Meniu Închide

Ce instalam dupa Windows?

Sa presupunem ca ati avut probleme cu Windows-ul, ati decis (sau ati fost nevoit) sa il instalati din nou. Bun, ati reusit sa reinstalati Windows-ul (e mai usor decat cred unii), dar greul abia acum incepe. Aveti de instalat celelalte aplicatii, care va fac din calculator un echipament util.

Acest articol are ca scop, sa va ajute sa instalati aplicatiile si driverele necesare, intr-o ordine potrivita.

Prima etapa: Driverele. Instalati in urmatoarea ordine:

 • Driverele placii de baza (e posibil sa instaleze simultan si placile de retea si sunet, daca sunt integrate) si apoi dati un restart;
 • Driverele placii video si iarasi dati restart daca vi se cere;
 • Driverele placii de sunet, placii de retea daca nu s-au instalat odata cu placa de baza;
 • Driverele perifericelor (camera web, gamepad, volan, mouse, tastatura, monitor daca este cazul);

Daca nu gasiti cd-urile care au venit cu componentele, gasiti in acest articol informatii despre cum gasiti drivere. Sau puteti folosi Driver Max pentru a gasi drivere; insa mai uitl este sa-l folositi ca sa salvati driverele dupa ce le-ati instalat, ca sa le puteti restaura la nevoie. Ideal ar fi sa faceti o copie a driverelor inainte de a reinstala Windows-ul.

A doua etapa: Pachetele necesare pentru a putea rula aplicatii in mediu Java, .Net, continut Flash si Shockwave… Informatii mai multe si link-uri de descarcare gasiti in acest articol mai vechi.

A treia etapa: Instalarea aplicatiilor propriu-zise (vezi acest articol). In aceasta etapa instalati mai intai un antivirus, apoi un arhivator, si restul programelor des utilizate. Voi reveni cu un nou articol despre ce programe va recomand sa aveti instalate pentru “nevoile” uzuale.

Alte articole interesante pentru tine

21 Comments

 1. meosu stefan

  va salut Domnule Alexandru.In urma cu cateva zile am primit un laptop TOSHIBA SATELLITE,dar acesta nu merge ca lumea.Cand apas butonul de pornire,apare pentru cateva zeci de secunde pe displey scris cu rosu TOSHIBA,si apoi apare scris ca este o eroare la citirea disck-ului,si-mi cere sa apas o combinatie de trei taste pentru restart.ii dau restart,si treaba se repeta ca trasa la indigo.Deci nu vrea sa porneasca.Ce trebuie sa fac sa-l pot porni.Asi fi incercat o reinstalare dewindows,dar nu mai are unitatea optica,si fara aceasta nu pot folosi DVD-iul cu sistemul de operare,si nu am nici stick cu vreun SO.Ce asi putea face in aceasta situatie.Cum asi putea sa-l pornesc.Multumesc pentru raspuns.

 2. Lexa90

  Buna! Am instalat acum 2 zile windows-ul, mai exact e Windows XP-SP 2… Dupa instalare. Am instalat driverele,placile..In fine. Am instalat un antivirus. Avast. Dar nu stiu de ce ,mereu imi spune ca am virusi..adica,detecteaza virusi…Nu inteleg de unde .URL-uri periculoase. Intr-una. E din cauza Firewall-ului? de la windows?Sau ar trebui sa reinstalez alt windows? Imi da tot felul de erori.Ori ce instalez e virus. MI-a afectat C-ul …System 32..Multumesc !

 3. nelu

  Salut vouã.As avea si eu o întrebare.La mine nu sînt probleme cã am cd-u de la placa de bazã,dar vreau sã întreb:ce faci cînd meri la cineva acasã sã-i instalezi win si nu are cd-u de la placa de bazã?Eu am pãtit asta si nu am avut ce sã-i fac.La laptop nu se dã cd-u de la placa de bazã,cã el îi cel mai important.M-o chemat cineva sã-i install win pe laptop si nu am facut asta ca nu avea cd de la placa de bazã.

 4. andrei

  salutare.
  referitor la ordinea instalarii driverelor, eu am instalat in aceeasi ordine descrisa de moderator dar nu am dat restart dupa fiecare, evitand acest lucru prin alegerea optiunii de restart “later” si manual, astfel ca dupa instalarea driv de placa de baza, placa video, audio, cam, am dat restart in sfarsit.
  intrebare: in afara ca nu am respectat intocmai ce a scrsi moderatorul, exista vreo problema in asta sau este doar o chestiune de lucru ordonat si bine facut.
  merci mult si felicitari moderatorului pentru efort si initiativa.
  toata stima

  • Alexandru

   Depinde.. în general dacă apar neplăceri fără restart e de preferat să se încerce cu restart după fiecare driver. Dacă nu.. înseamnă că e ok. 🙂

 5. SALLADIN

  BUNA TUTROR, ROG ADMINU-UL SA PREZINTE ETAPELE DE INSTALARE A WINDOWSULUI, PAS CU PAS, DEOARECE RECUNOSC CA NU MA PRINCEP IN CALCULATOARE, SI LA FIECARE INSTALARE A WIND INTAMPIN DIFICULTATI, CU CREAREA PARTITIILOR, TREBUIE SA INTRU IN BIOS PT NISTE SETARI, ETC., AR FI UN REAL AJUTOR DC A-TI PREZENTA ETAPELE DE INSTALARE A UNUI SIST DE OPERARE DE LA INTRODUCEREA CD-ULUI PANA LA ULTIMUL PAS, PT FIECARE TIP DE SISTEM xP, VISTA, ETC. VA MULTUMESC SI VA FELICIT PT TOATE ARTICOLELE DE CALITATE PE CARE LE POSTATI SI SUCCES

  • Alexandru

   Șansele sunt destul de mici să ne ocupăm de astfel de tutoriale din cauza timpului disponibil care este destul de puțin. Vă mulțumim pentru propuneri și vă mai așteptăm.

 6. Robintel

  Eu fac aşa: Windows > Drivere > Diacriticele > Mozilla > Antivirus > Alte programe de securitate > Thunderbird > Yahoo! Messenger > .Net Framework > Paint.Net > Irfan View > Picture Shark > Open Office > Acrobat Reader > World Community Grid > Filezilla după care mă apuc de treabă.

 7. marin

  Toate articolele pe care le scrieti sunt foarte interesante mai ales pentru noi mai putin initiati in instalarea windowsu-lui si a celorlalte programe care urmeaza dupa aceea! Va rog sa reveniti cu un articol complex in care sa aratati toti pasii care trebuie facuti de fiecare pentru a avea un calculator perfect si functionabil.Astept si va doresc tuturor numai bine si succes in continuare!

  • Alexandru

   Am decis sa impart “operatiunea” de instalare a programelor pe o copie proaspata de windows in 2 etape: drivere si aplicatii necesare (acest articol) si aplicatii uzuale intr-un articol care va aparea in curand. Va multumesc pentru raspuns si interes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *