Răcirea calculatorului pe timp de vară devine o provocare pentru mulți utilizatori, sistemele de răcire ale calculatoarelor făcând față cu greu când temperatura ambiantă depășește 30 de grade. Dacă sistemul este mai vechi, situația poate fi critică.
Temperatura ridicată a componentelor ajunge să devină din când în când o problemă (în special vara), așadar am decis să adun la un loc câteva sfaturi pentru reduce cât mai mult temperatura componentelor unui calculator, fie el laptop sau desktop.
Asigurând o temperatură de lucru cât mai joasă pentru componentele calculatorului, acestea vor funcționa mai bine și pentru o perioadă de timp mai îndelungată.
Temperatura ambiantă din încăpere joacă un rol foarte important în eficiența sistemelor de răcire cu aer (coolere și radiatoare). Este mai mult decât evident de ce un aparat de aer condiționat poate scuti de multe bătăi de cap. Cu toate astea, sunt și alte posibile măsuri care pot fi luate și pot face viața mai ușoară când vine vorba de răcirea calculatoarelor.
De ce se încălzesc calculatoarele?
În calculatoare există câteva componente care se încălzesc și care necesită răcire pentru a rămâne în parametrii optimi de funcționare. În cazul în care răcirea este insuficientă sau nu există, aceste componente nu mai funcționează corespunzător, se pot uza prematur sau chiar distruge în timp.
În majoritatea cazurilor, componentele care generează căldură într-un PC sunt: GPU-ul și memoriile de pe placa video, procesorul, southbridge-ul plăcii de bază, tranzistorii de putere din sursa de alimentare, hard disk-ul, SSD-ul. Aceste componente se încălzesc deoarece disipă o parte din energia electrică consumată sub formă de căldură.
Răcirea unui laptop
Pentru răcirea unui laptop se urmărește asigurarea unui flux de aer constant prin orificiile de ventilație ale acestuia.
- Așezarea laptopului pe o suprafață plană curată, birou sau suport de laptop. Atunci când laptop-ul este ținut în poală gurile de ventilație din partea inferioară sunt acoperite. Fluxul de aer devine insuficient pentru o răcire eficientă.
- Curățarea ventilatoarelor de praf, pentru a asigura eficiența maximă a sistemului de răcire. Se poate face cu un aspirator, nu recomand suflarea prafului (spre interior).
- Folosirea unui cooler extern pentru o răcire suplimentară a laptopului.
- În anumite situații laptop-ul poate fi trecut în modul Power Saver. În acest mod de lucru laptopul consumă mai puțină energie, însă și performanța va fi mai redusă. Încălzirea componentelor va fi diminuată temporar, dar poate fi o soluție dacă sistemul de răcire nu mai face față.
Răcirea calculatorului desktop
Și în cazul desktopurilor se urmărește răcirea componentelor care disipă căldură și eficientizarea fluxului de aer prin carcasă:
- Poziționarea carcasei aproape de podea, deoarece la nivelul podelei temperatura este mai mică decât la nivelul biroului. Praful care se adună în jurul carcasei trebuie curățat periodic. Altfel poate ajunge în interior și se va depune pe componente, afectând răcirea.
- Poziționarea carcasei față de obiectele înconjurătoare. Prin spatele carcasei de obicei se evacuează aerul cald. E recomandat ca în partea din spate a calculatorului să existe măcar 25 cm până la perete. Astfel, cablurile (de la alimentare, mouse, tastatura .. etc) nu vor incomoda fluxul de aer care iese.
Carcasele mai noi au capace laterale cu orificii pentru ventilare în dreptul soclurilor de extensie și a procesorului. Pentru acest tip de carcase este indicată asigurarea unui spațiu lateral suficient de admisie a aerului rece. Am constatat că multe birouri pentru PC fabricate de mici producători de mobilă, nu sunt proiectate pentru o răcire optimă a unității centrale, deci atenție la acest aspect când vrei să alegi un birou nou. - Ștergerea periodică a prafului din carcasă. Acumularea prafului pe circuite și pe radiatoarele sistemelor de răcire duce la încălzirea suplimentară a componentelor, datorită ventilării insuficiente. Periodic, e recomandat să folosești aspiratorul pentru a elimina praful care ajunge în carcasă și pe ventilatoare.
- Stabilirea unui flux de aer constant prin carcasa calculatorului este foarte importantă pentru evacuarea eficientă a aerului cald din carcasă. În caz contrar, aerul în loc să fie evacuat este „recirculat” ducând la acumularea de căldură în carcasa unității centrale. Mai multe detalii pe această temă se pot găsi în articolul despre observare și eficientizare a fluxului de aer prin carcasă.
- Organizarea cablurilor în așa fel încat să nu perturbe fluxul de aer ajută simțitor la reducerea acumulării de căldură în carcasă. Se pot organiza sau strange pur și simplu cablurile încât să nu se intersecteze cu fluxul de aer. Detalii despre această procedură se găsesc în articolul despre cable sleeving.
Răcire avansată a PC-ului
- Montarea unui ventilator suplimentar pentru unele componente, sau pentru evacuarea aerului cald din carcasă poate fi o soluție relativ ușor de pus în practică.În cazul în care carcasa nu are un loc dedicat pentru a monta ventilatoare recomand articolul despre sisteme de răcire home made, în care am prezentat cum se pot adăuga ventilatoare suplimentare.
- Instalarea de radiatoare (autoadezive) pe cipurile care se încălzesc excesiv. În cazul montării radiatoarelor, sau dacă este cazul a unor radiatoare mai mari se mărește suprafața prin care se cedează căldura de la componentă și rezultă o temperatură mai mică (dar constantă). Nu este mereu indicată și este bine să fie completată de un ventilator.
