Cum se face o captura de ecran / screenshot ?

Acest articol se adreseaza utilizatorilor incepatori, si voi explica cum se face o captura de ecran, in asa fel incat imaginea sa aiba dimensiuni rezonabile si sa poata fi trimisa cu usurinta prin messenger sau e-mail.
O captura de ecran sau screenshot este o poza a ecranului la un moment dat. Daca doriti sa faceti capturi din filme, metoda prezentata mai jos functioneaza cu MPlayer for Windows.

Cum se face?

Aveti grija ca fereastra pe care doriti sa o surprindeti sa fie vizibila, si apoi apasati butonul printscreenPrtSc (acesta se gaseste pe tastatura undeva in partea superioara dreapta, dupa tasta F12 si in preajma butonului Scroll Lock). Daca apasati ALT+PrtSc se va „fotografia” doar fereastra activa si nu e nevoie sa decupati imaginea.In acest moment imaginea se afla in Clipboard (o locatie temporara de memorie).

Deschideti Paint(Start/All Programs/Accesories/Paint), si apoi din meniul Edit faceti click pe Paste (sau Control+V) ca sa lipiti imaginea.

Salvati imaginea

 

facand click pe File/Save As si in fereastra care apare, alegeti un nume, si pentru ca imaginea sa ocupe mai putin, salvati-o in format JPEG (ca in maginea de mai sus), astfel ocupa chiar si de 10 ori mai putin decat o imagine bitmap (BMP).

In locul Paint poate fi folosit si IrfanView, si astfel la salvare puteti opta si pentru calitatea imaginii salvate in format JPEG.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

18 comentarii

  1. buna , eu am laptop fujitsu si am incercat sa fac captura , am incercat si alt+prt scr si nu merge , trebuie sa am ceva setat ?pe tasta mea scrie end prt scr . va rag sa ma ajutati 🙁

Comentariile sunt închise.