Monitor PC – Cum să alegi un monitor potrivit

monitor pc si laptop

Monitorul este dispozitivul cu care interacționăm cel mai mult, iar un monitor pentru PC de bună calitate va influența pozitiv productivitatea dar și confortul ochilor pe durata utilizării sale.

În ciuda acestui lucru, monitorul nu este chiar în topul listei când se achiziționează un calculator. Asta și pentru că în general bugetele sunt mici, iar performanța noului sistem primează.

Index Articol

Nu doar utilizatorii de sisteme desktop au nevoie de monitor de bună calitate, ci și unii utilizatori de laptop-uri. Utilizând un monitor suplimentar aceștia vor câștiga spațiu de afișare ce le va crește productivitatea.

Mai mult, un  monitor cu TV-Tuner extern poate fi o alternativă pentru un televizor de mici dimensiuni. Pentru o cameră de dimensiuni reduse, această variantă se poate dovedi rentabilă și chiar comodă.

Ce trebuie să știi înainte să alegi un monitor pentru PC?

  1. Destinația monitorului este prima chestiune de stabilit. Altfel este posibil să cheltui mai mult decât ar fi cazul, sau să te alegi cu un produs slab. În funcție de destinație se disting câteva cazuri posibile: birou/internet, filme/jocuri, grafică/editare video.
  2. Bugetul alocat va fi în conformitate cu destinația monitorului. Dacă dorești un monitor pentru mediu office poți alege și modele cu un preț mai mic. Totuși, e important să le reglezi încât să fie confortabile privirii. Pentru filme, jocuri, multimedia se recomandă monitoare cu un contrast mai bun (>800:1) și timpi de răspuns mai scăzuți (<5ms). Pentru prelucrare grafică și editare video se recomandă monitoare profesionale. Acestea oferă posibilități de calibrare avansată a culorilor și parametri generali foarte buni.
  3. Conectivitatea este foarte importantă și iarăși trebuie luată în calcul destinația monitorului. Dacă pentru mediu office se poate opta și pentru VGA, pentru multimedia și mediul profesional se recomandă DVI-D sau HDMI. În cazul în care îl conectezi la un PC deja achiziționat sau laptop, trebuie să iei în calcul și conectivitatea.

Specificațiile monitoarelor explicate

Tip de panou

  • Care este diferența între LED și LCD? Monitoarele LED sunt tot LCD, însă sursa de iluminare în cazul acestora este de tip LED față de CCFL. Acest lucru va determina iluminarea uniformă a panel-ului frontal. Așa că dacă ai de ales, alege un monitor cu backlight în tehnologie LED.
  • Diagonala suprafeței de afișare. În general cu cât este mai mare cu atât mai bine, pentru că se pot afișa mai multe informații. Astfel economisești mult timp pe care l-ai pierde prin minimizarea, maximizarea și schimbul de ferestre pe ecran. Indiferent de destinația calculatorului, recomand un monitor cu o diagonală de peste 21″ cu rezoluție Full HD sau superioară. Astfel vei avea o productivitate mai ridicată (poți avea deschise două ferestre una lângă cealaltă simultan).
  • Rezoluția reprezintă aria de afișare în pixeli după formula Lungime x Înălțime. De asemenea, în funcție de raportul dintre lungime și înălțime avem: clasicele 4:3 ca VGA (640×480), SVGA (800×600), XGA (1024×768), apoi 5:4 (1280×1024), mai sunt cele wide cu 16:9 HD (1280×720) sau Full HD (1920×1080) și cele cu 16:10 care sunt și mai late.
  • Contrastul este diferența de iluminare între valoarea maximă și minimă pe valoarea maximă și cu cât este mai bun oferă o claritate superioară imaginii afișate. În general un contrast static de 1000:1 este rezonabil. Unii producători, din rațiuni de marketing specifică contrastul dinamic care are valori mai mari, de exemplu de peste 10000:1 dar contrastul static este de bază.
  • Luminozitatea este măsurată în candele pe metru pătrat și este de preferat să fie măcar 250cd/m2.

