Quite RSS – Alternativă la Google Reader

Information Overload

Zilnic suntem bombardați cu titluri, articole, reclame, clipuri și tot felul de informații care ne pot consuma tot timpul dacă ne lăsăm prinși. Cum faci să selectezi ce te interesează din această mare de informații, astfel încât să fii informat și să consumi cât mai puțin timp posibil?

Google Reader se închide

Pentru câțiva ani buni, Google Reader a fost pentru mine cel mai important instrument pentru urmărirea noutăților dar și a mențiunilor online. Aproape că îmi făcusem din Google Reader propriul serviciu de monitorizare online și am ajuns să fiu abonat la aproape 2700 de fluxuri RSS.

Nu cred că mai e pentru cineva o noutate că Google Reader, cel mai popular feed reader, va fi închis pe 1 iulie datorită numărului tot mai mic de utilizatori. Ciudat. Trist. Dar asta e realitatea.

Quite RSS, alternativă la Google Reader

Și pentru că Google va închide Reader-ul m-am văzut pus în situația de a găsi o alternativă.

În ultimele două luni am testat tot ce am prins în materie de feed readere și până la urmă am rămas la Quite RSS, un cititor de fluxuri de știri open-source, care se găsește și într-o variantă portabilă.

Quite RSS

Avantajele Quite RSS

 • Este portabil. Adică îl poți pune pe un stick sau hard disk extern și să îl rulezi pe ce PC vrei.
 • Se sincronizează la cerere. Spre deosebire de serviciile de genul Google Reader care se sincronizau la anumite intervale de timp, Quite RSS actualizează toate fluxurile cu un click, sau chiar automat dacă îl configurezi astfel.
 • Rulează local. Adică rulează pe calculatorul tău. Nu ți-l închide nimeni când îți e lumea mai dragă. După ce s-a sincronizat, navighezi rapid printre știri fără lag.
 • Multitasking. Permite operarea cu mai multe ferestre ce pot fi deschise în tab-uri diferite.
 • Căutare avansată. Quite RSS îți permite că cauți feed-uri după titluri, dar și anumite cuvinte cheie în știri.
 • E stabil. Deși am importat aproape 2700 de fluxuri nu a crăpat. Nu am întâlnit alt Reader care să opereze atât de fluent cu atâtea feed-uri. Recunosc că o versiune anterioară cam gâfâia (Not Responding), dar versiunea curentă se mișcă foarte bine.
 • Filtrare automată. Dacă ești interesat de anumite subiecte îți poți crea filtre, încât știrile dintr-un anumit domeniu să poate fi grupate după anumite cuvinte cheie în etichete (Label-uri).
 • Consum redus de resurse. Am fost plăcut surprins și de consumul foarte mic de spațiu pe disc al bazei de date, dar și a utilizării reduse a procesorului sau a memoriei RAM.
 • Import/Export facil. Imporarea și exportul fluxurilor se face cu ușurință. De exemplu, la importarea unor fluxuri noi, sunt detectate și eleminate cele duplicate.

Quite RSS mai știe să facă și alte lucruri, însă cele de mai sus mi s-au părut cele mai importante. La capitolul dezavantaje, nu pot spune că am găsit ceva consistent sau demn de menționat.

Concluzii

Date fiind avantajele expuse mai sus, versatilitatea și ușurința în utilizare, Quite RSS mi se pare un agregator de fluxuri redutabil. Din punctul meu de vedere, Quite RSS este o aplicație extraordinară dacă vrei să fii informat fără a pierde mult timp.

Descarcă Quite RSS Portable (15MB)

foto credit: alles-schlumpf

Trimite articolul și prietenilor tăi!

5 comentarii

 1. Singura alternativa apropiata de Google Reader mi se pare inoreader.com Sunt curios cu ce o sa vina digg.com/reader, au mai ramas putine zile pana se inchide serviciul Google.

  • Mulțumesc pentru recomandare, nu știam de inoreader.com. Cred că pentru cei care vor o variantă online inoreader e cea mai potrivită alegere.

 2. Chiar eram in cautarea unui RSS reader la aflarea vestii ca Google il inchide. Multumesc pentru articol!

Comentariile sunt închise.