HTC Windows Phone 8x – Review

Săptămâna acesta am avut parte de o surpriză foarte plăcută din partea Orange România, pentru că mi-au oferit posibilitatea să testez noul HTC Windows Phone 8X. Orange a lansat în România programul Orange Smartphone Testers, prin care le oferă posibilitatea celor mai activi utilizatori să testeze în premieră telefoane de ultimă generație.


Specificatii tehnice, unboxing, constructie și design

HTC 8X CuloriHTC Windows Phone 8X vine echipat cu un display Super LCD 2 de 4.3 inch (768×1280), un procesor Qualcomm S4 dual-core de 1.5 GHz, 1 GB RAM, 16GB memorie internă, camera de 8 megapixeli și difuzoare Beats Audio. Smartphone-ul este disponibil în patru culori, negru, albastru, roșu și galben.

Eu am primit în teste varianta pe albastru, care mi se pare cea mai reușită (negrul e cam monoton, iar celelalte două culori mi se par cam „țipătoare”).

HTC Windows Phone 8 X MicroSIMAmbalajul, arată ca un cocon (cred că e din hârtie reciclată) și este destul de simpatic. Pachetul conține telefonul, încărcător, cablu de date, “cheița” ce ajută la introducerea cartelei SIM în telefon, căștile audio și o mulțime de manuale de utilizare în diferite limbi.

Cartela Micro Sim se introduce în telefon cu ajutorul unei “tăvițe” care poate fi scoasă cu o “cheiță” (de care vă ziceam și mai sus).

La o primă vedere, sunt impresionat de calitatea materialelor folosite, de calitatea display-ului și îmi place mult carcasa unibody. Dacă la alte smartphone-uri cu design unibody poți intui pe unde sunt șuruburile ce țin display-ul de carcasă, la HTC W P 8 X este mai dificil,  fiindcă se observă doar niște găuri în care ar încăpea un ac. Datorită construcției unibody, telefonul are o structură robustă și carcasa nu se flexează la apăsare ca în cazul altor telefoane. Grosimea variază, telefonul subțiindu-se către margini, motiv pentru care este foarte comod de ținut în mână sau în buzunar.

Butoane HTC Windows Phone 8 X

În partea superioară se găsesc butonul de pornire/oprire și mufa pentru jack-ul căștilor audio. În lateral, pe partea dreaptă, sunt butoanele pentru volum și cel pentru camera foto. Butonul pentru camera foto are două trepte de apăsare, prima pentru autofocus, iar cealaltă pentru a face efectiv fotografia.

Pentru că acest buton este poziționat în partea dreaptă inferioară și prima treaptă de apăsare este ceva mai sensibilă, este posibil ca dreptacii care apasă butonul de pornire/oprire cu degetul mare, să găsească supărător faptul că pot apăsa din greșeală pe butonul camerei foto cu podul palmei. Nici stângacii nu scapă de această problemă, ei pot apăsa din greșeală și pe tastele de volum.

Cu toate astea, în câteva zile te obișnuiești să îl ții și într-o singură mână când îl deblochezi și îl utilizezi.

În partea inferioară se găsește mufa pentru cablul de date/încărcător.

Click pe imaginile de mai jos pentru a vedea galeria foto completă.

Galerie Foto HTC Windows Phone 8 X


Display / Autonomie / Conectivitate

Display-ul este de tip Super LCD 2 de 4.3 inch cu o rezoluție de 768×1280. Afișarea este bună și sub influența razelor solare, iar fonturile fine din Windows Phone 8 se văd excelent. Culorile sunt foarte vii iar contrastul este foarte bun. Fotografiile sunt redate în tonuri calde și cu o claritate naturală. Unghiurile de vizibilitate sunt bune iar viteza de răspuns este suficient de mare pentru a reda clar cadrele în mișcare sau scenele din jocuri. Din punctul meu de vedere display-ul este unul dintre punctele forte alte acestui smartphone.

HTC 8 X Battery

În cazul autonomiei am înregistrat valori foarte diferite în funcție de gradul de utilizare. În situația în care telefonul nu a fost utilizat întens (practic a fost lăsat mai mult în standby, fără Wi-Fi, GPS sau Bluetooth), autonomia a fost estimată la 3-4 zile. În cazul în care telefonul a fost utilizat intens (mai bine zis exagerat), adică am filmat, făcut poze, navigat pe internet (Wi-Fi) și rulat jocuri, autonomia (estimată de softul telefonului) a scăzut până la 15 ore. Ceea ce mă duce cu gândul la faptul că dispaly-ul are o influență puternică asupra autonomiei. În cazul unei utilizări „normale” din punctul meu de vedere, autonomia a fost de o zi sau aproape două zile.

