Meniu Închide

8 Aplicații gratuite pentru scris discuri (CD/DVD/BluRay)

De obicei, în cazul unui backup sau a la eliberarea spațiului de pe hard disk cel mai comod și ieftin este să apelăm la scrierea datelor pe discuri. Singurul lucru care mai rămâne de stabilit în acest caz este ce aplicație de scris discuri se potrivește necesităților noastre, iar în cele ce urmează vă voi prezenta opt astfel de aplicații.

Aplicațiile prezentate în acest articol sunt compatibile și cu unitățile optice externe.

Ashampoo Burning Studio Free

Până să scriu acest articol nu m-am „jucat” cu această aplicație și a fost o surpriză plăcută deoarece are foarte multe funcții: scriere fișiere și directoare, backup și restaurare, scriere și copiere (rip) muzică, scriere fișiere video în formate compatibile cu playerele dvd, scriere fișiere imagine, ștergere discuri care pot fi rescrise.

1Ashampoo1

1Ashampoo2

Aplicația necesită înregistrare gratuită (cel mai bine vă înregistrați la instalare) după câteva zile (10) de utilizare.  Unora s-ar putea să le placă tocmai pentru că oferă foarte multe funcții.. alții s-ar putea să considere că are prea multe și să prefere ceva mai „subțire” (light) doar cu funcții uzuale.

Descărcare: download.com

Dimensiune: kit instalare ~ 5.7 MB/ instalat ~ 30 MB


 

 

 

CDBurnerXP

Este o aplicație cu „vechime în domeniu” care îndeplinește funcțiile uzuale necesare scrierii discurilor: scriere disc cu date, scriere disc audio, scriere imagini iso, copiere discuri și ștergere discuri care pot fi rescrise. Am folosit-o și o mai folosesc din când în când datorită ușurinței în utilizare.

2cdbxp1

2cdbxp2

Oferă suport pentru limba română și interfața este foarte intuitivă. Cei care doresc pot urmări și o prezentare video pentru a se acomoda mai repede cu CDBurnerXP.

Descărcare: http://cdburnerxp.se/download.php

Dimensiune: kit instalare ~ 3,1 MB/ instalat ~ 6,5 MB


 

Deep Burner

Funcțiile pe care le oferă nu sunt ieșite din comun: scriere discuri cu date, discuri audio, imagini ISO, ștergere discuri care pot fi rescrise, dar ce îl face atât de deosebit este chiar simplitatea de care dă dovadă, faptul că se găsește și în format portabil și oferă suport pentru limba română (pentru versiunea portabilă trebuie să instalați manual fișierele de limba română).

3deepb1

3deepb2

Este preferatul meu deoarece este foarte rapid și portabil. Si când spun rapid ma refer la faptul că de la deschiderea aplicației până selectezi opțiunile și începe scrierea discului trece foarte puțin timp (asta dacă te miști repede). Puteți urmări și o prezentare video pentru a-l vedea „în acțiune”.

Descărcare: http://www.deepburner.com/?r=download

Dimensiune: kit instalare ~ 2.6 MB/ instalat ~ 7,5 MB


 

InfraRecorder

Cu InfraRecorder se pot scrie discuri cu date, discuri audio, discuri video, se pot copia discuri, se pot realiza imagini de discuri care se pot mai apoi scrie pe alte discuri. Am descoperit această aplicație cu ocazia acestui test și pot spune că am rămas plăcut surprins.

4infrar1

4infrar2

Interfața nu este foarte arătoasă, însă oferă suport pentru limba romănă și funcțiile sunt organizate foarte bine. Partea bună a lucrurilor este că aplicația și funcțiile sale sunt destul de configurabile.

Descărcare: http://infrarecorder.org/?page_id=5

Dimensiune: kit instalare ~ 3.3 MB/ instalat ~ 10 MB


 

ImgBurn

Cu ImgBurn se pot scrie discuri cu date, se pot realiza imagini ISO după discuri dar și din anumite directoare de pe hard disk, și afla mai multe informații despre discurile care urmează a fi scrise.

Această aplicație este recomandată celor care doresc acces la setarea cât mai multor parametri, deoarece se oferă un grad înalt de configurare. Acesta nu este neaparat un lucru bun, pentru că după părerea mea se complică puțin lucrurile și un „utilizator mai puțin pregătit” s-ar putea să se descurce mai greu..

