Meniu Închide

autoopt – Autooptimizare şi Curăţare PC

autoopt este un pachet portabil de curaţare a calculatorului făcut atât pentru cei care nu se pricep la calculatoare cât şi pentru cei care nu doresc sa irosească timpul rulanâd si configurând diverse aplicaţii. Acest pachet se bazază pe un script pe care l-am realizat personal şi care controlează câteva aplicaţii de curăţare şi optimizare.

Pentru a efectua optimizarea este nevoie să deschideţi autoopt.exe şi aplicaţiile de curăţare vor rula automat. Aplicaţia este vizibilă în system tray (langă ceas) şi va afişa mesaje tip norişor periodic, despre stadiul în care se află.

Nu este nevoie să setaţi absolut nimic, aceste programe sunt configurate să cureţe numai ceea ce este sigur.

Atentie: Ideal este, să nu lucraţi la calculator în timp ce suita de optimizare rulează, cu toate ca în teste s-a observat că nu este afectată de activităţile obişnuite ale utilizatorului. În cazul în care utilizati PC-ul se poate întrerupe optimizarea şi scriptul poate “sari” să controleze fereastra sau aplicaţia în care lucrati atunci (şi poate rezulta o apăsare necontrolată de taste).

Prezentare video:

 • Utilizare şi funcţii:
 • Despachetare şi pregătire de utilizare:

autoopt 2.85 ———————————————–

Update 3.08.2009:

Posibilitatea rulării în trei moduri: rapid, normal şi normal cu shutdown după optimizare.

Adăugarea a două aplicaţii noi, CCleaner şi Auslogics Disk Defrag şi scoaterea Winaso Registry Optimizer.

Modul rapid rulează CCleaner pentru ştergerea fişierelor temporare şi Auslogics Disk Defrag pentru defragmentarea rapidă a fişierelor de pe partiţiile harddiskului.

Modul normal rulează CCleaner, ASC 3 Disk Cleaner, Wise Disk Cleaner, Wise Registry Cleaner şi JK Defrag.

Modul normal + shutdown rulează similar cu versiunea normală numai că închide calculatorul după optimizare.

Descărcare: autoopt 2.85

Dimensiune: ~9MB zip / ~18MB despachetatt.

autoopt 2.80 ———————————————–

Update 15.06.2009:

Wise Disk Cleaner, Wise Registry Cleaner şi am adaugat o aplicaţie de Disk Cleanup ce vine cu Advanced System Care.

autoopt

Compatibil cu Windows XP, Windows Vista si Windows 7

Dimensiune: 6MB zip/ 12MB despachetat

autoopt 2.7 ———————————————–

Am scos versiunea 2.75 a programului autoopt cu Wise Cleaners actualizate şi alte mici modificări; am decis să ofer iaraşi acest pachet spre descarcare directă. A se folosi în medii necomerciale, şi a se distribui fară modificări. Apreciez dacă îmi trimiteţi un e-mail cu părerile voastre despre această suită şi despre cum ar putea fi imbunătăţită.

autoopt este mai exact un script realizat de mine, ce controlează câteva aplicaţii de curăţare şi optimizare a calculatorului: Wise Disk Cleaner, Wise Registry Cleaner, WinASO Registry Cleaner şi JKDefrag. Aceste aplicaţii se găsesc împachetate alături de script; acest pachet este portabil (nu necesită instalare şi poate fi purtat pe un stick usb).

Pur şi simplu faceţi dublu click pe autoopt.exe, veti fi întâmpinat de un mesaj, şi după ce faceţi click pe OK totul va merge de la sine:

Aplicaţiile vor fi pornite pe rând, şi singura dumneavoastră grijă este să nu umblaţi la PC atât timp cât autoopt este în funcţiune. Veţi şti când trece de la un program la altul datorită avertizărilor care apar langă iconiţa acestuia din System Tray:
Ramân valabile majoritatea restricţiilor de la versiunea precedentă. Compatibil cu Windows XP si Vista.