Încărcarea telefonului mi se pare puțin neobișnuită. Dacă telefonul este închis și vrei să îl pui la încărcat, va porni automat, cu alte cuvinte, nu poți încărca telefonul închis. O încărcare completă durează în jur de două ore, iar dacă îl folosești în timp ce îl încarci, intervalul se va prelungi binișor (cu o oră în cazul meu).

Din punct de vedere al conectivității fizice, telefonul oferă suport pentru jack-uri audio de 3.5 și cablu microUSB (cablu de date/încărcare). Recepția semnalului GSM este bună, l-am dus în zone unde am întâmpinat probleme cu alte telefoane și s-a descurcat mai bine. Același lucru este valabil și pentru modulul wireless, conectivitatea la rețea a fost neîntreruptă în zone în care cu laptopul aveam parte de deconectări repetate. Blootooth-ul a fost rapid la transferul de fișiere, iar NFC-ul n-am avut deocamdată ocazia să îl folosesc. Modulul GPS a detectat rapid locația (10-30 sec) în cazul în care cerul era senin, iar când cerul a fost înnorat conectarea a durat până la trei minute.


Camera Principală / Flash / Camera Frontală

HTC 8X vine echipat cu 2 camere wide angle cu specificații foarte bune. Camera frontală are 8 MegaPixeli, diafragmă F2.0 şi obiectiv de 28 mm, fimează HD și are flash. Camera frontală face fotografii de 2.1 MegaPixeli, filmează tot HD și este dedicată în special apelurilor video.

Camera principală face poze și filmează destul de bine ziua. Dar ce m-a surprins în mod special a fost comportamentul pe timp de noapte, filmarea și pozele fiind foarte bune pentru un smartphone. Cu excepția scenelor foarte dinamice, camera se comportă surprinzător de bine. Zoom-ul funcționează doar în cazul modului foto, în timpul filmărilor nu se poate face zoom. În plus, camera poate fi setată înainte de a face fotografii sau filme, să aplice anumite efecte capturilor.

Efecte Camera HTC 8 X

Camera Principală ziua
Camera Principală ziua

Camera Frontală ziua
Camera Frontală ziua

Camera Principală ziua
Camera Principală ziua

Camera Principală noaptea
Camera Principală noaptea

Camera Principală noaptea
Camera Principală noaptea

Camera Principală noaptea
Camera Principală noaptea

Indoor
Indoor

Indoor
Indoor

Indoor noaptea fără blitz
Indoor noaptea fără blitz

Indoor noaptea cu blitz
Indoor noaptea cu blitz

Flash-ul are o iluminare difuză dar puternică, iar dacă este plasat la mai mult de 60-80 de centimetri de subiect imaginile nu ies arse. În anumite condiții chiar și pozele făcute cu Flash într-o cameră total întunecată au ieșit decente. Flash-ul poate fi utilizat și în timpul filmării, ceea ce ajută în cazul filmărilor pe timp de noapte în zone prost iluminate.

Camera frontală se comportă decent, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Pentru o cameră frontală, calitatea fotografiilor și a înregistrărilor este foarte bună.


Sunet / Calitate Audio / Căști

HTC 8 X Audio

Calitatea redării audio este un diferențiator puternic în cazul HTC Windows Phone 8 X, fiind printre puținele dispozitive cu Windows Phone 8 care pun accent pe redarea audio. Amplificatorul Beats promite un sunet de calitate, cu bași și tonuri bine definite.

Am rămas plăcut impresionat de performanțele audio ale smartphone-ului, însă sunt de părere că în privința căștilor, era loc de mai bine. Spun asta pentru că bass-ul profund pe care l-am experimentat când am conectat o pereche de boxe la smartphone, dispare în cazul audiției la căști.

Amplificatorul smartphone-ului m-a impresionat într-un mod foarte plăcut. Am măsurat (orientativ) banda de frecvență în cazul redării cu boxe și folosind căști. În cazul redării pe o pereche de boxe (Microlab M820), un răspuns puternic (și aproape liniar) e între 50Hz până la 15KHz, dar răspunsul începe de la 37Hz și se duce până la 16Khz. Camera de probă are o acustică bună, bass-ul având un sweetspot foarte plăcut între 50-60 Hz. 🙂

După cum mă așteptam, în cazul căștilor frecvențele joase nu sunt foarte pronunțate.

