Pagefile dintr-o bucata – un plus de performanta

Pagefile-ul este o „componenta” care daca este „reglata” corespunzator, va aduce un spor de viteza in accesarea aplicatiilor si fisierelor.. Acesta este practic o extensie a memoriei RAM pe hard disk, in care se stocheaza date temporare si cand memoria RAM se „umple” datele se incarca in acest fisier. Dimensiunea recomandata este cam 1,5 x cantintatea de memorie RAM, adica daca aveti 2 Gb RAM, puneti pagefile de 3 Gb. Parerea mea e ca cel mai indicat e sa il lasati pe System Managed Size.. dar ajungem si acolo..
Ce imbunatateste performantele pagefile-ului:

-sa il puneti pe o partitie „de swap”, o partitie destinata doar pagefile-ului;

-sa il puneti pe un stick rapid de dimensiunea corespunzatoare(schema din ce am vazut merge si in xp, insa nu am probat personal, rog comentati pe aceasta tema);

-ajuta daca partitia pe care se afla acest fisier are clusterele de 4kb (am citit pe undeva);

-lasati-l system managed;

-pastrati-l defragmentat (nu se va risipi timp cautand in mai multe locatii pe hard disk).

Pentru utilizatorul obisnuit cred ca primele 3 sfaturi sunt „peste mana” asadar o sa va arat cum sa le aplicati pe ultimele doua care sunt dupa parerea mea cele care se simt cel mai bine.

Incercati sa intelegeti cele ce urmeaza si apoi treceti la treaba. Daca aveti nelamuriri lasati comment si o sa reeditez articolul pana lucrurile sunt clare fiindca e posibil ca sa imi fi scapat ceva important si sa faceti boacane..

Succesul acestei operatiuni depinde de mai multi factori ca: spatiul liber pe partitie, dimensiunea partitiei, fragmentele altor fisiere de sistem ca MFT (Master File Table)…

In cel mai rau caz aceasta operatiune va rearanjeaza fisierele pe partitia de sistem si tot obtineti un spor de viteza..

Defragmentarea propriu zisa

In primul rand aveti nevoie de JK Defrag, pe care il descarcati, dezarhivati, apoi porniti JkDefrag.exe. O sa inceapa sa defragmenteze C: pe care se afla cel mai probabil si pagefile.sys (acest fisier se afla pe partitia cu Windows). Cu galben este marcat pagefile-ul, daca e din mai multe bucati inseamna ca este fragmentat (ca in imaginea de mai jos):

Daca e dintr-o bucata il puteti lasa in pace (foarte probabil sa nu fie), daca e din bucati inchideti JK Defrag si puteti trece la etapa urmatoare.

Incercati intai PageDefrag, daca nu functioneaza, mergeti la etapa „complicata”, prezentata mai jos.

A)Click dreapta pe My Computer/Properties/Advanced, apoi la seciunea Performance click pe Setiings. Din fereastra care apare selectati tab-ul Advanced si la rubrica Virtual Memory faceti click pe Change. In fereastra Virtual Memory care apare bifati No Paging File, apoi clicl pe Set, OK, OK , OK.

Dupa aceasta operatiune dati restart.
Dupa restart trebuie sters pagefile.sys si apoi defragmentat si compactat continutul. Cautati pe partitia de pe care ati dezactivat pagefile-ul un fisier pagefile.sys. Daca nu este inseamna ca este ascuns si trebuie dezactivata ascunderea fisierelor hidden si de sistem.

B)Pentru aceasta deschideti My Computer/Tools/Folder Options/View si cautati si bifati Show Hidden Files and Folders si debifati Hide Protected Operating System Files, apoi Apply, Ok intrati pe partitia cu pricina si stergeti pagefile.sys.

Apoi porniti JK Defrag si il lasati sa se isi vada de treaba pana zisce Finished sau pana termina partitia care trebuie compactata, cand il reporniti C:-ul trebuie sa arate ca in imaginea de mai jos.. adica compactat si defragmentat.

Dupa ce ati defragmentat e momentul sa setati pagefile-ul nou. Repetati pasii de la punctul A) insa in fereastra Virtual Memory faceti urmatoarele operatii: la Custom size ii dati aceeasi dimensiune si la initial si la maximum, (de ex daca aveti 1 GB de RAM, necesar e 1024×1,5=1536Mb);specificand din prima dimensiunea maxima ajuta la crearea dintr-o bucata a pagefile-ului(macar din cat mai putine bucati).

Apoi iarasi repetati operatiunile de la punctul A insa in fereastra Virtual Memory bifati System Managed apoi Ok. Dupa ce ati facut acest lucru puneti setarile de la punctul B cum erau initial, adica ascundeti fisierele de sistem si cele hidden. La sfarsit nu am detaliat pentru ca acest articol atingea dimensiuni plictisitoare.. Spor la lucru!(Doar daca stiti ce faceti!!!)

Trimite articolul și prietenilor tăi!

3 comentarii

  1. daca l-am dezactivat complet si folosesc calculatorul asa ce se intampla? 😀

  2. Asa este.
    Insa sunt si cazuri cand pagefile-ul are 7 bucati. Atunci se obtine un spor de performanta daca acesta e mutat pe alta partitie (preferabil cat mai aproape de centul platanelor) si e dintr-o bucata.
    E discutabil.. + ca oamenii nu isi cumpara harduri sau stick-uri pentru pagefile.. de asta am mers si eu pe partea cu defragmentarea.
    Multam de comment.

  3. primul sfat de fapt nu ar duce la o crestere semnificativa de performanta. daca e pe alta partitie, poate chiar incetini procesul, deoarce harddiskul trebuie „sa ajunga” pana la locul unde este fisierul de swat. ideal ar fi sa fie pe un alt hard-disk

Comentariile sunt închise.