5imgburn1

5imgburn2

Aplicația se găsește și în versiune portabilă (însă neoficială) și se oferă suport și pentru limba română, dar fișierul de limbă trebuie instalat manual. Pentru mai multe detalii puteți citi și un articol dedicat ImgBurn.

Descărcare: http://www.imgburn.com/index.php?act=download

Dimensiune: kit instalare ~ 5.7 MB/ instalat ~ 2.2 MB


 

BurnAware Free

Funcțiile acestei aplicații sunt structurate după tipul discurilor care se pot scrie (CD, DVD, Bluray) și se pot crea discuri cu date, discuri bootabile, discuri audio, discuri cu mp3-uri, se pot copia discuri sub formă de fișiere imagine, scrie pe discuri  fișiere imagine, se pot afla informații despre discurile de scris și șterge discurile ce pot fi rescrise.

6burnaware1

6burnaware2

BurnAware Free ar fi fost și mai simpatic dacă ar fi avut și suport pentru limba română. Oricum, celor care au folosit Nero ar trebui să le fie ușor să se acomodeze cu el. Pentru mai multe detalii vă recomand să citiți și articolul dedicat BurnAware Free.

Descărcare: http://www.burnaware.com/downloads.html

Dimensiune: kit instalare ~ 7.9 MB/ instalat ~ 16 MB


 

Active @ISO Burner

Aceasta este o aplicație specializată doar pe scrierea imaginilor ISO pe discuri. Deși vine și în format instalabil vă recomand versiunea portabilă, pur și simplu descărcați arhiva aplicației, o dezarhivați și imediat puteți scrie fișiere ISO pe discuri. Este compatibiliă cu fișiere ISO, IMG sau orice tip raw (copiere „brută”).

7 active iso burner

Avantajele acestei aplicații constau în faptul că este specializată în scrierea imaginilor pe discuri și faptul că se pot seta destul de mulți parametri de scriere. Având în vedere că este și portabilă și ocupă puțin spațiu cred că o puteți păstra pentru situațiile în care doriți să scrieți (avansat) o imagine pe un disc.

Descărcare: http://www.ntfs.com/iso-burning.htm

Dimensiune: zip ~ 0.6 MB/ instalat ~ 1.3 MB


 

Explore & Burn

Avantajul principal al acestei aplicații este selecția informațiilor ce urmează să fie scrise direct din Explorer însă cu prețul lipsei opțiunilor avansate. Dacă ar fi avut suport pentru limba română ar fi fost foarte utilă pentru ulilizatorii mai puțin avansați.

8expb1

8expb2

Această aplicație nu este tocmai recomandată deoarece nu este foarte configurabilă, însă de dragul diversității am decis să o prezint, poate sunt persoane care preferă o aplicație de scris discuri „structurată” astfel.

Descărcare: http://exploreburn.com/Download.aspx

Dimensiune: kit instalare ~ 2.8 MB/ instalat ~ 6.3 MB


 

 

În final aș dori să clarific faptul că acest articol nu realizează un top ci doar prezintă câteva aplicații de scris discuri, rămânând să alegeți voi pe aceea care este pe gustul vostru. Ordinea prezentării este bazată pe criterii pur subiective deci nu ar trebui să vă influențeze. Utilizatorii începători pot alege oricare dintre aplicațiile prezentate care au suport pentru limba română, deși cred că s-ar putea acomoda mai ușor cu cele care au și prezentări video.

Cei care doresc informații suplimentare pot citi și articolul „Cele mai populare imagini de disc. Cu ce le deschidem ?”, scris de Andrei (stefamedia.ro).

Alte articole interesante pentru tine

85 Comments

 1. Adrian

  Salut Alexandru
  Am deschis intamplator computerica dar am fost surprins de calitatea articolelor si a programelor prezentate. Caut un soft pentru crearea de fisiere ISO, care sa aiba posibilitatea de sortare a fisierelor ce se vor scrie, pentru a putea face un DVD-DL bootabil. Intrebarea este daca exista un asemenea soft, ceva diferit de mkisoft, care este dificil de utilizat.
  Multumesc !

 2. Csabaxb

  Salut, am citit articolul tau si mi-a placut. Te rog sa explici mai detailat scrierea unui cd audio cu text. Ce tip de cd trebuie. Dvd writerul meu stie, am folosit Imgburn, Cdburnerxp, Burnaware free pe cd reinscriptibile, dar numai track a iesit, fara text.
  Astept un raspuns, o zi buna.