HTC 8 Widows Phone X Căști

Am făcut două teste, o dată ascultând căștile la volum ridicat fără să le introduc în ureche, și în al doilea caz le-am introdus în urechi pentru a vedea cum variază răspunsul în funcție de canalele mele auditive. În cazul căștilor neintroduse în ureche am urmărit în special răspunsul frecvențelor medii joase, medii și înalte, iar răspunsul „liniar” s-a înregistrat între 1,5KHz și 13 KHz, cu toate că răspunsul începe de la 300 Hz și ajunge la 15KHz. Ceea ce ar însemna că de fapt, căștile sunt destul de ok.

Când am realizat testul și am avut căștile introduse în ureche răspunsul în frecvență început de la 40Hz și s-a dus până la 15 KHz dar am observat două aspecte. În primul rând joasele și mediile joase aveau o amplitudine scăzută în raport cu mediile și înaltele. Un alt aspect pe care l-am descoperit, a fost că răspunsul în frecvență a a avut câteva vârfuri mai pronunțate între 4-5KHz și 8-9KHz, ceea ce a influențat iarăși negativ percepția joaselor. Al doilea test confirmă că există totuși o lipsă a joaselor, însă și faptul că respectivele căști nu se potrivesc urechilor mele.

HTC 8 X nu are modul radio, însă nu cred că îi va duce cineva lipsa. Ceva îmi spune că segmentul țintă al acestui telefon nu ascultă radio, sau poate ascultă doar în mașină.

Ce mi-a mai plăcut foarte tare e că modulul audio are 30 de trepte de volum, amplificatorul are un semnal de ieșire foarte puternic, iar la volum maxim distorsiunile armonice sunt extrem de mici (cineva cu puțină experiență nu cred că le sesizează). Calitatea redării audio este un alt punct forte al HTC 8 X și cred că e un telefon care i-ar mulțumi pe mulți dintre audiofili.


Ce ți se potrivește? Abonament sau Cartelă?

HTC 8X în oferta Orange pornește de la 88.99 EUR cu un abonament Pantera 49, însă cred că cel mai bun raport calitate/preț (dacă vrei internet nelimitat) este în cazul abonamentului Panteră 23, ce face ca terminalul să poată fi cumpărat cu 279 de EUR.

Dacă nu ai nevoie de mai mult de 300 MB sau 500 MB de internet, poți achiziționa telefonul cu prețul integral de 479 de EUR și să folosești cartele PrePay de 7 sau 9 EUR. Costurile totale (telefon + costul abonamentului sau cartelei) pentru o perioadă de doi ani ar fi 831 EUR cu abonamentul Panteră 23, 695 EUR cu o cartelă PrePay de 9 EUR, 647 EUR cu PrePay de 7 EUR. Telefonul se găsește și în oferta magazinelor online, în caz că te interesează un terminal necodat.


Concluzii

Chiar dacă numai o parte dintre aplicațiile populare pentru Android și iOS sunt disponibile pe Windows Phone, se găsesc alternative și programe similare și pentru WP8. Consider că argumentul legat de lipsa aplicațiilor pentru Windows Phone nu va mai sta mult în picioare. Generația nouă de telefoane cu Windows Phone 8 va atrage tot mai mulți utilizatori, iar ecosistemul din jurul platformei se va dezvolta tot mai mult.

HTC 8 X este telefonul ideal pentru cei care s-au plictisit de Android sau iOS care vor ceva nou, sau cei care doresc simplitate și eficiență. Deși sunt utilizator de Android, după primele trei zile (până m-am obișuit cu el) a început să îmi placă foarte mult.

HTC Windows Phone 8 X este potrivit și celor care își doresc un smartphone pentru activități multimedia, camera foto și redarea audio fiind printre punctele forte ale acestui telefon.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

23 comentarii

  1. invatama si pe mine cum activez castile ca am cuplat castile dar se aude tot in dif telefonului sau trebuie sa activez din tel ..

  2. Probabil cel mai la obiect review pe care l-am citit despre televfonul asta. Imi place treaba cu sunetul beats si cum face poze. Zici ca daca vreau sa scap de iPhone si vreau ceva simplu, o sa ma inteleg bine cu HTC8x?

Comentariile sunt închise.