Placa Video – Sfaturi de achiziție

Atunci când îți construiești un sistem puternic, placa video are un rol central în obținerea unor performanțe mari. Înțelegerea specificațiilor plăcilor video te va ajuta să faci cea mai potrivită alegere, mai ales dacă ești în căutarea unei plăci video pentru jocuri sau aplicații profesionale.

Index articol:

 1. Tipuri de acceleratoare grafice
 2. Plăci video dedicate
 3. Recomandări de plăci video
 4. Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
 5. Plăci video integrate
 6. Caracteristicile plăcilor video explicate

1. Tipuri de acceleratoare grafice

Plăcile video sunt de fapt acceleratoare grafice. Acestea pot fi chipuri sau module ce au rolul de a genera și prelucra imaginea ce urmează a fi afișată pe monitor. Pe lângă funcțiile de bază, acceleratoarele/modulele grafice pot oferi funcții suplimentare, cum ar fi captura video, codare ori decodare video, FireWire, tuner TV, TV OUT, sau posibilitatea de a cupla mai multe monitoare.

În funcție de puterea lor de procesare, cipurile grafice pot „propulsa” module video dedicate (dacă au putere mai mare de procesare, sunt practic niște calculatoare orientate pe procesarea video) sau pot  fi integrate în alte cipuri ce mai au și alte funcții (dacă nu au o putere mare de procesare).

Acest lucru se întâmplă din rațiuni economice, producătorii de subansamble au observat că pot reduce costurile prin integrarea modului grafic într-un cip cu mai multe funcții. Așadar avem două tipuri de plăci video:

 • Cipurile grafice integrate sunt utilizate mai ales la laptop-uri, dar de multe ori și plăcile de bază vin cu cip grafic integrat (în chipsetul plăcii de bază sau chiar în microprocesor), cu performanțe decente în activități office/internet sau multimedia de bază.
 • Module dedicate (sau plăci video dedicate). În cazul cipurilor video puternice, pentru obținerea unor performanțe cât mai mari și pentru un upgrade facil, producătorii au ales să creeze module dedicate ce folosesc un tip de memorie optimizată pentru prelucrarea video (GDDR) și au o arhitectură proprie. Acestea sunt plăcile video propriu-zise, care sunt interschimbabile în cazul PC-urilor.

Cipurile grafice integrate sunt cel mai des întâlnite la laptop-uri dar și la PC-uri, pe când modulele video dedicate sunt întâlnite proponderent în cazul PC-urilor și a laptopurilor pentru jocuri.

2. Plăci video dedicate

Daca vrei un calculator pentru jocuri, procesare video, editare grafică, modelare 3D, atunci ai nevoie mai mult ca sigur de o placă video dedicată (cu un preț măcar peste 300 RON).

În acest caz, e bine să te orientezi în funcție de cerințele aplicațiilor pe care vrei să le rulezi, de buget, dar și de restul componentelor sistemului.

Scopul este să creezi o configurație echilibrată, astfel încât toate componentele să funcționeze în parametri optimi.

În cazul unei configurații neechilibrate, componenta mai slabă va fi suprasolicitată sau cel puțin va limita performanțele totale ale sistemului.

3. Recomandări de Plăci Video

Fiindcă sunt întrebat foarte des ce plăci video recomand, am făcut o selecție cu plăcile video care au un raport/calitate preț excelent.

Placi video gaming

4. Compatibilitatea plăcii video cu sistemul

Cu toate că lucrurile par complicate, când vorbim de compatiblilitatea plăcii video cu sistemul, trebuie avute în vedere două aspecte:

 • Interfața plăcii video (care cel mai probabil este PCI-Express). Atât timp cât placa se potrivește în slot, nu ar trebui să îți faci prea multe probleme. Memoria plăcii video este una, memoria calculatorului este alta (așa că nu are rost să îți bați capul că o memorie e DDR3 și alta DDR5). Este indicat totuși să arunci o privire înainte pe manualul plăcii de bază, ca să te asiguri că nu există anumite limitări.
 • Sursa de alimentare trebuie să poată alimenta fără probleme întregul sistem. Pentru a afla mai multe informații recomand articolul dedicat despre sursele de alimentare pentru PC.

5. „Plăci video” integrate

De fapt este vorba de un cip integrat, care nu are toate resursele necesare dedicate și folosește din resursele sistemului (memorie RAM, de exemplu).

Deoarece cipul grafic este integrat și nu are un design modular, nu este upgradabil. Upgrade-ul se poate face prin adăugarea unei plăci video dedicate, în cazul PC-urilor.

Avantajul integrării funcțiilor grafice într-un chip multifuncțional este scăderea costurilor de producție. Performanțele „plăcilor video” integrate sunt cel mult medii, de obicei fiind inferioare. Cu toate astea, pentru navigare pe internet, activități office și multimedia ușoare, un astfel de chip ar trebui să fie mulțumitor.