 3. yonel

  buna as vrea sa scriu un double layer cu CDBurnerXP problema este ca nu stiu dupa ce se scrie prima fatza si intorc dvd-ul se reia scrierea singura de unde a ramas sau cum fac din moment ce fisierul este in format ISO ?

 4. Alex

  Salut !

  Am 2 dvd-uri de 25 gb fiecare ( bluray)

  Doresc sa scriu pe ele o multime de documente , fisiere , jocuri , filme . Cu ce program pot incerca ?
  Am incercat cu NERO , insa imi vede dvd-ul ca avand 8 gb . Sau nu il vede deloc ?
  DVD-urile sunt single lay , se pot adauga pe ele DATA & VIDEO .

  Ma poti ajuta te rog fruumos

  Multumesc !

 5. Daniel

  Ok.Ce-i drept ma incurca caci fisierul era un virus si nici macar antivirusul {cumparat} – NOD32 6 nu il putea elimina.In cele din urma am reusit sa fac ceea ce imi doream cu Magic ISO.

 6. Daniel

  Buna,Alexandru.Am o intrebare legata de fisierele ISO.Adica acelea care le montez cu DaemonTools si daca dau 2 click/automan porneste autorun-ul la joc/film.Am descarcat un joc de pe net si vreau sa sterg un fisier din imaginea iso,atunci cand o voi deschide sa nu mai existe.Fisierul nu isi aare nici un rost.Pot face asta ? Dac da,cum?
  Multumesc.

  • Alexandru

   Salut Daniel, ca să poți face acest lucru trebuie să folosești un soft pentru editarea imaginii ISO. Dacă nu te încurcă fișierul nu cred că are rost să îți bați capul cu asta..

 7. tinel231

  Salutare ! Am si eu o pb. in sensul ca dupa ce am dezinstalat o versiune de Nero 6 nu mai pot arde dvd-uri (doar cd) . Imi spune Win-ul ca e spatiu 0 utilizat si 0 free pe dvd. Am incercat sa folosesc Ashampoo ,dar nu pot aduce fisierul in lista de ardere…Doar o folosind Starburn si cu ashampoo instalat pot arde dvd-uri…Stie cineva o solutie ?

 8. ovidiu

  Mersi de informatiile utile. A fost mai usor sa citesc evaluarile tale ca sa pot alege ce am nevoie……in special cele pentru portable. TNX….GJ

 9. ionel

  salut ma numesc ionel si as avea o intrebare: Am filme in format bluray si as dori sa le scriu pe un dvd+r in format bluray folosesc BurnAware si cand dau sa scriu dvd imi spune ca necesita discuri bd. Trebuie sa cumpar discuri speciale pentru bluray sau il scriu direct pe un dvd simplu de 4,7 gb? multumsc anticipat

 10. cretzu

  salut. Cine imi poate spune de ce nu pot inscriptiona cd sau dvd? am incercat cu diverse programe (ashampoo, nero, etc). Imi arata ca mi le inscriptioneaza cu brio dar can probez cd ii zice cai gol. Unitatea dvd functioneaza.

 11. Cosmin

  Am si eu o intrebare. Vreau sa copiez un concert de 7,45 gb pe un dvd de 8 gb si nu reusesc nici cu Ashampoo Burning nici cu CDBurnerXP. Amandoua i-mi spun ca depasesc 4,7. Nu recunosc 8 gb. Ce sa fac ?

  • Alexandru

   Discul tău este double layer, adică poate fi inscripționat pe ambele părți. Cei 8 gb se inscripționează pe amblele părți.. Așadar nu vei putea scrie mai mult de 4,7 pe una dintre ele.

 12. melsoft

  Salutare Alexandru,

  Caut de mult un programel care sa ma ajute sa selecteze automat dintr-un director fisierele a.i. ele insumate sa dea cat mai aproape de marimea unui DVD. Am foarte lucruri de salvat de pe un HDD si imi vine greu sa le “potrivesc” la mana fisierele.

  Multumesc.