Dimensiune: ~4.4MB zip/9MB dezarhivat

autoopt 2.60 ———————————————–

Aplicaţiile care sunt integrate în autoopt 2.6 sunt:
 1. Wise Disk Cleaner 3.91;
 2. Wise Registry Cleaner 3.93;
 3. WinASO Registry Optimizer 3.2;
 4. JK Defrag 3.36;

Aceast pachet îl folosesc şi eu pentru a-mi întreţine calculatorul.autoopt este compatibil şi cu XP si cu VISTA. Multumesc domnului Ioan S si lui George pentru ca mi-au oferit feedback şi m-au ajutat sa îl testez.

Dimensiune: ~3MB ZIP ~7MB dezarhivat

61 Comments

 1. Corneliu

  La Multi Ani!
  Am incercat programul si la capitolul curatare registri nu pare sa corecteze mai mult de 10 erori. As fi vrut sa-ti trimit o captura de ecran ca marturie.

 2. Ioan S

  La multi ani!
  Tocmai am incercat pe Vista programul dvs, numai ca WinASO Registry Optimizer mi-a curatat numai 10 erori din 406 cate mi-a găsit. Probabil ca scriptul dvs nu se potriveşte la Vista. In rest văd că si-a făcut treaba. Deci poate fi rulat si pe Vista, cu acea mică excepție.

 3. Alexandru

  @Corneliu & @Ioan S

  Cand ruleaza programul de curatare automata este indicat sa va incetati activitatea la calculator (mouse & tastatura).

  Corecteaza intr-adevar cate 10 erori, insa daca a gasit 23 sa zicem, o ia de la capat (de inca 2 ori) pana nu mai gaseste nici o eroare, deci le corecteaza pe toate.

  Se blocheaza cumva, adica pare sa nu mai faca nimic?

  As dori daca aveti timp sa discutam pe YM. Va multumesc.

 4. Ioan S

  Si azi am mai incercat pe un calculator ce avea instalat un sistem Windows Vista Ultimate, cu licenţă şi aceeaşi problemă: WinASO Registry Optimizer nu corectează decât 10 erori, după care îmi spune că trebuie licenţă.

 5. Alexandru

  @Ioan S
  Stiu ca zice ca trial fiind corecteaza doar 10 erori. Doar zice si o ia de la capat cu scanarea corectand cate 10 erori pana nu mai ramane nici una..
  JK Defrag porneste? Apare mesajul care va anunta ca optimizarea s-a incheiat?
  Va rog sa nu umblati la calculator in timp ce autoopt ruleaza si sa aveti inchise aplicatii care ar putea interveni..

 6. George

  Suprb, programul … numa ca winaso cred ca ar trebui sa fie la versiunea 4.0 … nu !???

 7. marin

  Este un program foarte bun dar va rog ca in acest program sa includeti si unul de detectare si stergere a virusilor care mai scapa im calculator!Astept cu mare nerabdare si succes in continuare!!!

  • Alexandru

   Chiar daca am include o aplicatie de detectat si curatat virusi, siguranta calculatorului dumneavoastra ar fi redusa, pentru ca nu ati avea o protectie activa.
   De aceea va invit sa folositi un antivirus excelent si gratuit, AviraAntivir.
   Multumim pentru sugestie si apreciem ca ne furnizati idei.

 8. marin

  Stiu ca fiecare calculator trebuie sa aiba instalat un antivirus,eu ma refeream la un program de curatare periodica gen Malwarebites AntiMalware etc.!

 9. marin

  Multumesc ptr. ca luati in consideratie si sugestiile noastre si astept cu nerabdare ca,, autoopt,,sa fie cel mai bun ptr. curatirea calculatorului! Mult succes in continuare!

 10. Catalin

  Am si eu o sugestie in vederea imbunatatirii Autoopt. Dupa ce ruleaza Wise Disk Cleaner si sterge fisierele inutile ar trebui golit Recycle Bin. Mi se pare necesar sa se faca asta inaintea defragmentarii. In rest e o idee excelenta si functioneaza jos palaria.

