Top 5 Browsere Web – Ce navigator e cu adevarat mai bun?

In articolul 15 Browsere web – Cu ce navigam mai repede pe internet? imi propuneam sa aflu ierarhia intre browserele web mai cunoscute, si am decis apoi sa fac un test mai profund asupra celor din fruntea clasamentului.

Asadar am ales sa testez Chrome 3.0.182.3 Beta, Internet Explorer 8, Opera 9.64, Mozilla Firefox 3.5 beta 4 si Safari  4 pentru ca acestea se aflau in fruntea clasamentului trecut si pentru ca testarea doar in peacekeeper era insuficienta. Desi are un caracter subiectiv (poate), acest articol are scopul de a va oferi informatiile necesare pentru a alege un browser potrivit nevoilor voastre.

Cum am testat si ce am luat in calcul?

Ca diferentele sa fie cat mai clare am luat in calcul: spatiul ocupat pe hard disk, timpul de pornire, memoria RAM maxima atinsa in timpul unui test, timpul mediu de procesor intr-un test, timpul de navigare, rezultate in testele sintetice peacekeeper si acid3, posibilitatea de adaugare a extensiilor.

  • Masurarile nu sunt foarte precise, testele pe care le-am efectuat nu sunt “brevetate”, dar cu toate acestea cred ca rezultatele reflecta foarte bine realitatea. Puteti descarca fisierul cu rezultatele si sa le ierarhizati dupa bunul plac (va rog sa lasati un comentariu cu noul clasament daca e cazul si detaliile necesare).
  • Timpul de ocupare al procesorului ( % ) si memoria RAM maxima ocupata le-am masurat folosind Process Lasso.
  • Spatiul ocupat pe HDD. M-am limitat la fisierele din Program Files si Users pentru a determina spatiul ocupat de navigatoare dupa instalare.
  • Timpii de pornire si de navigare i-am masurat cu un cronometru.
  • Primul test mai serios a fost pornirea navigatorului si lasarea acestuia neutilizat timp de 15 secunde dupa care am luat valorile memoriei RAM ocupate si a nivelului de utilizare al procesorului.
  • Al doilea test a fost  cu peacekeeper si monitorizarea variatiei memoriei RAM si a timpului de procesor.
  • Urmatorul test a fost unul de navigare propriu-zisa: deschiderea browserului, accesarea unei pagini web si navigarea prin aceleasi 5 link-uri (am asteptat sa se incarce complet fiecare pagina). Am luat in considerare timpul total de la pornire pana la finalizarea navigarii, memoria RAM maxima ocupata si timpul de procesor.
  • Apoi am realizat un test similar pentru a vedea in ce fel este afectata navigarea cu fiecare browser in parte in cazul in care deschid doar aceeasi pagina (de zece ori in tab-uri/file diferite). Am masurat si luat in calcul aceleasi lucruri ca la testul precedent.
  • Ulterior am adaugat cate o nota (posibil subiectiva) pentru suportul de extensii si rezultatele acid3.
  • Nu am luat in calcul securitatea pe care o ofera fiecare browser, deoarece am considerat ca toate browserele testate aici sunt decente din acest punct de vedere.

{openx:6}

Rezultate