 13. Vocea Romaniei

  Cred ca tot Nero ramane la putere din punctul meu de vedere chiar daca nu este free. Un program de ars cd usor de intuit si de folosit aplicatia lui. Bine asta e parerea mea 😛

 14. alocine

  superb ! cine nu trece pe aici prin acest site pierde mult,felicitari stafului din rubrica ‘comentarii’ iar autorului acestui site 100 de puncte eu il recomand si israelienilor amatori de nou ,,, Alex succes in continuare in ce a ce faci,,,,,,

 15. criss

  cum pot sa scriu eu un video de 6 GB pe 2 discuri DVD-R fara sa la inpart in 2 parti egale???Sau prin ce programa!!!

 16. ANDREY

  te-as ruga daca se poate sa imi spui cum pot sa pun un joc de 2 gb pe un dvd (jocul este format din 4 cd in format iso ) si eu vreau sa bag dvd si sa joc ca de pe un dvd original deoare ce este dificil sa faci instalarea de pe 4 cd (fiecare cu un alt crak) iar varul meu nu se prea descutca cu DAEMON Tools

 17. Gaby

  Sal, am si eu o intrebare, am pe hard un film Blu-Ray de 7,94GB (fomat ISO) si am tot incercat de mai multe ori sa-l ard ca pe un DVD9 pe blank-uri dual leyer dar imi tot da erori cand ajunge la 50%. Am incercat si alte modalitati si tot degeaba, stric mereu bank-urile.Ma poate ajuta cineva sa-mi spuna si mie cum pot arde o imagine iso de Blu-Ray pe un blank dual leyer cu NERO? (Mentionez ca, chiar daca pare absurd, chiar este un Blu-Ray si nu un DVD cum ar putea crede unii, pentru cine stie, e vorba de filmul Machete_BD9).

 18. Allexey

  salut.Am si eu o problema.Am un joc in format .iso si vreau sa il trag pe un dvd de 8,5GB dar nu vreau sa porneasca automat cand este introdus dvd-ul,vreau forma aia bruta (arhiva) pe care o am pe calculator.Cu nero nu merge din cate am vazut.Cu ce as putea rezolva problema?Nu ma prea pricep:D

 19. florin

  super bune…
  dar am si eu o intrebare..
  stie cineva un program care dupa ce ai scris un cd/dvd sa ti-l verifice daca este scris bine?
  am cautat pe net si nu am gasit
  e folositor, de exemplu daca scrii windows-ul pe un dvd si te apuci sa-l instalezi si dupa aceea observi ca nu l-ai scris bine, iti vine sa dai cu capu de pereti:))
  de exemplu, dupa ce faci o arhiva zip/rar/… ai optiunea testeaza arhiva (la 7-zip si probabil si la altele)

  sa revenim, stie cineva vreun progam de genul asta?

  • Alexandru

   Mai toate programele de scris discuri au această opţiune, de verificare după scriere. De obicei această opţiune se activează prin bifarea unei opţiuni din fereastra configurării scrierii.. Succes!

 20. Valeriu

  Am o problema cu Nero si nu o pot repara.Am vrut sa copii un CD original cu manele pentru un prieten si mi-a dat eroare ca e copie ilegala,am incercat si cu alt tip de fisier dar tot aceasi eroare .De atunci am stricat mai multe CD-DVD-uri si am incercat dezinstalarea lui.Cautand in program nu am gasit uninstal si deci nu mai pot sa dezinstalez progaramul. Anutati-ma cu un sfat cum sa scap de Nero si cre a fost fenomenul de imi apare Copie ilegala la orisice scriere a CD-DVD.

 21. persiap87

  Sau daca un film depaseste capacitatea peste un cd de 700mb poti arde mai multi mega-baiti dar nu stiu cat poti pentru ca asta nu am testato la maximum eu am ars sa zicem 712mb dar nu stiu daca poti pune mai mult pentru ca nu am testat tot. Pentru Detalii puteti accesati nero dati click pe make data cd pe steluta sau pe hartie, pe ce vreti voi asa apoi ce sa deschis fereastra dati click pe more si pe configure, apoi va duceti la expert features si puneti acolo in loc de 80 sau 82 min 99 min, mai in jos aveti o chestie cu enable generation of short lead out, bifati si aceasta casuta si dupa ce ati bifat apasati butonul OK si puteti arde peste 700mb, dar Atentie: nu toate dvd-wirterele suporta overburn.

 22. ione

  Am facut un cd cu DeepBurner si ce aveam inainte s-a sters, nu mai pot sa fac nimic pentru a recupera ce s-a sters? Eu credeam ca se adauga ca mai faceam cd-uri dar nu se stergea nimic. Multumesc!

