Practic rail-urile pot fi asociate unor “canale” prin care se livrează anumite tensiuni. La sursele obișnuite, chiar dacă tensiunile sunt diferite se obțin din același rail. La sursele de putere foarte mare (pentru overclocking, sau configurații SLI ori CrossFire) există mai multe rail-uri de 12 V. Pentru a reduce costurile de producție, în loc de un rail de 12V și 27A există două de 12V cu 13A respectiv 14A, de exemplu. Dacă nu faci overclocking, cel mai probabil nu e nevoie să îți bați capul cu o sursă dual-rail, altfel trebuie să ai grijă cum alimentezi componentele pentru a nu suprasolicita sursa.
 • Conectorii sursei de alimentare. Ca să poți alimenta toate componentele care te interesează este important să alegi o sursă ce oferă toți conectorii necesari. În momentul de față lucrurile sunt destul de bine standardizate și nu cred că există bătăi de cap la acest capitol. De aceea nu nu o să intru în detalii aici iar pentru curioși recomand un material amplu despre conectorii și adaptoarele surselor de alimentare pentru PC.
 • Filtre de rețea, riplu. Dacă filtrele de rețea sunt bune și riplul este mic, atunci calitatea audio nu va avea de suferit. Altfel există posibilitatea să apară zgomote de fundal, bâzâituri și oscilații când asculți muzică de pe calculator. Din nefericire nu prea poți afla multe detalii despre filtre sau riplu înainte să cumperi sursa de alimentare.
 • PFC activ sau pasiv. Power Factor Correction (sau Controller după unii) este o funcție a sursei de a reduce pierderile (puterea reactivă). Din câte știu, PFC-ul este obligatoriu pentru produsele ce se comercializează în Europa. Raportul dintre puterea reală și puterea aparentă poartă numele de factor de putere (se notează cu k) și poate lua valori între 0 și 1. Pentru o sursă obișnuită ce are pfc pasiv, k ia valori între 0,7 sau 0,75 iar dacă depășește 0,8 se consideră că sursa are o eficiență ridicată. La sursele ce folosesc PFC activ (care este mai eficient decât cel pasiv) k poate ajunge la 0.95-0.99. Cu cât eficiența sursei este mai bună, se pot face economii la factura de curent.
 • Eficiența sursei de alimentare. După cum am spus mai devreme la PFC, eficiența unei surse obișnuite este între 70%-80%. Pentru anumite aplicații (industriale sau birouri) se preferă surse cu o eficiență cât mai mare, peste 80%. Astfel unii producători specifică eficiența printre parametrii sursei, pentru a ne asigura de calitatea acesteia.
 • Sursa modulară sau nemodularăSursele modulare au cablurile de alimentare detașabile, astfel că nu o să ai spațiu ocupat în carcasă de cabluri care nu sunt folosite. Sursele modulare sunt puțin mai scumpe, dar sunt mai practice.

Recomadări de surse de alimentare

Mai jos am făcut o selecție de surse care au un raport calitate/preț foarte bun recomandate pentru activități office și navigare internet dar și multimedia. Astfel ar trebui să îți fie ușor să alegi sursa potrivită în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție și destinația calculatorului.

sursa 1

Sursa Inter-Tech SL-500A

 • Putere sursa (W):500
 • Numar ventilatoare:1 x 120 mm
 • Protectie: SCP, OCP, OVP
 • Greutate (Kg):1.4

Vezi detalii
despre preț și stoc

sursa 2

Sursa Inter-Tech Energon 550W

 • Putere sursa (W):550
 • Numar ventilatoare:1 x 120 mm
 • Quad rail (18A/18A/18A/18A)
 • Ventilator silentios & control termic

Vezi detalii
despre preț și stoc

Pasionații de jocuri care au instalate pe sistem plăci video mai puternice (și implicit mai mari consumatoare) ar trebui să opteze pentru surse cu puteri ce depășesc 600 W, pentru a se asigura o stabilitate cât mai bună a sistemului. Mai mult, cei care obișnuiesc să facă upgrade des sau țin foarte mult la un aspect cât mai aerisit al carcasei vor aprecia cu siguranță o sursă cu design modular.

 

sursa 3

Sursa Corsair CP-9020051 650W

 • Putere sursa (W):650
 • Numar ventilatoare:1 x 120 mm
 • Rail:1 x 12 V
 • PFC Activ
 • MTBF: 100000 ore

Vezi detalii
despre preț și stoc

 

sursa 4

Cooler Master GM750, 750W

 • Putere sursa (W):750
 • Numar ventilatoare:1 x 120 mm
 • Hold Up Time: 17 ms
 • Activ PFC, Sursa modulara
 • Eficienta 85%, Single +12V Rail

Vezi detalii
despre preț și stoc

Dacă dorești o recomandare personalizată poți lăsa mai jos un comentariu în care să specifici bugetul disponibil, configurația calculatorului și destinația acestuia.

Care este bugetul pe care ești dispus să îl aloci sursei de alimentare?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...

foto via mikkelz

Articol publicat pe 14 aprilie 2013 și reeditat pe 24 iunie 2014.

Articole Similare

56 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.