Sistem Audio – Ce tip de boxe sa alegi pentru calculator

Sistem audio boxe pentru calculator

Contează puterea atât de mult? Ce face un sistem audio să sune bine? Indiferent dacă e vorba de sisteme audio pentru PC sau tip home cinema, sunt o serie de lucruri de avut în vedere pentru a face o alegere potrivită.

Majoritatea producătorilor omit de obicei afișarea unor parametri esențiali, care determină în mare parte comportamentul și performanțele sistemelor audio. Aceștea se bazează pe faptul că ascultătorii nu sunt preocupați în primul rând de calitate, ci de puterea muzicală și de preț.

Chiar avem nevoie de sute de Watts pentru un sistem audio pentru PC? În general este un lucru bun să dispui de o putere mai mare, pentru a nu forța sistemul dacă dorești să faci o audiție la volum ridicat. În plus, nivelul distorsiunilor va fi mai redus la volum mic-mediu.

Sistemele audio 5.1(Surround), 2.1 sau 2.0 (Stereo)

Pentru ascultarea de muzică eu prefer sistemele stereo (cu 2 boxe), deoarece sunetul e mai “plin” și sună mai „muzical”. Sistemele 5.1 sunt mai potrivite pentru jocuri și filme, deoarece aduc un plus de realism prin efectul de Surround. Dacă dorești ceva mai accesibil, un sistem 2.1 este de obicei un compromis acceptabil.

Pentru o calitate cât mai bună a sistemelor audio sunt câteva detalii constructive de urmărit:

 • Incintele trebuie sa fie cât mai robuste, din materiale rigide (cu flexibilitate redusă). De preferat e lemnul.
 • Folosirea unor difuzoare separate pentru redarea frecvențelor joase (20Hz-300Hz), medii (300Hz-3000Hz) și înalte (3000Hz-20000Hz).
 • Dacă alegi un sistem cu mai multe canale, asigură-te că poate reda semnalele stereo pe toate canalele sale. Astfel poți asculta muzica și de pe youtube sau alte servicii decat playerul audio.
 • În cazul în care o incintă are mai multe difuzoare, acestea să fie amplasate astfel încît distanța dintre centrele lor să fie mai mică decât lungimea de undă la frecvența de tăiere dintre difuzoarele respective; acest lucru va face ca sunetul sa pară venind din aceeași sursă.

Parametrii unui Sistem Audio pentru PC:

 • Banda (spectrul) de audiofrecvență, este cea care ne spune ce frecvențe poate reproduce sistemul audio. Acesta trebuie să acopere întregul spectru audibil de către urechea umană,  adică 20Hz-20000Hz. Pentru că s-a demonstrat că frecvențele sub 50 Hz la amplitudini mari pot genera grețuri și stări de vomă, de multe ori redarea acestor frecvențe este limitată.
 • Atenuarea pentru care este valabil spectrul de frecvențe este și ea importantă pentru a stabili liniaritatea răspunsului în frecvență. În trecut, se masura la –3db, acum se masoară de cele mai multe ori la –10db, pentru a obține valori mai joase ale spectrului de frecvență. Ce e bine de știut este că la redarea frecvențelor înalte sau medii nu apar probleme, ci la redarea frecvențelor joase, pentru care este nevoie de putere mare și un difuzor diametru considerabil care să „miște” efectiv aerul. La difuzoarele de joase și subwoofere, mărimea contează.

Putere și intensitate sonoră

Intensitatea maximă a presiunii sonore (max SPL) produse de sistem (amplificator + incinte acustice). Aceasta este de fapt parametrul care ne spune  cât de tare se aude un sistem. Variază în funcție de puterea amplificatorului și de SPL-ul incintelor acustice.

Pentru un difuzor sau o incită acustică, SPL-ul se calculează, la o frecvență standard (1000Hz), distanță standard (1m) și pentru o valoare cunoscută a semnalului de intrare (1W). Cu cat valorile acestui parametru sunt mai mari cu atât incinta se aude mai tare. Sa presupunem ca avem 2 difuzoare: unul are SPL 91dB si unul cu 94dB: pentru ca cele 2 difuzoare sa se auda la fel de “tare” puterea aplicata pe cel cu SPL 91dB trebuie dublată. Pentru fiecare 3dB în plus trebuie dublată puterea.

Producătorii ne oferă doar informații despre puterea amplificatorului. De aceea este greu de apreciat SPL-ul maxim al unui sistem. Asta explică de ce un sistem mai puternic poate să „sune” la fel de tare ca unul mai slab (pe hârtie).