  • Alexandru

   În articol ai trimitere către niște tutoriale pentru programe de scris discuri ce au și interfața în limba română.. Eu nu folosesc Nero și n-aș ști să-ți zic pașii „din cap”.. 🙂

  • Alexandru

   Salut și scuze pentru întârziere Sorin,
   Dacă ai o imagine cu un joc ce depășeste 700MB, poți folosi fie o aplicație specializată (gen file splitter) fie un program de arhivare cu care poți împărți fișierul de ieșire în volume. Mai multe explicații găsești în acest comentariu

  • parayu

   dar la tine scrie cd audio cu text ca la mine nu le scrie cu text.e prima data cand folosesc prog asta ca nero face figui laptopul cu el.am vrut sa fac un cd audio si nu mi l-a scris cu text adica nu vad melodiile decat track scrie….astept raspuns.ms mult

 23. skykery

  Mi se pare ca au scos si un Nero Lite,free.
  Iar cu CDBurnerXP am cam avut probleme cu el, cat o fi el de popular, tot nero e cel mai bun:)

 24. george

  Nero free este o frectie la picior de lemn, plus ca ramane activ un proces activ chiar si dupa dezinstalare. Apropo. nero ce este?! “Arzator” de DVD-uri sau player, convertor, etc..
  am renuntat demult la nero

 25. OJi

  Folosesc Ashampoo de vreo 2-3 ani. Ori variante gratis ori promotii care se gasesc mai peste tot (licente gratuite).
  Discuri audio, data, video, DVD-uri, scriere de imagini si din imagini, copiere. Tot ce ai nevoie.
  Raman fan al Ashampoo Burning Studio.

 26. Horatius

  Te citez: „din când în cînd”. Ori folosești â ori î. Nu le poți utiliza pe amândouă! Sau ai inhalat prea mulți „Alexandru”-i degajați la arderea discurilor…

  • Alexandru

   Am înțeles ideea.. însă cred că și tu ai înțeles ce am vrut să zic..
   M-am grăbit, însă cu ce crezi că te-a ajutat ironia.. sau gluma prematură? Nu cred că ne cunoaștem suficient de bine ca să ne „tragem de șireturi”..

  • Alexandru

   Că bine ai zis „..să uităm..”. Știu că am scos din context însă dacă s-ar fi comparat cu programele prezentate în articol ar fi apărut și versiunea free de la Nero.. însă nu e cazul..
   Am discutat și cu Andrei pe tema asta..

 27. andrei

  Salut. Ai revenit cu încă un articol muncit şi pot să spun că ai talent de selecţioner. Ashampoo Burning Studio Free este o surpriză plăcută. Bine, eu am testat mai întâi varianta comercială şi mai apoi pe cea „free”, dar e bun ca program. CDBurnerXP, ImgBurn şi Deep Burner sunt „clienţi vechi”, BurnAware Free şi InfraRecorder mi s-au părut destul de fragile (şi degrabă stricătoare de discuri nevinovate), iar pe celelalte două nu le-am testat. Cu ocazia acestui articol m-ai făcut curios.

  P.S. Ştii ce mi-a plăcut cel ma mult ? Faptul că n-ai amintit de „Nero 9 – Free version”, acel simulacru de program pentru care ar trebui să le fie ruşine. O să-i dedic eu câteva rânduri…

  • Alexandru

   Interesant.. Mai serios m-am jucat cu DeepBurner, CDBurnerXp, ImgBurn, iar restul le-am testat doar cu ocazia acestui articol..
   Oricum, cred că avem de unde alege..

   PS Am vrut să scriu și despre Nero și ca idee am vrut să numesc articolul 15 programe.. pentru că inițial am selectat vreo 15 programe, însă am decis să scriu doar despre ce e mai bun..

   Surprizele neplăcute din partea Nero au început încă de la descărcare când am constatat că installerul are peste 50MB, adică de peste 10 ori mai mult decât majoritatea kiturilor programelor prezentate..
   Apoi am decis să investighez și am constatat că poate fi ușor catalogat drept adware.. deci la revedere Nero.

    • andrei

     Există un citat celebru: „If you build it, he will come”, dar nu e chiar aşa. Suntem în 2009 şi nu poţi să vii cu orice software (făcut la apelul de noapte), îi pui o etichetă „gratuit” şi… gata. Te iau alţii cu lopata 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *