Phonebloks – Un concept de telefon cu module interschimbabile

Cum ar fi dacă telefoanele ar fi precum PC-urile? Adică pe măsură ce devin depășite să le putem înlocui componentele în funcție de nevoi. Asta ne-ar ajuta și pe noi să ne eficientizăm costurile și partea bună e că și deșeurile electronice se vor împuțina.

Phonebloks e un concept foarte mișto de care am aflat astăzi de la colegi și care e fain din următoarele puncte de vedere:

 • Oferă posibilitatea de upgrade foarte ușor și ieftin, în funcție de nevoi;
 • În cazul unor accidente sau defecțiuni, componentele sunt ușor de înlocuit;
 • Componentele și implicit performanțele pot fi scalate în funcție de nevoi;
 • Cantitatea de deșeuri electronice ar trebui să scadă.

Voi ce părere aveți de acest concept? Mai ales că se intenționează și folosirea software-ului liber. 🙂

Trimite articolul și prietenilor tăi!

4 comentarii

 1. Conceptul e interesant, dar greu de realizat. Ca si la un PC, nu poti sa schimbi o componenta fara a avea si driver-ul necesar. In final, se ajunge tot la un numar limitat de componente pentru care exista suport software.

 2. Din cate am citit, proiectul nu prea e fezabil. Sau cel putin nu fara ceva timp acordat din partea producatorilor. Si daca update-urile software ies cu un delay de 1 an..

  • Nu știu dacă va fi la fel de rentabil pentru producători, asta ar putea fi o problemă. Software liber mai faci, dar hardware mai greu.
   Însă conceptul e mișto și merită promovat. În momentul în care o să existe cerere și pentru un astfel de telefon probabil și producătorii vor fi mai receptivi.

   • Intr-adevar, marii producatori au tot interesul sa puna piedici unui astfel de proiect. Conceptul este interesant, ideea ca-ti poti „tuna” smartphone-ul dupa pohta ce-o pohtesti e atragatoare, insa nu stiu cat de fiabile pot fi niste produse asamblate de utilizator din bucati. Cel putin in prima faza eu nu cred ca m-as arunca sa cumpar un astfel de telefon „modular”. Fie si numai pentru faptul ca suna mai bine „bre, mi-am ratacit telefonul” decat „mah, n-ai vazut un display pe-aicea?” . 🙂
    Insa, asa cum ziceai, proiectul merita promovat pentru ca, in viitor, s-ar putea sa constituie o alternativa demna de luat in seama.

Comentariile sunt închise.