Deși integratorii permit “sharing” de memorie RAM (care se va imparti între cipul video și sistem) de până la 512 MB, îți recomand să nu aloci mai mult de 256 MB (de obicei sunt suficienți și 128 MB). Poți testa diverse configurații, însă dupa parerea mea, 256+ MB de memorie ajută la rezolutii prea mari pentru capacitatea de procesare a cipului grafic integrat. Așa că nu are rost să irosești memoria RAM.

Cand vrei să cumperi un sistem nou, este foarte important să stabilești pentru ce îl vei folosi, pentru că dacă îl veti utiliza la navigare web, muzică, mesagerie, filme sau jocuri cu grafică slabă, o placă de bază cu cip video integrat, este suficientă. Astfel poți economisi între 100-200 RON.

6. Caracteristicile plăcilor video explicate

 • Interfata cu placa de baza (AGP, PCI, PCI-express, PCI-express 2.0). Alegeti interfata astfel incat placa video sa fie compatibila cu placa de baza, altfel aveti sanse sa nu se potriveasca in slot. Interfata nu este chiar asa de importanta, mai ales ca acum se gasesc in mare parte placi pe PCI Express, insa am trecut-o prima pentru a accentua importanta compatibilitatii intre placa video si placa de baza.
 • Model/Serie GPU (Graphics processing unit), care este unitatea de procesare grafica (“procesorul” placii video). Ce e bine de stiut, este ca indiferent de producator, doua placi cu acelasi GPU se vor comporta aproape la fel. Mai putin in cazul in care integratorii cresc anumiti parametri peste limita recomandata de producatori. Dar diferentele nu sunt foarte mari.
 • Pixel Pipelines sunt unitatile de procesare ale pixelilor din GPU, si cu cat sunt mai multe, cu atat se pot procesa mai multi pixeli in paralel.
 • Frecventa si tipul (GDDR 1, 2 3, 4, 5) memoriei video. Frecventa memoriei video influenteaza foarte mult performata placii video, si este mult mai importanta decat cantitatea memoriei video. E bine sa stiti ca pentru GDDR1 frecventa ajunge pana la 400Mhz (nu cred ca se mai foloseste, valoarea de 400 Mhz este standard, poate fi sensibil depasita), GDDR2 pana la 800Mhz, GDDR3 si GDDR4 1400-1800 Mhz, GDDR5 pana la 3600-3900 MHz. La frecventa memoriilor se “joaca” overclockerii cel mai des.
 • Latimea de banda a magistralei (BUS) (64, 128 ,256 bit). Cu cat mai mare cu atat mai bine, pentru ca transferul de date se va realiza mai rapid intre GPU si memorie..
 • Frecventa GPU, influenteaza sensibil performantele placii video, insa nu poate fi variata foarte mult.
 • Cantitatea de memorie video este uneori o unealta de marketing, cumparatorii fiind “pacaliti” sa cumpere memorie, desi nu ii ajuta cu nimic. Cantitatea de memorie ajunge sa devina importanta la rezolutii mari, deci la placile care au GPU-uri capabile de un framerate (numar de cadre pe secunda) decent la rezolutii mari. La placile ieftine, memoria RAM in exces este inutila. La fel de ineficienta mi se pare si tehnologia Turbo Cache, care este o “impartire” (sharing) similara cu cea de la placa video integrata, doar ca placa video dedicata vine cu o cantitate mica de memorie video, ce poate fi suplimentata din cea a sistemului (RAM).
 • Sistemul de racire poate fi pasiv sau activ. Sistemul pasiv este constituit dintr-un radiator de mari dimensiuni; avantajul acestui tip de racire este faptul ca nu produce zgomot, insa cu pretul incalzirii GPU-ului aproape de limita maxima superioara. Overclock-ing-ul este contraindicat in cazul racirii pasive, mai putin in cazul in care se adauga un ventilator care sa raceasca radiatorul, transformand racirea in una activa. Sistemul de racire activa  are atat un radiator (mai mic decat in cazul racirii pasive) racit de un ventilator. Temperatura medie la care este mentinut GPU-ul este mult mai mica decat in cazul racirii pasive, insa acest sistem produce zgomot (care uneori poate fi redus folosind o aplicatie de monitorizare si control hardware).
 • Versiunea Direct-X este practic o colecte de API dezvoltata de Microsoft pentru a oferi dezvoltatorilor de software acces la functiile de nivel scazut ale hardware. Ca idee, cu cat este mai recenta cu atat mai bine (10+).
 • Shader Model, se refera la niste seturi de instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care faciliteaza utilizarea de efecte grafice. De asemenea cu cat versiunea este mai recenta cu atat mai bine.
 • Interfata cu display-ul: DVI, VGA (D-SUB), TV-Out (S-Video, RCA).
 • Numarul de monitoare ce pot fi conectate la placa video.
 • Suportul pentru compresie, decompresie video (MPEG, HD); elibereaza procesorul sistemului de sarcina compresiei si decompresiei fisierelor video.
 • Suport VIVO (video-in/video-out), util pentru digitizrea semanlului analogic in timp real.
 • Posibilitatea interconectarii in Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia), asta daca doriti sa folositi mai multe placi video pe un singur sistem.

