Ce este o Licență Software

Licență Software. Permisiunea de a utiliza un pachet software în respectând termenii și condițiile producătorului și în conformitate cu legislația în vigoare.

Licența software este un act (de obicei un contract) care precizează drepturile unui utilizator în a folosi sau a redistribui un program de calculator (software).

Orice software se află sub incidența drepturilor de autor, cu excepția materialului aflat în Domeniul Public (public domain).


Wikipedia

În general, o licență se referă la permisiunea de a face, utiliza sau deține ceva (inclusiv documentul care atestă permisiunea). Licența este acordată de o parte unei alte părți ca element al unui acord între acele părți. Licențierea se face printr-un acord specific, de obicei în scris sub forma unui contract ce include termenii și condițiile de licențiere.

În esență, licența este „o promisiune de a nu da în judecată”. O licență permite părții licențiate să facă ceva care altfel ar încălca drepturile părții care acordă licența.

O licență software dă dreptul utilizatorului de a folosi un program. Dacă folosirea programului s-ar face fără permisiune, ar constitui o încălcare a drepturilor exclusive ale deținătorului programului, conform legii drepturilor de autor. Această faptă se poate încadra ca piraterie software și poate trimite partea ne-licențiată în judecată, civil, penal sau ambele.

Trimite articolul și prietenilor tăi!