 11. Ovi

  Cateva sute de KB de chei in plus in registrii nu influenteaza pozitiv vizibil performanta sistemului.Sunt extrem de rare cazurile in care intrarile invalide genereaza erori de sistem.Expertii confirma acest lucru: http://blogs.technet.com/markrussinovich/archive/2005/10/02/registry-junk-a-windows-fact-of-life.aspx .Mark Russinovich este un expert in software care lucreaza pentru Microsoft si reviste de specialitate.Personal, sistemul meu de operare instalat acum jumatate de an functioneaza ca la inceput, fara ca macar o data sa fi folosit vreun program de tip registry cleaner.Problemele Windows-ului sunt doua la numar(mari si late):1.Virusii 2.Fragmentarea fisierelor.Aceste probleme genereaza in timp, o scadere vizibila a performantei sistemului de operare.Daca se reuseste evitarea acestor probleme,windows-ul poate oferi o experienta placuta utilizatorului pe o perioada indelungata de timp, fara o scadere a perfomantei sistemului si fara necesitatea rularii miilor de programe de tip registry cleaner existente pe piata.

  • Alexandru

   Iti multumesc pentru interventie Ovi, dar parerea mea este ca numarul intrarilor invlide din Registry influenteaza la un moment dat viteza de acces a Key-urilor. Nu e vorba ca sunt cativa kilobytes e vorba ca sunt extrem de multe.
   Poti face urmatorul test: creeaza un fisier text de 1 kb si copiaza-l de 1000 de ori intr-un director si apoi creaza si un fisier de 1 MB; vezi cat dureaza sa copiezi cele 1000 de fisiere intr-o alta locatie fata de acel fisier de 1MB – nu este vorba ca dimensiunea este redusa, ci ca sunt multe fisiere; cam asa e si cu Registry-ul, cand se aduna pea multe chei chiar daca sunt valide, calculatorul se va misca mai greu, deci de ce sa nu le scoatem macar pe cele invalide..
   Iti dau dreptate, sunt anumite chestiuni care influenteaza mai mult viteza “de reactie” a calculatorului (si le-ai observat bine):
   Virusi
   Fragmentarea fisierelor
   Gradul de ocupare al hard disk-ului
   Pozitia fisierelor pe platanele hard disk-ului
   Fragmentarea Registry-ului
   Numarul de programe instalate
   Chei invalide in Registry

   Si probabil ar mai fi ceva, insa nu imi vine in minte acum.. Mi-ai dat o idee buna, si probabil o sa vin cu un articol pe tema asta 🙂

   • Ovi

    Exemplul prezentat este irelevant sub cel putin doua aspecte:
    1.Intrarile invalide sunt marcate ca atare drept pentru care,in mod normal, nu mai are loc accesarea lor de catre sistemul de operare.Totusi exista cazuri in care algoritmul de dezinstalare al unui program nu este eficient,iar asta determina aparitia unor erori.In acest caz eliminarea intrarilor invalide din panoul Add/Remove Programs presupune eliminarea intrarilor invalide din registrii: http://support.microsoft.com/kb/310750 .Pentru aceasta nu este necesara folosirea unui program de tip registry cleaner!
    2.Citirea din registrii are loc printr-un algoritm aleator nu secvential.

    Istoria programelor de tip registry cleaner incepe de la problema “umflarii” registrilor din Win9x.De la Xp incepand aceasta problema a fost remediata prin reducerea riscului unui “crash” ,datorat cresterii peste masura in dimensiune a sectorului de registrii.
    Cateva observatii:
    -Presupun ca acel 5000 este de fapt 1000
    -Pozitia fisierelor pe platanele hard disk-ului
    si Fragmentarea Registry-ului fac parte din aceeasi categorie a Fragmentarii fisierelor!

   • Alexandru

    Scuze,5000 era 1000, am corectat (initial am scris 5000-5MB).
    Registry cleanerele

    Cand am zis pozitita fisierelor pe platane exact la asta m-am referit, fiind destul de clar ca viteza de transfer a hdd-urilor scade pe masura ce datele sunt mai aproape de centrul platanelor, iar la exterior fiind maxima. Aici sunt utile programele care pe langa defragmentare organizeaza fisierele pe baza accesarii..

