Meniu Închide

5 lucruri de avut în vedere când cauți un laptop

Tastatura laptop

De când laptopurile au început să aibă performanțe rezonabile la un preț accesibil, piața calculatoarelor portabile s-a diversificat și tot mai multe persoane achiziționează laptop-uri. Prezența pe piață a unor portabile accesibile ca preț, cu performanțe decente pentru activități de birou sau multimedia, a făcut ca notebook-urile, netbook-urile și mai nou ultrabook-urile să fie preferate de utilizatori.

Pentru că tot mai multe persoane optează pentru portabile, am decis să fac un mic “ghid” pentru cei care doresc să achiziționeze un netbook, laptop sau ultrabook. Prin acest material intenționez să ajut cumpărătorul să își conștientizeze nevoile și să își stabilească bugetul în conformitate cu acestea.

Cinci lucruri pe care să le ai în vedere pentru a alege laptopul care ți se potrivește:

 1. Pulsul pieței, adică să arunci o privire pe ofertele magazinelor. Piața calculatoarelor portabile este în continuă evoluție, crește densitatea de integrare a cipurilor și apar noi platforme, chipset-uri, ceea ce determină și scăderea prețurilor pentru tehnologiile mai vechi. Fiindcă e bine să fii la curent cu ce a mai apărut, recomand ca în primă fază  să arunci o privire pe site-urile magazinelor online să vezi care este plaja de prețuri și ce platforme sau componente noi sunt mai des întâlnite, după care e de preferat să te documentezi în ceea ce privește performanțele acestora. De exemplu: căutând printre notebook-uri observi că Intel® Atom Dual Core N2600 este des întâlnit, cauți review-uri și  benchmark-uri pentru a putea evalua dacă este suficient de puternic pentru destinația laptopului.
 2. Destinația laptopului (jocuri, multimedia, office, editare)Pornind de la ce îți dorești/ai nevoie stabilești un punct de plecare, ca de exemplu: vreau un laptop pentru muzică și filme, vreau un laptop pe care să joc Battlefield 3 , vreau un laptop pentru chat și browsing pe internet, sau vreau un laptop pe care să fac prelucrare video și să nu aibe mai mult de 1,5kg. Există și posibilitatea ca să îți dorești ceva ce nu există pe piață, însă sunt convins că îți vei putea adapta ușor cerințele după evaluarea pieței. Acest pas are ca scop să evidențieze care îți sunt nevoile și care sunt limitele în care se încadrează viitoarea configurație.
 3. Caracteristici cheie ale viitorului laptop. Acestea țin de performanță, dimensiune, greutate, autonomie, si în unele cazuri chiar și de buget. Caracteristicile cheie, combinate cu destinația laptopului te vor ajuta să restrângi și mai mult căutarea. După ce stabilești și care sunt trăsăturile cheie vei ști de exemplu că ai nevoie de un laptop pentru activități office și multimedia, care să coste maxim 1700 RON cu o autonomie de minim 3 ore și care să cântărească maxim 2,5 kilograme.
 4. Confortul în utilizarea a laptopului. Acesta presupune să te documentezi asupra unor  lucruri de multe ori trecute cu vederea, cum ar fi ce producător să alegi, suportul tehnic pe care acesta îl oferă, driverele și compatibilitatea lor cu diverse sisteme de operare, fiabilitatea bateriei, prețul pieselor compatibile și a accesoriilor. Aș vrea să pun accent aici în special pe drivere: intră pe site-ul producătorului și vezi ce drivere oferă, care este perioada de actualizare a acestora, compatibilitatea cu diverse sisteme de operare, etc. De asemenea, la acest pas se poate adăuga și magazinul de la care să cumperi (preț, plata, livrare), termenul de garanție sau service-urile autorizate. Scopul acestei etape este de a restrânge și mai mult căutarea: vei ști de exemplu că vrei să cumperi de la eMAG un laptop Dell de 15 inch care să coste maxim 3500 RON, pe care să joci Battlefield 3, să navighezi pe internet și să vezi filme.
 5. Laptop nou sau second hand? Dat fiind faptul că de cele mai multe ori garanțiile nu sunt transmisibile (adică trebuie să îl rogi pe fostul proprietar să îl ducă la garanție în caz de nevoie) și că defecțiunile sunt destul de costisitoare în cazul laptopurilor, nu recomand achiziția unui laptop second hand. De asemenea pentru că laptopurile sunt limitate din punct de vedere al upgrade-ului, în general sunt schimbate când ceva nu este în regulă: se mișcă prea greu sau apar defecte intermitente. Sunt și cazuri în care s-ar justifica achiziția unui laptop second hand, însă în cele mai multe cazuri e de preferat să le evitați.
Acestea sunt după părerea mea câteva lucruri de avut în vedere când cauți un laptop, iar dacă crezi că mai e ceva de adăugat poți lăsa un comentariu mai jos. Ideile bune le voi adăuga în postarea de mai sus.

47 Comments

 1. emil

  Salut, de o saptamna am cumparat acest laptop cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-lenovo-ideapad-g500-i3_3110m-1tb-4gb-hd8570-2gb-l/, am instalat windows 8.1 , dar am impresia ca se misca destul de greu la jocuri precum world of tanks sau euro truck, am incercat sa instalez gta 4 de pe filelist dar nu am reusit, sa fie configuratia laptopului slabuta, ce recomanzi windows 7 sau 8.1 ? Findca sincer as vrea sa instalez windows 7 poate se misca mai bine.multumesc

 2. Daniel

  Buna seara,

  Ce imi recomandati dintre MacBook Air 13″ cu procesor Intel® CoreTM i5 1.40GHz, 4GB, SSD 128GB, Intel® HD Graphics si Lenovo IdeaPad Y5070?

  Sunt student.

Lasă un răspuns