Piața jocurilor în România ajunge la 20 milioane de euro

Piața românească de jocuri a ajuns la 20 de milioane de euro anul trecut, iar reprezentanții ComputerGames.ro estimează că aceasta va crește cu 20% în 2013. În prezent, piața românească de jocuri se împarte în vânzări pentru PC (85%), consolă (2-3%) și dispozitive mobile (12-13%).

Suma medie cheltuită lunar de un român pentru jocurile video este de 120 de lei. În total, în România există circa trei milioane de persoane care se joacă constant pe calculator. Dintre acești jucători, aproximativ un million sunt specialiști și 10.000 profesioniști. Majoritatea celor care practică sporturile electronice sunt bărbați și au vârsta cuprinsă între 14 și 40 de ani.

cptg_t

„Deși o mare parte din bani nu mai trec prin firmele românești de profil, piața de jocuri din România a crescut cu circa 20% anul precedent, până la aproximativ 20 de milioane de euro. La ora actuală, jucătorii de pe plan local cumpără și de pe site-uri externe, astfel că foarte mulți bani nu mai ajung în companiile românești din industrie. Totuși, ComputerGames.ro reușește să își mențină poziția pe piață, prin alternativele de plată oferite clienților săi – compania fiind și primul magazin online din țară care a introdus plata prin SMS, cât și prin suportul oferit gamerilor români, prin asociația Professional Gamers League”, a explicat Silviu Stroie.

Totodată, potrivit acestuia, o mare parte din banii cheltuiți de români pe jocuri se îndreaptă către upgrade-uri, unelte și funcții noi ale jocurilor free2play și, implicit, către producătorii de jocuri străini.

ComputerGames.ro a realizat o cifră de afaceri de circa 1,8 milioane de euro anul trecut, de peste trei ori mai mare față de 2011, când business-ul companiei s-a ridicat la 500.000 euro. Din totalul afacerilor realizate de companie anul trecut, 90% provine din vânzarea online de jocuri, în timp ce 10% din publicitatea de pe site-ul ComputerGames.ro, care a înregistrat, în luna decembrie, 727.447 vizitatori unici.

„Business-ul ComputerGames.ro a crescut constant de la an la an, ajungând, în 2012, la afaceri de aproximativ 1,8 milioane de euro. Acest lucru se datorează în principal faptului că anul anterior a fost cel al trecerii masive a cumpărăturilor de jocuri la cutie din retail către mediul online”, a declarat Silviu Stroie, CEO ComputerGames.ro.

În plus, o lansare importantă de jocuri a contribuit la rezultatele financiare peste așteptări înregistrate de site-ul de jocuri. Astfel, Counter-Strike: Global Offensive a fost cumpărat, de la lansarea sa din data de 21 august și până în prezent, de circa 200.000 de împătimiți ai jocului.

Un alt exemplu de joc comercializat de ComputerGames.ro care a avut rezultate spectaculoase din punct de vedere al vânzărilor este Guild Wars. Acesta a fost achiziționat de 12.000 de utilizatori.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

2 comentarii

Comentariile sunt închise.