Sugestii pentru o „experiență acustică” mai plăcută:

 1. Amplasarea boxelor aproape de colțurile camerei poate aduce „câstiguri” de pana la 3dB (se va auzi mai tare). Dezavantajul este că această creștere nu e întotdeauna uniformă (in banda de frecvență), și sunetul se modifică (poate „suna a gol”). De preferat este ca boxele să fie cât mai „împrăștiate prin cameră”.
 2. În cazul în care cablul de la boxe nu are montată în capăt o mufă, ai grijă să polarizezi corect boxele (la amplificator, + cu +, – cu –),  altfel vei avea o atenuare a frecventelor joase si chiar pot aparea defectiuni ale difuzoarelor.
 3. Obiectele din camera (mesele, rafturile, și altele) de mari dimensiuni, influențează negativ „audiția”, datorită apariției reflexiilor și a undelor staționare. Experimentează diverse poziții ale incintelor pană o gasești pe cea potrivită.

Bibliografie pentru curioși:

Trimite articolul și prietenilor tăi!

44 comentarii

 1. Salut. Ai vreo recomandare de 2.0 sau 2.1 decent pentru o camera mica? Bugetul de care dispun este de 200 lei (maxim 300 lei daca merita).

 2. Salut, as dori o parere despre BOSE COMPANION 20 si EDIFIER LUNA ECLIPSE E.

  • Salutare, nu am avut ocazia să ascult nici unul dintre cele două sisteme. Despre BOSE am o părere foarte bună (Companion 5 în special), însă despre Edifier nu știu mare lucru. Recomand o vizită într-un showroom unde pot fi ascultate cele două sisteme.

 3. Buna. As vrea sa cumpar un cadou si as avea nevoie de un sfat. Nu am vocabular de specialitate, asa ca o sa explic la ce imi trebuie pentru ma face inteleasa. Sora mea e instructior de dans si de fitness si foloseste ipodul si iphonul pentru ore intr/un casetofon care mi se pare destul de greu si care nici nu ii asigura sunetul necesar. Ce as putea sa cumpar astfel incat sa se auda indeajuns de tare pentru o sala de sport sau de dans, si, in masura in care se poate, sa aiba si niste casti la care sa poata vorbi in timp ce face antrenamentul si astfel sa se auda mai bine atat indicatiile ei cat si muzica (in acelasi timp). Multumesc anticipat.

  • Bună Bianca, în acest caz e nevoie de o instalație un pic mai complicată: microfon cu lavalieră, receptor lavalieră, mixer, amplificator și boxe.

 4. Salut,
  Ce boxe (2.0 sau 2.1 pentru laptop )recomanzi ? buget ~150 lei).

 5. buna seara am si eu un sitem daca se poate numi asa si din pacate la muzica filme etc se aude un sgobot gen barat ce pot face se face setari din pc sau sistemul bun:))

 6. Salut! Vreau sa mi cumpar un sistem doar pentru muzica si nu stiu ce sa aleg intre 2.1 sau 5.1 ce imi recomanzi ? Bugetul meu este de maxim 400 lei….Am deja un sistem 2.1 care se aude bine la laptop dar la telefon sau tableta se aude foarte incet ce pot face ??? Pot scchimba doar boxele si sa raman cu subwoffer -ul vechi????? Multumesc anticipa!t!!

  • Dacă ești mulțumit de sistemul audio, ai putea cumpăra doar un preamplificator sau un mixer prin care să treci semnalul din sursele care se aud prea încet.

 7. salut daca ma poti ajuta mar interesa un sistem 5.1 pt pc de putere mare 500 w pana in 2000 lei

 8. Salut,

  Imi poti recomanda un sistem 2.0 ieftin ptr filme , muzica, jocuri . Imi trebuie ceva ptr o camera mica .
  Mersi

 9. Ce parere ai de acest sistem pentru muzica si filme/seriale? Microlab FC 330
  Putere subwoofer 24 W
  Putere satelit 16 W
  Material MDF
  e bun raportul dintre puterea subwoofer-ului si satelit-ului?

 10. Buna ziua, caut un sistem audio pt o camera de 20mp la care urmaresc calitatea sunetului si am un buget de max 1000ron. In cea mai mare parte a timpului il folosesc conectat la laptop dar as vrea sa il pun si pe tv pt filme. Va multumesc anticipat pt ajutor.

Comentariile sunt închise.