Bitdefender Clueful – Verifică permisiunile aplicațiilor de Android

Bitdefender Clueful

Clueful a debutat ca aplicație pentru iOS și oferea informații despre permisiunile aplicațiilor ce erau instalate pe iPhone. După ce a fost eliminat din AppStore (în mod suspect), Clueful a devenit un serviciu web pe care oricine îl putea folosi pentru a se documenta în privința aplicațiilor de iOS.

Astăzi, cei de la Bitdefender lansează Clueful pentru Android, o aplicație ce listează toate permisiunile cerute de aplicațiile instalate pe un smartphone cu Android. Clueful afișează și un punctaj care reprezintă scorul de confidențialitate pentru dispozitivul pe care s-a instalat aplicația.

Că tot vorbeam la un moment dat despre permisiunile aplicațiilor de pe smartphone, Clueful este un instrument ideal pentru a observa ce aplicații necesită permisiuni care nu îți respectă confidențialitatea.

Clueful - Ecran principal și scor

Clueful clasifică aplicațiile după trei nivele de risc: mare, mediu, scăzut. În ecranul principal al aplicației sunt afișate cele trei nivele de risc alături de numărul de aplicații ce se încadrează la fiecare nivel. Clueful oferă informații despre toate permisiunile pe care le necesită aplicațiile și ce consecințe pot avea acestea.

Clueful - Aplicații

În cazul aplicațiilor ce conțin publicitate, Clueful afișează informații despre adserverul pe care ajung informațiile. Până la Clueful, astfel de informații erau mai dificil de aflat și cu siguranță majoritatea utilizatorilor obișnuiți nici nu au conștientizat riscurile.

În cele din urmă, problema nu o constituie neapărat că aplicațiile (legitime) au acces la datele personale, ci transparența accesului la acestea. Ei bine, Clueful clarifică lucrurile când vine vorba de utilizarea datelor personale ale utilizatorilor de către producătorii de aplicații.

Descarcă Clueful 1.0.152 din Google Play (1.6MB)

Trimite articolul și prietenilor tăi!

4 comentarii

  1. Daca putea si bloca permisiunile care nu iti convin, era perfect. Nu stii vreo aplicatie care sa faca si asta?

  2. E misto aplicatia. Nu mi-a gasit nimic de mare risc, deci e bine. 🙂

Comentariile sunt închise.