Indicatori de calitate

  • Unghiurile de vizibilitate, de preferat cât mai mari. În momentul de față unghiurile de vizibilitate pentru majoritatea monitoarelor sunt decente, însă cele ce folosesc panouri construite pe tehnologia IPS sunt cele mai performante.
  • Timpul de răspuns sau latența, se referă la viteza cu care un pixel trece din starea de aprins în stins și iar în aprins. Unii producători specifică dacă latența este testată pe nuanțe de gri sau pe culori, deoarece pe nuanțe de gri se obțin timpi mai mici. Latența este importantă mai ales în jocuri sau pentru imaginile în mișcare, cu cât e mai mică imaginea își păstrează claritatea. Este bine știut că inițial când au apărut LCD-urile, gamerii se confruntau cu ghosting (dublare) și blurring (încețosare) ale imaginii.
  • Rata de reîmprospătare (refresh) se referă la rata de reîmprospătare verticală, indică numărul de cadre complete afișate pe secundă și ia valori de la 50 la 60 de Hz în cazul monitoarelor LED sau LCD.
  • Spectrul de culori este de preferat să fie cât mai mare, iar majoritatea produselor reproduc cu succes 16,7 milioane de culori.
    affafasdfas
  • Conectivitatea se poate realiza prin VGA, DVI, HDMI sau DisplayPort. VGA este cea mai slabă conexiune iar DisplayPort este cea mai nouă și performantă. Pentru o imagine bună recomand DVI-D sau HDMI.
  • 2D sau 3D. Față de monitoarele clasice ce afișează imaginea în doar două dimensiuni, monitoarele 3D ajutate de o pereche de ochelari speciali (sau mai nou fără ochelari) pot afișa imagini într-un mod mai realist.
  • Garanția devine importantă în cazul în care apar pixeli morți (în cazul monitarelor LCD), dar în general dacă verifici monitorul la cumpărare și este ok, pixelii vor rămâne așa multă vreme.

Recomandări de monitoare

În curând voi reveni cu recomandări de monitoare cu un raport calitate/preț bun.

Voi include opțiuni sunt pentru cei care caută un monitor PC puțin pretențios, pentru birou sau navigat pe internet.

Cei pasionați de jocuri și multimedia, dar mai ales cei care se ocupă cu grafică, fotografie, design vor avea nevoie de o reproducere precisă a culorii și o suprafață mai mare de afișare. În această situație e recomandat un pannel IPS și o dimensiune mai mare a diagonalei, precum și o flexibilitate mai mare la capitolul conectivitate.

Dacă am omis vreun detaliu sau dorești o recomandare, te rog să specifici destinația monitorului, bugetul alocat și alte preferințe într-un comentariu.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

91 comentarii

  1. Salut! In momentul de fata doresc achizitia unui monitor, rezolutia poate sa fie FHD sau UHD(totusi UHD au inca preturi mari). As miza pe Dell 24″ U2414H dar totusi are 5 ani si cred ca i s-a cam dus vremea. Care ar fi echivalentul pentru zilele noastre a acestui monitor? Va fi folosit pentru editare foto.

  2. Am un AOC 1366×736 parca totul e un pic turtit sa zicem ca nu e prea rau dar am instalat un virtual box si in el vreau sa testez alt sistem .Dar e groaznic de turtit . Nnimic nu arata normal si mai vezi o lista care ar trebui sa o vezi in mod normal dar ultimul rand nu se vede…e vorba de o setare sau trebuie sa schimb monitorul?

  3. Salut Alex,

    La nivel de producator am observat ca recomanzi Benq in special. Din ce am citit pe ici pe colo lumea se plange in general de ei. Tu ce parere ai?

    • Am avut 2 monitoare BenQ până acum, și m-am jucat cu modele de la mai toți producătorii. Mi se par la un raport calitate/preț foarte bun.

