Cooler Laptop – Răcire suplimentară pentru laptopuri

Coolere Laptop

Portabilitatea laptopurilor constituie un mare avantaj, dar dimensiunile reduse afectează negativ performanțele sistemului răcire. Un cooler de laptop poate fi de mare ajutor în în această situație pentru că îmbunătățește fluxul de aer și ajută sistemul de răcire să lucreze mai eficient.

Cum verile tind să devină din ce în ce mai calde, sistemele de răcire ale calculatoarelor fac din ce în ce mai greu față provocărilor. Dacă în cazul desktopurilor temperaturile mari pot fi reduse prin schimbarea pastei termoconductoare ori a adăugarea de ventilatoare de carcasă, în cazul laptopurilor e mai dificil să umblăm la sistemul de răcire. 

Laptopul se închide sau se restartează

Vara, laptopurile tind să se încălzească excesiv când sunt solicitate intens. Pot intra în limitare termică și ajung chiar să se închidă dacă situația devine critică. Faptul că laptopurile se închid e un lucru bun, fiindcă majoritatea componentelor sunt protejate de temperaturi care ar putea duce la distrugerea acestora.

Asta nu înseamnă totuși că restarturile sau închiderea pe nepusă masă nu sunt deranjante. Mai mult, dacă a intrat în limitare termică laptopul are performanțe mai scăzute, și dacă se închide tinde să nu pornească decât după ce temperatura scade la un nivel acceptabil.

Cât de eficient este un cooler pentru laptop

Din experiența personală, folosirea unui cooler extern pentru laptop (chiar dacă vorbim de un model mai puțin pretențios) crește eficiența răcirii. Per ansamblu, laptopul va opera la temperaturi mai mici când este ajutat de un stand extern cu un cooler. În plus, nu se va mai simți atât de cald la atingere și aduce un plus de confort în utilizare.

Plusuri

  • Laptopul mai rece cu 2-10 grade Celsius (depinde de gradul de solicitare) față temperatura obișnuită de operare și va atinge mai greu temperatura maximă de full load.
  • Laptopul se va răci mult mai repede în momentul în care gradul de solicitare al calculatorului scade brusc.

Minusuri

  • Creează zgomot suplimentar la turație maximă.
  • Consumă foarte sensibil bateria laptopului atunci când acesta nu e conectat la încărcător.

În cazul meu, când am ținut procesorul în full load un timp îndelungat, temperatura a atins într-un final nivelul maxim întâlnit și în momentul în care nu foloseam cooler. Partea bună e că odată ce scădea nivelul de utilizare scădea abrupt și temperatura. De menționat aici e că nu dețin un cooler foarte pretențios.

Ce ne interesează la un cooler de laptop?

În momentul în care căutăm un cooler pentru laptop sunt câteva chestiuni pe care ar trebui să le avem în vedere:

  • Să aibă un ventilator cu diametru cât mai mare și un flux de aer de măcar 30-40 CFM. Pentru laptopurile de gaming, recomand standurile cu două coolere ce ating 60-80 de CFM. În general un cooler cu diametrul mai mare va avea un nivel de zgomot mai redus decât cele de dimensiuni mai mici. Fiind mare, poate opera la turații mai mici pentru a produce un flux de aer suficient pentru o răcire bună, comparativ cu un cooler de diametru mai mic.
  • Să fie ușor și potrivit ca mărime laptopului. E important să asigurăm un grad sporit de confort dacă vom ține laptopul în brațe, nu doar pe birou.
  • Nu e obligatoriu, dar e interesant să alegem un stand ce permite mutarea ventilatorului. Sunt unele modele de coolere la laptop care permit mutarea ventilatorului astfel încât acesta să răcească fix zona laptopului care se încălzește mai tare.
  • Iarăși nu e obligatoriu, dar este comod să existe un buton de pornit/oprit, potențiometru pentru reglarea turației ventilatorului sau câteva porturi USB în plus.

Recomandări de coolere laptop

Filmele și jocurile solicită destul de mult laptopul iar componentele (procesorul și placa video în special) se încălzesc. De aceea, pentru a păstra temperaturile la un nivel acceptabil e recomandată folosirea unor sisteme de răcire suplimentară pentru laptop.

cooler1

Cooler Laptop Deepcool N17 14″

  • Compatibilitate ~ 14″
  • Alimentare Prin USB
  • Zgomot (dBA) 21
  • Flux maxim de aer (CFM) 47.35
  • Dim. ventilator 140 x 140 x 15 (mm)
cooler2

Cooler Laptop Deepcool Wind Pal 17″

  • Compatibilitate ~ 17″
  • Alimentare Prin USB
  • Zgomot (dBA) 21.5 ~ 26.5
  • Flux maxim de aer (CFM) 115
  • Dim. ventilator 140 x 140 x 15 (mm) X2

Ultima Actualizare: 7 Noiembrie 2020

Trimite articolul și prietenilor tăi!

7 comentarii

  1. Salut Alex , aceasta intrebare nu are legatura cu coolerul , dar vroiam sa te intreb despre memoria ram . Ce este , cat am nevoie , un site de unde pot cumpara ieftin si bun ? Poti sa ma ajuti ?

      • Vreau mai multa memorie ram deoarece am gasit pe internet niste site-uri in care spunea ca laptopul meu merge greu deoarece nu are destula memorie ram . Eu am 2 Go ram , dar daca tu crezi ca-mi ajunge , te rog spune-mi cum pot sa fac ca sa imi mearga mai bine laptopul si jocurile (de exemplu fifa 2014) . Ce componente ale calculatorului trebuie sa cumpar etc .?

  2. Salut. Am si eu un MacPro de 15′. Se incalzeste cam rau. Ma gandeam sa pun un cooler sub el.. ce parere ai ? Ajuta sau nu ? Daca da, recomanzi unul puternic ?
    Mersi

    • Salut Florin, un cooler extern te poate ajuta considerabil să păstrezi laptopul mai rece. Cu cât mai puternic (valoare a fluxului de aer CFM mai mare) cu atât mai bine. De asemenea, ai putea verifica dacă nu s-a acumulat praf în sistemul de răcire al laptopului, e posibil și asta să fie o cauză pentru că se încălzește.

  3. Dar Serioux SRX-NCP150AA ce are?

    E modelul pe care l-am luat sa-l pot folosi pe post de suport cand zac cu laptopul in pat. De racit, probabil ca raceste daca-l tin in frigider insa mi-e frica sa nu faca guturai si sa-mi umple calculiciul de muci. 🙂
    Serios, cand am vazut ditamai ventilaul m-am gandit sa lipesc laptopul de el cu scotch, sa nu-l zboare vartejul in tavan, insa n-a fost cazul, abia de screme o briza ca suflarea de bebelus. Nici vorba sa raceasca ceva insa poate o fi bun la dezghetat niste pulpe de pui. Ma mai gandesc. 😀

Comentariile sunt închise.