De ce am renunțat la aplicația Facebook pentru Android

Facebook Mobile

Nu încape îndoială că Facebook pentru Android este una dintre cele mai utilizate aplicații de smartphone. Dar câți dintre cei care folosesc această aplicație se gândesc la felul în care le afectează performanțele telefonului sau confidențialitatea?

Prima mea experiență cu aplicația Facebook pentru Android a fost când am instalat-o pe tabletă. Nu mi-a plăcut fiindcă se mișca  foarte greu. Nici tableta nu era vreo rachetă, dar aplicația chiar era prost optimizată, motiv pentru care am renunțat la ea fără să stau pe gânduri.

Weekendul trecut am avut nevoie să răspund la unele comentarii de pe Facebook și pentru că nu am putut să mă loghez altfel, am decis să instalez aplicația Facebook pentru Android. Mare mi-a fost „bucuria” când am văzut că are „doar” 14 MB și am fost foarte „încântat” să văd că dorește acces cam la toate informațiile din telefon: contacte, poziția GPS, poze și altele.

facebook_mobile

Am pornit-o și a mai făcut 10 MB trafic, pentru că postările din newsfeed erau musai de sincronizat. După ce mi-am făcut treaba și am vrut să o închid, am observat că nu are un buton Exit (cum are Skype) ci doar Log Off. Bun, Log Off să fie și am decis să o las totuși instalată că poate voi mai avea nevoie de ea. Aplicația a rămas pornită și pentru că ocupa „numai” 68 MB de memorie RAM am închis-o manual.

Degeaba am închis-o manual, pentru că zece minute mai târziu era iarăși deschisă, alături de Google Maps (care de obicei nu pornește de la sine). Fiindcă nu am găsit un răspuns care să mă mulțumească la întrebarea „De ce aș ține în telefon o aplicație care  are acces la toate datele din telefonul meu și nu vrea să rămână închisă?” am dezinstalat-o.

Legat de confidențialitate, aplicația Facebook ar trebui să ridice niște întrebări (nu doar versiunea de Android, ci și cea de Windows Phone). Pe lângă aceste probleme aplicația Facebook de Android mai poate fi îmbunătățită și din punct de vedere tehnic. Consumul de resurse este de trei ori mai mare decât al Skype (care ocupă cam 20 MB). 68 de MB este enorm în comparație cu alte aplicații (nu îmi amintesc să fi văzut o altă aplicație care să depășească 35 MB).

Loc de mai bine este și la consumul de date care este foarte mare comparativ cu alte aplicații similare, cum ar fi Tweetdeck. Nu mai spun că aplicația are 14 MB și că doar pentru instalare și sincronizarea inițială mi-a consumat traficul pe care l-aș face în două sau trei zile.

În concluzie, dacă aș avea nevoie de acces la Facebook pe telefon aș căuta alte soluții decât aplicația dedicată. Confidențialitatea îndoielnică și consumul mare de resurse o scot din lista de recomandări.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

13 comentarii

 1. O problema a aplicatiei este ca daca doresti sa stergi un comentariu de la o poza de a ta nu il poti sterge. Exista modalitati de stergere a comentariilor?

 2. Merge foarte bine din browser. Este optimizata bine pentru a fi deschisa pagina facebook.com din browser si recomand folosirea ei asa decat instalarea aplicatiei care este o mare prostie!
  Si nu ii mai trebuie acces la datele personale din telefon daca se acceseaza din browser. 🙂

 3. Eu nu mai folosesc Facebook-ul nici pe desktop, dar pe telefon sa nu mai vorbesc 🙂 tot ce vad pe facebook sunt pagini facute de copii de 8-10 ani (sau mai mari, dar analfabeti la cum scriu) carora le spun: „Get a life!” si primesc numai notificari si mesaje cu da-mi like la poza de profil… daca o fi sa ma „reapuc” de Facebook imi voi sterge toti prietenii si imi voi adauga doar colegii de scoala…

 4. Hai ca pe telefon mai zici ca consuma cu toate pozele, contacte, etc.. Dar imi explica si mie cineva de ce ar consuma Facebook Messenger for Windows in jur de 200 Mb ? Ar trebui sa se investigheze aceste memory leaks pentru aplicatiile lor.

  Alternativa la facebook pentru android, prefer sa folosesc Dolphin browser pentru vazut news, notificari etc, si imo.im pentru conversatii rapide.

 5. Si eu am renuntat de mult la ea. Se misca destul de greu si consuma enorm. Cu siguranta cei de la Facebook mai au mult de lucrat la ea.
  Mi-a placut mult cum se misca Google+, doar ca am renuntat si la aceasta aplicatie din motive de spatiu.
  Exista si alte alternative pentru Facebook care nu cer atatea resurse, una dintre ele este Friendcaster for Facebook.

Comentariile sunt închise.