iPhone 5S și iPhone 5C, cele mai noi telefoane Apple [review comparativ]

La o primă vedere, Apple nu a venit cu prea multe noutăți când a lansat noile modele iPhone 5S și 5C. Designul noii generații seamănă izbitor cu produsele lansate anul trecut, iar ca și funcții noi, aproape toate sunt integrate în vârful de gamă 5S, modelul secundar 5C fiind similar ca performanțe modelului precedent însă inferior acestuia din punct de vedere constructiv.

iphone 5c iphone 5s

Printre noile funcții și tehnologii integrate în iPhone 5S se numără: arhitectură pe 64 de biți, cameră foto/video îmbunătățită cu înregistrare slowmo, flash dual led pentru o captură foto mai bună a imaginii pe întuneric și senzorul de amprentă. iPhone 5C nu se remarcă decât prin carcasa colorată față de vechiul iPhone 5.

*Aș vrea să clarific din start că nu sunt utilizator al produselor Apple și este posibil ca să îmi scape unele motive pentru care produsele sale sunt atât de apreciate. Există o șansă ca eu să fiu pe o altă lungime de undă decât fanii brandului, dar cu toate astea voi încerca să fiu cât mai obiectiv.

Design, construcție, accesorii

Modul de ambalare este similar, cu precizarea că 5C vine într-un cocon de plastic iar 5S într-o cutie de carton atent lucrată. 5S seamănă izbitor cu iPhone 5, 5C fiind singurul model care aduce un gram de noutate din punct de vedere estetic.

unboxing iphone 5 c 5 s

Designul lui 5S este aproape același cu al iPhone 5 și dacă mă gândesc cât de mult seamănă cu cel al iPhone 4 îmi dau seama că la capitolul design nu au apărut mari schimbări în ultimii trei ani. Cred că asta este și ideea, cei de la Apple au creat un design unitar pe care l-au păstrat în timp în ideea de a-și face dispozitivele ușor de recunoscut.

Iphone 5S

Carcasele sunt de tip unibody în cazul ambelor terminale, în cazul 5C este din plastic viu colorat iar în cazul iPhone 5S este din aluminiu. 5C este mai comod de ținut în mână sau în buzunarul de la pantaloni datorită marginilor rotunjite.

iphone 5s

Din punct de vedere constructiv ambele telefoane sunt robuste și au finisajele foarte bune. Aș putea spune că au o construcție chiar prea robustă, butoanele de volum și pornit/oprit au arcurile foarte tari, marginile ascuţite, sunt ferme la apăsare şi scot un click destul de puternic.

iphone 5c

Ambele modele au aceeași poziționare a butoanelor: pornit/oprit în partea superioară spre dreapta, pe partea dreaptă este slotul pentru cartela microSIM, în partea inferioară se află poziționate conectorul audio de 3.5mm și cel al cablului de date/încărcare, iar pe partea stângă butoanele de volum și comutatorul silențios/sonerie.

Telefoanele se mișcă la fel, iar navigarea prin meniuri este rapidă și fluentă.

Display, autonomie

Display-ul folosit pentru noua generație are aceeași specificații ca cel folosit pentru iPhone 5: LCD IPS de 4 inch cu o rezoluție de 640 x 1136 și 326 ppi. Părerea mea e că 4 inch e destul de puțin dacă ne uităm la dimensiunea textelor din interfața IOS 7.

Iphone 5c iphone 5s unboxing

Mi se pare că pentru a introduce cât mai multe elemente în interfață au redus destul de mult dimensiunea textelor. Acest lucru poate fi observat și în aplicația camerei video, de exemplu dacă vrei să setezi că nu vrei flash pentru camera foto, vei apăsa simultan și pe butonul HDR fiindcă cele două butoane se suprapun. Și pe Windows Phone textele sunt foarte bine conturate dar au o dimensiune mai mare și sunt mai ușor de citit.

Părerea mea e că display-ul este mic față de standardele actuale. Display-ul oferă o imagine clară însă cei care poartă ochelari s-ar putea să nu agreeze dimensiunile textelor.

Autonomia este de o zi sau o zi și jumătate, la o utilizare moderată. La o solicitare mai puternică acumulatorul ține cel mult o zi.

Camera foto și video

Camerele foto/video ale celor două terminale Apple nu sunt identice și vin secondate și de flash-uri diferite. Camera de pe iPhone 5C pare să fie aceeași cameră de pe iPhone 5 cu f 2.4, în schimb camera foto/video de pe iPhone 5S este una îmbunătățită cu f 2.2 și posibilitatea de a înregistra video HD la 120FPS pentru a crea filme slowmotion (redate cu încetinitorul).

Camera foto iphone 5s

Flash-ul de pe iPhone 5S este dual led și ajută la obținerea unei iluminări mai bune în cazul portretelor sau a fotografiilor făcute pe timp de noapte în general.

Pe timp de zi, ambele telefoane se comportă foarte bine, iar iPhone 5S pare să se descurce un pic mai bine. Și pe timp de noapte cele două gadgeturi se descurcă exemplar și de asemenea putem observa o calitate sensibil mai bună în cazul lui 5S. (Stânga 5S, dreapta 5C)

1

2

3

La capitolul video ambele smartphone-uri Apple se descurcă foarte bine, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. În plus iPhone 5S are un mod de lucru suplimentar, ce permite înregistrarea în format HD la 120 FPS și redarea cu încetinitorul a cadrelor respective.

Calitate audio

iphone 5s music

Poziționarea jack-ului audio în partea inferioară în cazul ambelor terminale nu mi se pare cea mai fericită. În eventualitatea în care utilizezi alte căști decât cele standard și ții telefonul în mână este puțin deranjant, mai ales dacă ești stângaci.

iphone 5c music

Nu am primit căștile standard așadar am folosit căștile pe care le folosesc zi de zi și am fost mulțumit de redarea audio. Nu am sesizat diferențe între cele două telefoane și presupun că folosesc aceleași tip de modul audio.

Concluzii

Părerea mea e că Apple încearcă să ne vândă „aceeași Mărie, cu altă pălărie”, la un preț puțin cam piperat. De acord, iPhone 5S vine cu suport pentru 64 de biți, o nouă cameră foto/video, flash dual led, senzor de amprentă, dar nu mi se pare că ar fi niște schimbări cu un asemenea grad de utilitate, care să justifice un asemenea preț. Cred că prețul reflectă și statutul pe care ți-l oferă un iPhone.

Iar iPhone 5C este din punctul meu de vedere un experiment.. interesant. Practic este un iPhone 5 cu o carcasă din plastic viu colorată. Sunt curios cine va alege iPhone 5C în loc să aleagă un iPhone 5 cu o carcasă din aluminiu. Poate la abonament diferențele de preț sunt mai puțin vizibile iar 5C devine mai rentabil.

Posibilitatea de a testa iPhone 5S și iPhone 5C mi-a fost oferită de Orange România. Atât iPhone 5S cât și 5C se găsesc în oferta Orange la prețuri începând de la 449 EUR respectiv 248.99 EUR cu un abonament Panteră 44.

Galerie Foto

galerie-foto-iphone

Trimite articolul și prietenilor tăi!