Aplicațiile de pe iPhone au acces nejustificat la datele utilizatorilor

Una din cinci aplicații gratuite pentru iOS, pot accesa lista de contacte a telefonului fără niciun avertisment, relevă informațiile colectate de echipa de cercetare a liderului pieţei locale de soluţii antivirus.

Procentul este cu atât mai alarmant cu cât informațiile ar putea deveni accesibile unor terți, cum ar fi companii ce derulează campanii publicitare. Multe din aplicațiile ce accesează lista de contacte a telefonului nu oferă utilizatorului nicio justificare pentru acest comportament: nici ce date citesc și nici cărui scop servește această intruziune.

Un posibil motiv pentru care aplicațiile ar putea accesa lista de contacte ar fi să transfere informații către conturile de social media – un argument plauzibil, având în vedere că 16,3% dintre ele se pot conecta la Facebook.

’’Având în vedere că nu toate aplicațiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele să acceseze informații pentru alte motive decât cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicații decât după o analiză amănunțită. Este însă important pentru utilizator să știe dacă o aplicație îi accesează lista de contacte sau dacă îi monitorizează locația, mai ales dacă aceste informații nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicația’’, a declarat Cosmin Sandu, Product Manager, Bitdefender.

Datele au fost colectate în urma analizei unui număr de peste 65.000 de aplicații din toate categoriile, aflate în top pe App Store.

Rezultatele mai relevă că aproximativ 41% dintre aplicațiile gratuite pentru iOS pot urmări locația utilizatorului. Această caracteristică este una controversată, întrucât poate ajuta la afișarea reclamelor în funcție de poziția geografică și poate reprezenta o unealtă deosebit de utilă în construirea campaniilor de marketing ale companiilor.

Aplicațiile disponibile pe App Store nu afișează în acest moment niciun fel de avertisement care să informeze utilizatorii cu privire la resursele pe care acestea le-ar folosi de pe terminal, cu excepția serviciului de locație.

Datele Bitdefender arată că numai 57,5% din aplicațiile analizate criptează datele stocate, astfel încât tot ceea ce utilizează soft-urile respective să fie păstrat în siguranță pe terminal, fără riscul de a fi vizualizat sau utilizat de altcineva.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

Un comentariu

Comentariile sunt închise.