Mouse silențios – Cum să atenuezi zgomotul de la click al mouse-ului

Mouse-ul e o componentă care deși a evoluat de-a lungul vremii, și-a păstrat o trăsătură inconfundabilă: sunetul de click. 

Poate că ziua când zgomotul de fond e suficient de mare, clickăitul de mouse nu este foarte deranjant, însă acest lucru se schimbă seara când mouse-ul devine un factor de stres pentru o altă persoană care trebuie să suporte țăcănitul butoanelor.

Deși varietatea de mouși de pe piață este mare, sunt puține modele care au butoane silențioase, majoritatea fiind echipate cu același tip de butoane. După ce am căutat puțin am descoperit că un model silențios și disponibil ar fi Hama Roma. De asemenea am mai văzut și câteva modele de la Nexus, care însă nu se găsesc momentan în stocul nici unui magazin.

Fiindcă am vrut să mă joc puțin, am zis să încerc mai întâi să îmi fac mouse-ul silențios, și eventual dacă nu sunt mulțumit de rezultat să îmi cumpăr altul, care a fost proiectat să fie așa.

Pentru că momentan sunt mulțumit de rezultatele obținute, am făcut un mic tutorial mai jos în cazul în care mai este cineva interesat să încerce să scape de clickăitul butoanelor și să obțină un mouse silențios.

Cum obții un mouse silențios

Este mai mult decât evident că butoanele sunt cauza principală a zgomotului, dar a nu se neglija nici carcasa și lamelele de plastic care apasă pe butoane. Iar pentru a ajunge la butoane, mouse-ul trebuie desfăcut.

După ce am scos cele 4 paduri, am desfăcut șuruburile ce se ascundeau dedesubt. Rezultatul poate fi observat mai jos.

Mouse Silențios - Deschis

După aceea am scos pe rând carcasele butoanelor cu vârfului unui cuțit cu lama foarte subțire și am micșorat cu un clește distanța dintre cele două lamele marcate cu albastru în imaginea de mai jos. Având un spațiu mai mic de oscilare, lamela din mijloc nu mai face la fel de multă gălăgie.

IMG_8779

Zgomotul s-a redus considerabil, fiind aproape neglijabil. Cu toate astea, când am montat carcasa la loc, am avut surpriza să constat că mouse-ul tot era gălăgios. Nu ca înainte dar făcea gălăgie, se pare din cauza carcasei și a lamelelor de plastic care apasă pe butoane.

Mouse Silențios

Așa că am mai făcut o improvizație: am pus pe butoane niște fâșii fine de cauciuc izolator pentru uși și ferestre. Acest lucru a mai atenuat din zgomot, însă nu suficient. În plus, prezenta problema că la un moment dat cauciucurile se deplasau de pe butoane. Așa că am decis să folosesc niște bucăți mai mari de cauciuc, cu tot cu adeziv.

Butoane de mouse silențios

De data asta cauciucurile stăteau fixe pe butoane și atenuau considerabil din zgomot. Dar fiindcă lamelele de plastic făceau destul de mult zgomot când atingeau carcasa, am decis să folosesc iarăși cauciuc. După ce am adăugat câteva fâștii de cauciuc sub butoane, mouse-ul a devenit cu adevărat silențios.

Silent Mouse

Rezultatul final s-a dovedit mulțumitor până acum, de notat ar fi faptul că având o cursă mai mică, butoanele sunt mai ușor de apăsat, însă zgomotul a fost redus considerabil. Nu este cea mai la îndemână soluție, însă dacă nu te sperie un pic de meștereală, se pot obține rezultate bune.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

5 comentarii

  1. Tare iti mai place mestereala, maestre, daca si-n mouse ti-ai bagat nasul. 🙂
    Logitech-ul meu nu face atat de mare zgomot ca zornaitoarea din prima parte a filmuletului tau, dar nici nu e atat de silentios ca-n ultima parte.

Comentariile sunt închise.