Odată cu „explozia” conținutului multimedia datorat apariției gadgeturilor performante care filmează și fotografiază la rezoluții înalte, dar și a conținutului multimedia în format digital (jocuri, filme, seriale, emisiuni, etc), nevoile utilizatorilor pentru spațiu de stocare au crescut considerabil.
De aceea, soluțiile de stocare destinate până nu demult companiilor, au fost adaptate la cerințele utilizatorilor individuali și au devenit mult mai accesibile. Network Attached Storage sau NAS, pe scurt, sunt dispozitive de stocare conectate în rețea și utilizate în special de companiile mici și mijlocii ce au nevoie de mult spațiu (comun) de stocare.
QNAP s-a folosit de experiența sa în construcția de dispozitive NAS și a scos o serie potrivită utilizatorilor individuali sau profesioniștilor care au nevoie de mult spațiu de stocare, accesibil și sigur. Astfel a apărut seria TS X51, care are o arhitectură robustă și suportă între 2 și 8 hard disk-uri de 4 TB.
Am avut oportunitatea de a testa QNAP TS 251, echipat cu 2 hard disk-uri Seagate a câte 2 TB fiecare, iar în cele ce urmează vă voi împărtăși mai multe detalii despre experiența mea cu acest dispozitiv.
Specificații QNAP TS 251
- Procesor Intel Celeron 2.41GHz, dual-core
- Memorie RAM 1GB până la 8GB
- Memorie Flash 512MB
- 2 Sertare pentru hard diskuri
- 2 x LAN Gigabit RJ-45
- 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, HDMI, Kensington
- Dimensiuni 168.5 x 102 x 225 mm
- Greutate 1.28KG
- Consum Standby 0.47W, în operare 19.22W, cu hard disk-urile în standby 10.28W
Construcție
Având în vedere că este un mini calculator specializat în stocare, TS 251 este compact și ușor, având puțin peste un kilogram fără hard disk-uri. Greutatea a fost redusă prin utilizarea materialelor plastice, care îi dau dispozitivului un aspect plăcut, chiar prietenos.
În partea din față sunt plasate cele două sertare care vor găzdui hard-disk-urile, butonul de pornit/oprit, butonul pentru copiere rapidă, un port USB 3.0 și cele cinci leduri indicatoare. Pe laterale putem observa un grup de orificii care vor permite crearea unor curenți de aer cu ventilatorul poziționat în partea din spate ce vor răci conținutul carcasei.
Sertarele sunt foarte ușor de manipulat, iar montarea hard disk-urilor este destul de intuitivă. Odată montate în sertare, prin alunecare hard disk-urile se introduc direct în conectorii de pe placa internă a dispozitivului NAS.
În partea din spate găsim un conector HDMI, 2 porturi GigaBit LAN, 2 USB 2.0, 1 USB 3.0, mufa de alimentare și ventilatorul de 7 cm, care mie mi s-a părut un pic gălăgios. Dacă ne gândim că are 7 cm, ventilatorul este mai mult decât decent ca nivel de zgomot, însă dacă e foarte liniște în cameră poate deveni puțin deranjant. Bine, eu sunt un pic pretențios la acest capitol deci e posibil să exagerez.
Aplicații și funcții utile
În primul rând, spațiul mare de stocare și posibilitatea de a configura hard disk-urile în RAID pentru o siguranță mai mare a datelor sunt printre punctele forte ale TS 251. Dar un mare atu al lui TS 251 îl constituie partea software și ușurința în utilizare. Dispozivul este ușor de configurat, folosind un instrument ce poate fi descărcat din pagina de instalare. Iar odată configurat, poți accesa interfața folosind un browser web.
Ce mi-a plăcut foarte mult la acest dispozitiv e că poate rula orice fel de fișier multimedia stocat pe el. Practic poate fi folosit ca media player, și mai mult de atât, dacă îl conectezi la televizor poate folosi codecurile interne pentru a rula fișiere multimedia direct pe televizor.
În plus, poate face streaming și pe dispozitivele mobile. De exemplu, te uiți la un film acasă, dar.. adormi. A doua zi îl poți vedea de unde ai rămas în autobuz sau la metrou dacă ai internet pe telefonul mobil. Similar poți face streaming pentru imagini sau pentru muzică.
Iar partea bună este că atunci când redai fișierele de pe NAS acesta îți trimite fluxul de date la calitatea pe care o poate reda dispozitivul tău. De exemplu dacă te uiți la un film pe TV, redarea poate fi Full HD, însă dacă te uți de pe smartphone, calitatea va fi redusă pentru a nu consuma foarte multă bandă de internet.
De asemenea, este foarte ușor să salvezi date pe el. În primul rând de pe telefonul mobil, dacă instalezi aplicația dedicată, poți urca imediat pozele și filmele făcute cu telefonul. Mai mult, dispozitivul permite instalarea de aplicații pentru descărcarea de fișiere torrent, sau poate descărca automat podcasturi pe care să le privești atunci când ai timp.
Iar posibilitatea de extindere a funcțiilor folosind aplicații nu se oprește aici. NAS-ul poate fi utilizat pentru a salva datele transmise de camere video IP și astfel îl transformi într-un centru de monitorizare. Versiunea de bază vine cu suport pentru 2 camere IP, dar se pot conecta mai multe dacă se plătește o licență suplimentară.
Dacă ești pasionat de blogging sau vrei să îți creezi un site, poți cu ușurință să îți instalezi un CMS ca WordPress, Joomla, etc și să îl găzduiești pe NAS.
În concluzie, QNAP TS 251 este un NAS util în special fotografilor, videografilor și freelancerilor dar și pasionaților de filme și seriale care au nevoie de un spațiu generos dar și accesibil de stocare. Acest NAS transformă ideea de Cloud personal în ceva tangibil.
Puncte forte
- Versatilitate, aplicații și performanță
- Consum de energie
- Dimensiuni
Puncte slabe
- Prețul
- Ventilatorul ce răcește carcasa
adica in cazul in care cumpar asa ceva e deajuns sa-l tin in priza acasa ,iar eu pot sa acces datele de pe el oriunde m-as afla?un fel de server web?
Cam așa ceva, e ca și cum ai avea serverul tău personal: stochezi date pe el și le accesezi de oriunde, îți poți hosta site-uri(dar performanțele depind de conexiunea la internet), poți descărca automat seriale, etc..
Nu ai spus nimic despre virtualizare si despre zgomot ???