    1 Oke, de acord

    2 Chiar daca accesarea e aleatoare, exista mai multe posibilitati cand sunt mai multe key..

    Urmeaza niste presupuneri pe baza a ceea ce stiu..
    Registry-ul este un fisier, de acord, fragmentarea sa este la fel ca a oricarui alt fisier, insa exista o mica diferenta: Registry-ul nu poate fi defragmentat ca orice fisier pentru ca este accesat permanent pe durata de functionare a sistemului de operare.
    De aceea au aparut niste programe, care fac o copie a Registry-ului defragmentat si cer un restart, ca sa il inlocuiasca pe cel fragmentat cu cel defragmentat inaintea pornirii SO.
    E acelasi lucru insa se rezolva prin alta metoda.. si de aceea le-am “separat”.

    PS Programele de curatat registri mai fac si “reparatii” (corectie de parametri, valori etc..) nu doar sterg intrari invalide.. Ca uneori repara “de tot” incat trebuie reinstalat sistemul de operare altceva 🙂 , de aceea am recomandat sa se foloseasca rar..

    PS la autoopt 2.85 chiar mi-am propus sa includ o unealta pt optimizare rapida si alta pentru optimizare mai profunda..

 12. yo9fah

  … funcționează ireproșabil, atât pe Windows XP, cât și pe Windows 7, pe Vista nu am încercat …. pentru mine Vista e’ un “vis urât” ! 😀
  Singura remarcă pe care vreau să o fac este faptul că “progrămelele” ce alcătuiesc autoopt, nu sunt “ultimile versiuni” !!! 😀

 13. cornel70

  Am folosit autoopt 2.80 si a functionat ca in prezentarea voastra dar am o problema ,am incercat sa vad cum arata defragmentarea cu cel din windows si imi apare mesajul “Disk Defragmenter could not start”. Cum pot sa fac sa-l vad din windows iar ?

  • Alexandru

   In mod normal nu ar trebui sa apara astfel de mesaje, cel putin nu datorita autoopt. Dupa ce dati un restart, va rog sa accesati functia de defragmentare facand click dreapta pe partitiile hard dick-urilor(properties/tools/disk defragmeter) si sa imi spuneti daca a functionat.
   Va rog sa imi spuneti si ce sistem de operare folositi.

   • cornel70

    Am dat restart dar tot nu functioneaza ,folosesc windows xp .Este prima data cind imi face acest lucru si pot sa spun ca am mai incercat si alta data alte programe de defragmentare cum ar fi Piriform Defraggler s-au Smart Defrag dar nu am avut niciodata acest mesaj “Disk Defragmenter could not start”,defragmentarea din windows functionind normal.Din fericire am facut un backup zilele trecute la partitia C ,deci problema nu e chiar asa grava dar eram curios de unde as putea reporni defragmentarea din windows,oricum il voi mai lasa citeva zile asa sa vad cum reactioneaza calculatorul in continuare.O sa mai urmaresc raspunsurile sa vad daca apar ceva noutati.Multumesc anticipat .

 14. FlorinS

  In primul rand tin sa iti multumesc pt aceasta aplicatie , functioneaza bine dar cu o exceptie anume Winaso. prima data cand am folosit Autoopt , scriptul s-a blocat in momentul cand trebuia sa treaca de la Winaso la JK defrag , am repornit Autoopt de data asta a facut treaba pana la capat dar ti-as sugera sa schimbi Winaso cu altceva nu trialware , cu CCleaner , un programel fff bun , parerea mea, sau Glary Utilities un alt utilitar bun mie cel putin nu mi-a placut deloc . Astept cu nerabdare versiunile viitoare de Autoopt si poate o sa il vedem la download si pe miste site-uri mai mari , Softpedia de exemplu.

