Inkscape – Editor de grafica vectoriala

Inkscape este un editor de grafica vectoriala open source, similar cu Illustrator, CorelDraw, sau Xara X, ce foloseste standardul W3C, in format Scalable Vector Graphics (SVG).
Pentru cei ce nu stiu, „grafica vectorială este un procedeu prin care imaginile sunt construite cu ajutorul descrierilor matematice prin care se determină poziţia, lungimea şi direcţia liniilor folosite în desen. Imaginile vectoriale sunt complementare imaginilor bitmap, din grafica raster, în care imaginile sunt reprezentate ca un tablou de pixeli.” Wikipedia

Inkscape suporta multe caracteristici ale SVG (markers, clones, alpha blending, etc.) iar interfata este cat mai simpla posibil. Aceasta aplicatie nu are toate functiile aplicatiilor comerciale mentionate in primul paragraf, dar poate fi utilizata cu succes pentru webdesign, diagrame, iconuri, creatii artistice, logo-uri, harti. Multe elemente grafice de pe wikipedia sunt realizare cu ajutorul Inkscape.

Cum de ceva vreme vreau sa ii fac un facelift lui Computerica, am decis sa folosesc Inkscape pentru asta. S-a dovetit a fi o alegere buna. Ce mi-a placut foarte mult si am considerat de ajutor: lucrul cu mai multe layere, controlul blur-ului si opacitatii pentru fiecare obiect, paletele multiple de culori, efectele si simplitatea interfetei.

Daca mai luam in calcul si faptul ca e open source si ca nu mananca prea multe resurse ( CPU<25%>

Trimite articolul și prietenilor tăi!