Cateva dintre aceste specificatii se găsesc pe site-urile magazinelor online, insa îți recomand sa te documentezi atent si de pe site-urile producatorilor. Este important și suportul pe care aceștia ți-l oferă (drivere, manuale, firmware). Am prezentat acum ceva timp  GPH Benchmarkun site ce permitea accesul la o baza de date cu performatele, și specificatiile GPU-urilor. Recomand să îl folosești cu încredere, alături de forumurile de specialitate.

Aproape de final, îți amintesc de un artificiu pe care il poți face la achizitia unui sistem nou, mai precis să alegi o placă de bază cu modul video integrat, urmând ca puțin mai târziu să achizitionezi o placă video dedicată. Acest artificiu te-ar putea ajuta în cazul în care dispui de un buget limitat în momentul achiziției sistemului.

Ultima Actualizare: 11 Noiembrie 2020

Trimite articolul și prietenilor tăi!

934 comentarii

 1. Buna ziua . Am aceasta Placa video GIGABYTE GeForce 8400 GS, 512MB, 64-Bit DDR2, PCI Express, DVI, VGA, TV-Out defecta. I-mi puteti recomanda una compatibila ? Multumesc

  • Salutare Mihai, îmi poți spune ce configurație are PC-ul pe care va fi instalată placa video, cum folosești în general PC-ul și în ce buget ai vrea să te încadrezi?

 2. Salut am un optiplex gx620.Poate suporta o placa video mai mare de 1gb placa de baza?

 3. De ce nu pot vedea comentariul meu de pe 1 noiembrie(si raspunsul)??? La comentarii noi nu apare decat unul de pe 2 noiembrie.

 4. Salut Alex,ma poti ajuta si pe mn,calculatorul meu se restarteaza cand ma joc jocuri mai noi,nu se incalzeste nimic am verificat temperaturile.
  Sistemul meu:
  intel core 2 duo e6550 2.33ghz
  ram 3gb dual channel 1x2gb si 1x1gb
  placa video nvidia gtx 550ti
  hard de 250 gb
  dvd writer samsung
  placa de baza gigabyte ga 945 gzm s2 rev 6.6
  sursa 450w
  Eu banuiesc sa fie sursa mica si sa nu duca placa video mai ales,am comandat o sursa sirtec hp 460w crezi ca ma va ajuta cu ceva?
  Multumesc Anticipat!

 5. Salut, am un pentium haswell g3220 la 3.0 GHZ
  4 gb ram la 1600 mhz
  Sursa de 500w
  Placa de baza asus h81m-d
  Si un monitor 1024 x 1080 pixeli
  Ce placa video imi recomanzi? As vrea sa pot rula jocuri noi la calitate medium spre high
  Multumes canticipat!

 6. da tiuie,am si nimic pe monitor,cablul acela spdif il mai pun?cel care are 2 conectori,se pune u sufa in placa video su in partea cealata are 2 conectori care se infig in placa de baza,i am pus si pe aia si nimic,am numai 2 giga de ram,am citi undeva ca la placa asta ii trebuie 4,susa mea este de 400w,multumesc

  • Salut Marian, câte bipuri scoate? Teoretic ar trebui să meargă și cu 2 GB de RAM. Despre ce conectori este vorba, dă-mi te rog mai multe detalii.

 7. dnu alex ,mi ati raspuns la o intrebare va multumes,intre timmp a intervenit ca placa mea video nvidi gt8600 sa dezlipit cipsetul ala mic de patrtatul ala care are este din cupru,mi am luat o placa noua N9800GT-MD1G nou nouta,am primit si pasta termoconductoare,am pus la procesor apoi la placa video carte sa dezlipit,surpriza,merge f bine e calda nu fierbinte,am pus placa noua si surpriza nu se vede nimic pe monitor,ce sa fie,sistemul este Elementul Valoare

  ?si placa noua este am spus mai sus,multumesc

 8. Salut!
  Imi poti recomanda o placa video pt gaming?
  Sistemul meu: Gigabyte GA-EP45-DS3, procesor Intel Core 2 Quad CPU Q9300, 2,5 GHz, 4 gb RAM.
  Am o placa video Nvidia GeForce 9800 GT de ceva timp si s-a ars.
  Bugetul ar fi undeva intre 200-350 ron.
  Merci! 🙂

 9. salut Alexandru.
  acesta este sistemul meu, motherboards.org/mobot/motherboards_d/Fujitsu-Siemens/D1844/ si doresc sa achizitionez aceasta placa video, vexio.ro/placi-video/msi/18777-ati-radeon-r5450-md1gd3h-lp-1gb-gddr3-64-bit/. spune-mi, te rog, daca sant compatibile sau daca ai o alta recomandare. iti multumesc.

Comentariile sunt închise.