  • Alexandru

   O sa inlocuiesc Winaso insa nu cu ccleaner (face buba..).
   O sa caut o alternativa.
   Ca idee autoopt 2.85 o sa fie ceva mai simpatic; dar sa termin cu licenta ca nu prea am vreme acum.

  • Alexandru

   Te-as ruga sa detaliezi..
   Ca sa ne facem o idee despre cum ti-ai format parerea, ai incercat macar autoopt sau Advanced System Care 3 care sunt gratuite?
   Daca da, sa inteleg ca ai cumparat cu 50$ versiunea comerciala de TuneUp 2009..
   Eu as prefera oricand Advanced System Care.. in loc de Tuneup.

 15. kotoroantza

  misto chestie pentru unii ca mine ce se indreapta spre 60 yo … din sens invers 🙂 Mersi computerika!

 16. Alexandru

  Mersi pentru program ii chiar supera tare
  am o intrebare programu care corecteaza 10 erori expira cumva ?

  • Alexandru

   Mulţumesc!
   Nu expira, dar fiind trial corectează doar 10 erori/scanare (însă nu cred ca este o problemă 🙂 )..

 17. bossman

  sal am o problema am luat u hard disk extern am golit pc dar acum lucreza f slab am un acer laptop cu un procesor intel cuoreduo procesor t2250 120gb hdd.nu inteleg ce ar trebui sa instalez ca sa ii ridic un pic viteza sau trebuie sa instalez alt windows

  • Alexandru

   Daca nici prin optimizări nu vezi vreo diferenţă, atunci este probabil nevoie să pui iar Windows-ul..
   Dă-ne mai multe detalii despre problemele pe care le întâmpini.

 18. relu

  La mine nu merge ,dupa ce ruleaza CCleaner nu mai inainteaza, am incercat de mai multe ori si nimic ! Ce poate avea ? Versiunea cea veche a mers si am fost multumit!

  • Alexandru

   Spune-mi te rog ce sistem de operare folosești, și care dintre versiuni face probleme? Și zi-mi cum se comportă scriptul exact..
   Eu l-am încercat pe mai multe sisteme (atât cu win7 cât și xp) și a mers ireproșabil. Ideal este să nu umbli la calculator în timp ce rulează autoopt.

   O să revizuiesc codul în acest caz..

 19. relu

  Am XP SP 3 cu Up-date la zi, folosesc Ultima versiune 2.85,iar dupa ce se incarca pur si simplu dupa ce a rulat CCleaner “moare” adica nu mai inainteaza… Cu 2.80 am avut la inceput aceeiasi problema dar dupa a doua ori a treia incercare a pornit si nu am mai avut probleme.Multumesc de interes !

 20. marius

  WISE DISK CLEANER,WISE REGISTRY CLEANER-din autoopt2.80 se pare k sunt virusate…asta dupa AVAST 4.8 PROF si KAV 8.0 cu WIN32.INDUC.A sper sa clarificati aceasta sit cat mai curand…!

 21. Andran

  Felicitari pentru tutorial! Trial se refera mai exact ca este limitat timpul de utilizare al unui program. Faptul ca nu se utiliza partial functile tine de shareware, din cate stiu eu.

 22. Catalin

  Am aceiasi problema ca Relu pe calculatorul unui prieten, adica se opreste undeva la rularea CCleaner.Am XP SP 3 cu Up-date la zi, folosesc Ultima versiune 2.85. Se opreste la fel la rularea in toate cele 3 moduri.Iconita programului din taskbar palpaie si se transforma intr-un X ,apare bifat Script Paused iar incercarea de debifare a acestuia nu rezolva nimic.

  • Alexandru

   Am înțeles.. Porneșste doar CCleaner manual din directorul programe și asigură-te că interfața este în limba engleză.. Asta cred eu că este de fapt problema (pe unele pc-uri cu interfața în română sau altă se schimbă automat și scriptul nu mai recunoaște fereastra..). Spor!

   Sper să rezolv problema.. la următoarea versiune. Mulțam de feedback.

Comentariile sunt închise.