  4. Salve Alexandru
    Felicitari pentru intiativa: altruismul si bunavointa sunt calitati prea rar intalnite astazi.
    Buget: 1000-1200 si poate putin peste daca tu consideri ca merita.
    Distanta: ~ 80 cm (cand ajung acasa sunt atat de obosit incat prefer sa stau culcat)
    Utilizare: Jocuri (m-au imbolnvit baietii mei cu World of Tanks), filme, presa
    Deviza: prea sarac pentru a cumpara lucruri proaste
    Multumesc pentru atentia acordata

  5. Salut Alex! As vrea sa-mi achizitionez un monitor nou si as dori sa stiu daca ma poti ajuta in privinta asta.

    Buget: maxim 800 ron
    Mediu de lucru: filme, gaming (as vrea sa-l cuplez la un PS3 eventual)

    M-am uitat pe site-urile de referinta pentru un monitor dupa cum ai recomandat mai sus si nu am gasit ceva sa ma incadrez in pret.
    Inteleg ca rata de refresh cat mai mare e buna pentru jocuri dar nu gasesc ceva mai mare de 85hz in banii astia. Totodata am inteles ca si timpul de raspuns mai mic e ideal pentru gaming (asta as gasi in banii care sunt dispus sa-i dau). In schimbul frecventei (hz-ilor) spre ce imi recomanzi sa ma indrept?

    Maximul care mi-a placut mie a fost:
    – LED / TN
    – 120hz rata de refresh
    – 1ms timp de raspuns
    – 24in diagonala
    – 178grade unghiul de vizibilitate.

    Crezi ca un IPS de genul:
    – LED / IPS
    – 60hz
    – 5ms
    – 24in, e potrivit pentru ce-as dori eu?
    Multumesc anticipat!

    • Salutare, Dan, îți recomand monitorul LED IPS Dell 21.5”S2240L. Din punctul meu de vedere 24 de inch e cam mult pentru un monitor de birou (jocuri) pentru că e greu de cuprins cu privirea. Pentru filme, e mai ok 24 de inch pentru că are diagonala mai mare și e mai vizibil de la distanță. Ca recomandare pentru 24 de inch ar fi Dell 23.8″, P2414H.

  6. Buna ziua domnu alexandru,detin un monitor de 23” Samsung SyncMaster SA700 si ma gandeam daca se merita trecerea la un monitor de 27” tot full hd.
    Multumesc.

  7. Am un laptop Lenovo Z 510cu Win7 la care as dori sa atasez un monitor aprox 23-24 ” care sa-l pot seta sa redea culori reale in perspectiva de a edita edita fotografii …cu multumiri….

    • Bună Luminița, oricare dintre cele două monitoare IPS recomandate în articol ar trebui să fie potrivite. Mult succes!

    • doresc sa cumpar un monitor cat mai bun, criteriul principal de apreciere fiind cel de a fi cat mai putin daunator / solicitant pentru ochi. Lucrez la calculatoru in jurul a 6-8 ore pe zi. fara jocuri, fara filme, cu extrem de putine editari grafice. Doar navigare si office. Pretul nu este un criteriu decisiv. Acasa am un iMac de 27″ care mi se pare cam mare. As prefera un monitor in juruj a 22″. Mi-ai recomanda ceva?

  8. Salut,
    Am achizitionat un monitor zilele acestea (mediagalaxy.ro/monitor-led-samsung-ls22c300hs-21-5-full-hd-negru).
    Ai putea sa ne spui cam ce setari sa facem pe windows XP incat sa scoatem ce e mai bun dintr-un monitor LED, full HD ??
    Trebuie sa specific ca am placa video on-board. Pe desktop observ ca iconitele clipesc din cand in cand. Pentru placa video am dat share 64 RAM, sistemul avand un total de 1 GbRAM.

    Multumesc.

Comentariile sunt închise.