Meniu Închide

Cum trimiți fişiere de orice dimensiune via uTorrent

Poate sau mai mult ca sigur că ați vrut nu o dată să trimiteți un fişier sau dosar de dimensiuni mari (>500mb) unui prieten, dar pe IM dura prea mult. Poţi trimite prin câteva metode destul de simple: fie folosind un client BitTorrent, fie folosind un site unde sa faci upload (dar pentru dimensiuni mari nu este gratuit) sau un server ftp. Eu voi aborda in acest articol prima metodă pentru că e simpla si foarte eficientă.

Ai nevoie de un client BitTorrent. Eu am ales utorrent (v. 1.8.2) pentru ca acesta îl folosesc zi de zi şi sunt familiar cu interfața lui.

Setările necesare le voi prezenta concis prin doua imagini:

 1. La secțiunea Connection (in versiunile mai vechi Networking)schimbam portul atribuit implicit cu un număr cuprins intre 10000 si 40000 (poate fi un număr ușor de reținut; ex.: 12345)connection
 2. In secțiunea Advanced căutam “bt.enable_tracker” care implicit este false. Îl trecem pe true. bt.enable

După ce am făcut cele doua setări putem trece la crearea unui torrent. File->Create new torrent…(Ctrl+N). Va apărea o căsuța asemănătoare in care va trebui sa specifici locația filei/dosarului pe care doreşti să îl transferi. Neapărat trebuie completată secțiunea trackers cu http://ip-ul_tau:port/announce . Este de preferat să fie bifată şi opțiunea start seeding (în secțiunea Other). Dacă nu îţi şti IP-ul îl poţi afla pe ipfind.eu . Portul este cel setat de tine anterior.

torrent creationCreate and save as… după care doar trebuie sa trimiţi prietenilor torrentul iar aceștia vor putea descărca conținutul acestuia.

Avantaje: puteți trimite simultan mai multor persoane cu o viteza decenta şi nu necesită setări complicate sau conturi (fie ele si gratuite).

Pentru descărca kitul de instalare te invit sa accesezi uTorrent – Un client BitTorrent performant şi pentru a afla mai multe despre uTorrent şi protocolul bittorrent poţi citi 7 Sfaturi ca sa îţi păstrezi contul pe trackere private.

Daca această metodă vi se pare complicată, puteţi incerca şi transferul folosind Simple Socket File Transfer.

Alte articole interesante pentru tine

23 Comments

 1. WeeGee

  Salut. Tare de tot faza asta. Trebuie sa recunosc ca mai demult chiar imi doream sa fii stiut cum sa fac asta, dar intre timp am dat peste (si recomand pt cine nu stie deja) HFS – HTTP File Server. E mic (cateva sute de k), ruleaza… direct (nu se instaleaza) si ai practic servertul tau http (pe portul 8080 by default) cu ce fisiere/directoare “shared” vrei, cu doar 1-2 clickuri.

  • Alexandru

   Salut şi mulţam’ de recomandare. Ne uităm să vedem ce ştie şi dacă e meseriaş îi facem o prezentare.

   LE N-am reuşit să îl fac să meargă.. o să mai încerc..

  • WeeGee

   Cam asa e. Dar mult mai simplu decat apache oricum. Se ruleaza exe-ul, apoi, daca nu porneste automat serverul (ca nu mai stiu setarea de baza), se porneste din Menu sau cu F4, iar fisierele care vor fi distribuite se pun cu drag and drop sau cu add files/folder din meniu (inca nu am aflat sau simtit in vreun fel diferenta intre forderul real si virtual). Si… cam atat. No rocket science in here :). Tot ce e shared se va gasi pe adresa http:/IP:Port/ , sau, eventual cu un “filename.ceva” in coada, pt un link direct catre un (singur) fisier. Lesne de inteles ca nu merge sa fii intr-un LAN si sa fii server “in afara” cu un IP dintr-o retea privata sau in spatele unui FW. Cel mai bine e cu un IP routabil (sau poate merge si cu un port forward intr-un LAN, I suppose… nu stiu sigur). In orice caz, mie personal mi se pare cel mai bun pt situatii de genul asta, e usor de folosit si chiar util.

 2. andrei

  Doar o mică completare aş mai face la acest articol. După ce aţi ales portul (în cazul de faţă: 12345), testaţi-l aici: De ce vă spun acest lucru ? Două motive:

  1. În ipostaza în care folosiţi un router, acel port va trebui „forwardat”.
  2. S-ar putea ca acel port (sau o plajă de porturi) să fie blocat de furnizorul de servicii internet.

  De asemenea, un alt serviciu bun pentru aflarea ip-ului este ip2location.com

  • Yane2806

   la punctul 1 depinde destul de mult si de router si firmware-ul instalat pe el. pe al meu D-Link DI-524 nu a fost nevoie si nu cred ca a avut vreo interferenta modemul ADSL (mai degraba ar fi facut ceva probleme). la 2…pentru asta am specificat sa se aleaga un port intre 10000 si 40000, pentru ca de obicei sunt lasate destul de libere de provideri (ma refer la cei cu care am avut de a face – nu bag mana in foc).
   P.S Ciudat, dar imi spune ca nu e deschis portul 12345, dar merge foarte bine.

   • andrei

    @Yane2806 S-ar putea să-ţi meargă din cauza opţiunii „UPnp port mapping”, care văd că este activă, însă nu e în regulă dacă nu face testul. Înseamnă că un alt utilizator sau nu se poate conecta, sau se conectează, dar transferul se face la o viteză foarte mică. Eu cel puţin aşa am păţit. P.S. Eu folosesc un port peste 40.000, tocmai ca să nu fie probleme.

 3. Raddu_AdyY

  Prea tare tutorialul , am cautat de mult sa fac asta am incercat si eu dar nu mergea , evident eu cream doar torrentul si il trimiteam
  Merci Mult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *