De când laptopurile au început să aibă performanțe rezonabile la un preț accesibil, piața calculatoarelor portabile s-a diversificat și tot mai multe persoane le achiziționează. Dar cum procedezi când alegi un laptop?
Prezența pe piață a unor portabile accesibile ca preț, cu performanțe decente pentru activități de birou sau multimedia, a făcut ca notebook-urile, netbook-urile și mai nou ultrabook-urile să fie preferate de utilizatori.
Pentru că tot mai multe persoane optează pentru portabile, am decis să fac un mic “ghid” pentru cei care doresc să achiziționeze un netbook, laptop sau ultrabook. Prin acest material intenționez să ajut cumpărătorul să își conștientizeze nevoile și să își stabilească bugetul în conformitate cu acestea.
1. Destinația laptopului (jocuri, multimedia, office, editare)
Pornind de la ce îți dorești/ai nevoie stabilești un punct de plecare, ca de exemplu: vreau un laptop pentru navigat pe internet, muzică și filme, vreau un laptop pe care să mă joc, sau vreau un laptop pe care să fac prelucrare video. Există și posibilitatea ca să îți dorești ceva ce nu există pe piață, însă sunt convins că îți vei putea adapta ușor cerințele după evaluarea pieței. Acest pas are ca scop să evidențieze care îți sunt nevoile și care sunt limitele în care se încadrează viitoarea configurație.
2. Caracteristici cheie ale viitorului laptop
Acestea țin de performanță, dimensiune, greutate, autonomie, si în unele cazuri chiar și de buget. Caracteristicile cheie, combinate cu destinația laptopului te vor ajuta să restrângi și mai mult căutarea. De exemplu vrei să fie neapărat albastru, sau să aibă carcasa din aluminiu. sau vrei să ruleze anumite jocuri sau aplicații cu cerințe specifice. După ce stabilești și care sunt trăsăturile cheie vei ști de exemplu că ai nevoie de un laptop pentru activități office și multimedia, care să coste maxim 1700 RON cu o autonomie de minim 3 ore și care să cântărească maxim 2,5 kilograme. Și să fie albastru.
3. Suport și fiabilitate
Acesta presupune să te documentezi asupra unor lucruri de multe ori trecute cu vederea, cum ar fi ce producător să alegi, suportul tehnic pe care acesta îl oferă, driverele și compatibilitatea lor cu diverse sisteme de operare, fiabilitatea bateriei, prețul pieselor compatibile și a accesoriilor. Aș vrea să pun accent aici în special pe drivere: intră pe site-ul producătorului și vezi ce drivere oferă, care este perioada de actualizare a acestora, compatibilitatea cu diverse sisteme de operare, etc. De asemenea, la acest pas se poate adăuga și magazinul de la care să cumperi (preț, plata, livrare), termenul de garanție sau service-urile autorizate. Scopul acestei etape este de a restrânge și mai mult căutarea: vei ști de exemplu că vrei să cumperi de la eMAG un laptop Dell de 15 inch care să coste maxim 3500 RON, pe care să joci Battlefield 3, să navighezi pe internet și să vezi filme.
4. Laptop nou sau second hand.
Dat fiind faptul că de cele mai multe ori garanțiile nu sunt transmisibile (adică trebuie să îl rogi pe fostul proprietar să îl ducă la garanție în caz de nevoie) și că defecțiunile sunt destul de costisitoare în cazul laptopurilor, am rezerve să recomand achiziția unui laptop second hand. De asemenea pentru că laptopurile sunt limitate din punct de vedere al upgrade-ului, în general sunt schimbate când ceva nu este în regulă: se mișcă prea greu sau apar defecte intermitente. Sunt și cazuri în care s-ar justifica achiziția unui laptop second hand, dar depinde foarte mult de unde va fi achiziționat și dacă are garanție.
5. Gama de preț unde primești cea mai mare valoare pentru bani
Piața calculatoarelor portabile este în continuă evoluție, crește densitatea de integrare a cipurilor și apar noi platforme, chipset-uri, ceea ce determină și scăderea prețurilor pentru tehnologiile mai vechi sau mai slabe ca performanțe. Dacă vei lua un laptop foarte ieftin e posibil ca după doi ani să simți nevoia să îl schimbi fiindcă e lent, iar dacă îți cumperi un laptop extrem de scump vei descoperi că se devalorizează foarte repede. Încearcă să stabilești o plajă de preț unde valoarea pe care o primești pentru banii dați este ideală.
Acestea sunt după părerea mea câteva lucruri de avut în vedere când cauți un laptop, iar dacă crezi că mai e ceva de adăugat poți lăsa un comentariu mai jos.
salut .Va rog frumos sa imi spune-ti cum pot aprine ledurile la un lenovo g50-30 multumesc
Salut, de o saptamna am cumparat acest laptop cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-lenovo-ideapad-g500-i3_3110m-1tb-4gb-hd8570-2gb-l/, am instalat windows 8.1 , dar am impresia ca se misca destul de greu la jocuri precum world of tanks sau euro truck, am incercat sa instalez gta 4 de pe filelist dar nu am reusit, sa fie configuratia laptopului slabuta, ce recomanzi windows 7 sau 8.1 ? Findca sincer as vrea sa instalez windows 7 poate se misca mai bine.multumesc
Salut Emil, da, în Windows 7 s-ar putea să ai performanțe mai mari. Asigură-te că ai instalat cum trebuie driverul plăcii video.
Buna seara,
Ce imi recomandati dintre MacBook Air 13″ cu procesor Intel® CoreTM i5 1.40GHz, 4GB, SSD 128GB, Intel® HD Graphics si Lenovo IdeaPad Y5070?
Sunt student.
Bună seara Daniel, dacă vrei performanță mare mergi pe Lenovo, altfel MacBook e o alegere mai potrivită dacă vrei portabilitate. Eu aș alege oricând Lenovo.