15 Browsere web – Cu ce navigam mai repede pe internet?

Am decis sa fac un test comparativ folosind Futuremark Peacekeeper intre toate browserele pe care le-am gasit (cred ca mai erau cateva). In cele ce urmeaza veti vedea rezultatele cat si parerile personale referitoare la browserele din test. Am ales Peacekeeper pentru diversitatea testelor, insa trebuie retinut ca testarea este sintetica si vizeaza viteza de navigare.

rezumat

“Lupta” se da clar intre Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera si Safari. Restul sunt browsere care se bazeaza pe unul din browserele anterior mentionate si incearca sa vina cu un management mai eficient si functii noi. Acest test este unul de selectie, recomand citirea articolului despre cele mai bune browsere.

clasament

Rezultatele sunt obtinute pe calculatorul meu personal (Athlon 64 3500+, 1GB RAM, nVidia 7300GT).
 1. In topul clasamentului se afla Safari, browserul celor de la Apple. Interfata sa este simpla, insa foarte putin personalizabila, insa viteza este un atuu important. Nu mi-a placut faptul ca odata cu browserul s-a instalat si un modul de actualizare.

  842safari4

 2. Pe a doua pozitie se gaseste Chrome, mult promovatul browser al celor de la Google. Interfata este ceva mai simpla decat in cazul Safari, bara de adrese si cea de cautare fiind aceeasi, insa ofera posibilitatea navgari in modul incognito (nu inregistreaza date in timpul navigarii) si are interfata in limba romana. Ca si in cazul Safari, odata cu browserul Chrome se instaleaza si un modul de actualizare; un alt dezavantaj este ca utilizatorul nu poate configura instalarea, ceea ce ma determina sa nu il folosesc.

607chrome1050459

 1. Opera este pe cea de-a treia pozitie, si parerea mea referitoare la acest browser este ca “isi face bine treaba”, insa fara a straluci la vreun capitol (cel putin versiune pentru PC, pentru ca versiunea pentru dispozitive mobile este destul de populara). Este un browser decent.

  360opera964

 2. Firefox se gaseste pe locul patru, si farmecul sau nu este viteza (care este decenta) ci extensiile care il completeaza si il adapteaza la nevoile utilizatorului. De aici probabil si popularitatea sa. Folosesc Firefox portabil in mod curent, si No Script este un motiv foarte serios ca sa il folosesc in continuare.

  292firefox310

 3. Internet Explorer este pe locul cinci, desi este cel mai popular browser (popularitatea lui este datorata integrarii in Windows, motiv pentru care Microsoft a luat niste amenzi). Exceptand cateva functii de management al ferestrelor si semnelor de carte care mi-au placut, pot spune ca per ansamblu Internet Explorer nu merita.

  209ie8

 4. Pe locul sase este Avant Browser este bazat pe Internet Explorer 7 si vine cu cateva imbunatatiri, insa din nefericire viteza este cea a Internet Explorer-ului. O functie interesanta este posibilitatea de a va loga la un cont online ce contine toate datele dumneavoastra (semne de carte, parole..).

  187avantb117

 5. Maxthon se gaseste pe locul sapte si este similar ca performante cu Avant Browser (este bazat tot pe IE7), suporta extensii de IE cat si proprii. A fost singurul browser bazat pe IE care la testul de randare s-a miscat decent.

  175maxthon251

 6. Pe locul opt gasim Netscape, primul concurent serios al Internet Explorer, care momentan este bazat pe Firefox 2.0.0.11. Este recomandat sa folosim Firefox (ba chiar suntem incurajati de catre cei de la Netscape acest lucru).

  153netscape9005

 7. Pe cea de-a noua pozitie gasim Flock, un alt browser bazat pe Firefox, insa adaptat la “nevoile sociale”, in sensul ca folosind acest browser aveti acces rapid la conturile de retele sociale, puteti scrie usor pe blog.. Insa la capitoul viteza nu exceleaza.

  150flock125

 8. MW Browser se gaseste pe locul zece si a fost elementul surpriza. Acest browser mascheaza intr-o fereastra de Microsoft Word navigarea pe web, in sensul ca puteti comuta intre navigarea web si un document fals de Word. Este portabil, ocupa putin dar nu poate fi maximizat, fereastra avand o dimensiune fixa. Viteza conteaza mai putin, date fiind “capacitatile sale”.

  137mwbrowser10

 9. Pe locul unsprezece gasim Deepnet, un browser bazat pe Internet Explorer 7, care a dori sa imbunatateasca protectia anti phising si sa integreze un clinet P2P.

  132deepnet152

 10. Pe pozitia doisprezece avem AM Browser, care consider ca nu aduce nimic nou, si se pare ca nici la capitolul viteza nu sta prea bine.

  131ambrowser201

 11. Green Browser se gaseste pe locul treisprezece, consider ca nu aduce lucruri noi si nici interfata nu este grozava.

  129greenbrowser500509

 12. Pe locul paisprezece este Acoo Browser, un browser ce semana cu Deepnet sau AM Browser. nu pare sa aduca ceva nou, si la capitoul viteza iarasi nu este bine.

  128acoo195

 13. Pe ultimul loc, la diferenta mica de pozitiile imediat precedente este E2 Browser, cu o interfata personalizata si cam atat. Nu pare recomandabil.

  120e2browser

Acestea au fost rezultatele, daca aveti completari referitoare la unul din browsere, va recomand sa le lasati in comentarii si le voi include in urmatorul articol despre browsere.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

36 comentarii

 1. De mai bine de un an folosesc Maxthon, varianta portabilă, atunci când vreau acces rapid pe internet. Îmi place pentru că se mișcă foarte rapid, mult mai rapid decât Chrome și celelalte. Ce nu îmi place, totuși, este faptul că permite altor site-uri să se deschidă fără posibilitatea de a fi blocate. Am căutat adblock dar nu există. Apropo de confidențialitatea și de caracteristicile acestui browser, te rog să faci o recenzie pe această temă. Mulțumesc!

 2. Eu mai folosesc Lunascape 6 si Slimbrowser si sunt multumit de ele.Puteti sa le incercati si dvs.pt. ca abia astept comentarii raportate la acestea.Cu respect Claudiu.

 3. Google Chrome este cel mai bun, cel mai rapid. Ce imi place la el: extensiile, aplicatiile si ca se poate sincroniza cu contul Google, tot din browser este salvat in contul Google si apoi cand iti reinstalezi Windowsul sau iti schimbi PC-ul dupa ce ai instalat Chrome-ul, il sincronizezi si ai totul ca inainte. Misto zic eu.

Comentariile sunt închise.