- Schimbarea periodică a pastei termoconductoare ce realizează transferul termic dintre microprocesor și sistemul de răcire al acestuia; în timp pasta termoconductoare își pierde proprietățile și transferul de căldură de la procesor la radiatorul sistemului de răcire scade. De aceea producătorii pastelor termoconductoare recomandă înlocuirea acestora la intervale de 1-2 ani. Mai multe detalii se găsesc în articolul despre pasta termoconductoare.
- Șlefuirea radiatorului sau a procesorului în cazul în care fie radiatorul are baza deformată, fie IHS-ul procesorului are imperfecțiuni; astfel se realizează un contact cât mai bun între componentele șlefuite. Acesta este un procedeu care anulează garanția componentelor, recomandabil în situații în care nu prea mai este nimic de pierdut. Mai multe detalii în articolul despre șlefuire -lapping.
- Achiziționarea unei carcase noi, mai spațioase și care oferă posibilitatea instalării unor ventilatoare mai mari și mai eficiente. Nu este prima opțiune pe listă dar are efect. Altfel o soluție este și achiziționarea unor sisteme de răcire exotice: sistem de răcire cu apă, freon, etc.. dar necesită și un buget pe măsură.
🙂 Nu te supara dar nu ti se pare ca faci din tantar armasar ? In primul rand este mult mai eficient sa lasi o parte a carcasei scoasa, la o parte si sa vezi maruntaiele PC-ului . Am putea spune ca lucrul asta bate toate complicatiile despre care spui in privinta fluxului de aer. Singurul impediment este ca necesita suflarea prafului depus pe componente mai des decat daca ai avea carcasa complet inchisa. Se poate rezolva usor cu compresorul de aer sau ceva improvizat in acest sens. Si iesi mai castigat ! Pentru orice eventualitate sufli praful o data pe saptamana. Et voila fara complicatii fara bani aruncati aiurea pe fel si fel de coolere. Treaba asta cu carcase scumpe si coolere montate pentru „disiparea caldurii” este pur si simplu un moft. Iar tu nu faci decat sa-l ridici la rangul de arta.
Aveti foarte mare grija cu praful ! Poate patrunde in interiorul sursei electrice ,si incetinind sau chiar oprind turatia ventilatorului ceea ce duce la arderea sursei ! Mie m-i s-a ars o sursa din cauza aceasta ….. si m-am gandit ca ar fi pacat sa li se intample si altora…… Cel mai indicat ar fi acoperirea cu ceva a spatiului prin care poate patrunde praful………daca nu utilizati conputerul pt. un timp mai indelungat. Sper ca v-am fost de ajutor …….. daca nu ma puteti injura pe Y!M la ID-ul robert_robert1055 Bye!
Șansele sunt destul de mici ca să se întâmple așa ceva. Robert, cel mai probabil ți s-a ars coolerul sursei.. Dacă ai putea reveni cu detalii am elucida misterul 😀
Foarte bun articolul…
Daca nu e cu suparare pot adauga si eu ceva la el.
Stabilirea unui flux de aer constant prin carcasa calculatorului
Foarte important ..dar aicea intervin cativa factori..
Ventilatoarele viteza de rotatie ,CFM….
Configuratia carcasei..
Managementul cablurilor ce pot obtura sau diminua fluxul de aer
Stabilirea unei configuratii de flux…positive pressure negative pressure sau neutral
link de ajutor
http://www.eggxpert.com/forums/thread/518908.aspx
Se pot face destule modificari simple dar cu impact major in racirea calculatorului…
Un exemplu f simplu…separarea in 2 parti a zonei interioare a calculatorului in vedera izolarii zonelor calde si optimizarea expulzarii aerului cald in afara.
Se poate face un”tunel” din carton care sa dirijeze aerul rece direct catre procesor sau placa grafica…
Voi reveni cu poze si linkuri
deocamdata nu am materiale
http://i32.tinypic.com/351dg7p.jpg
uite o improvizatie destul de eficienta de la 50c(idle) la 39c. din pacate cand il solicit la maxim ajunge la 62c.
acum caut un cooler de dimensiunea radiatorului astuia (cam 4cm latime)
http://i26.tinypic.com/o5tef6.jpg
Cooler de dimensiunea aceea găsești în general la magazine cu piese electronice..
E bună ideea cu cutia de carton, dar mai poți adapta să arate și bine în variantă finală. 😉
schimbarea coolerului cu unul mai performant… sau a intregului sistem de racire, water cooling :>
sau, daca e cazul, izolarea sursei de alimentare cu polistiren astfel incat sa se pastreze un circuit de aer. la majoritatea pc-urilor sursa de alimentare scoate aerul cald din intreaga unitate.
Interesantă ideea cu polistirenul, dar nu știu exact ce și cum până nu încerc..
PS Achizițiile nu sunt mereu soluția..
mie mi se incingea sursa si de asta am apelat la poliester
– montarea hard-disk-urilor cu ceva spatiu intre ele, pentru a permite aerului sa circule (daca se poate)
– totusi eu cred ca este necesar ridicarea macar cu 1 – 2 cm de la podea a unitatii, ca sa nu ne trezim cu tot praful in unitate
– astuparea gaurilor din dreptul sloturilor (PCI) care nu mai sunt folosite.
– nu folositi pc-ul fara unul din capacele laterale. (desi in prima faza poate parea o idee buna, pentru ca circula mai mult aer, praful va intra si el.
– fara overclocking
– sistem de racire cu apa ?
Poate e util ceva din ce am zis.
Util site. Bookmarked !
Sunt bine punctate completările. Îți mulțumesc pentru sugestii și apreciere, după ce se mai adună câteva idei voi reedita articolul. 🙂
Renunta la „achizitionari”, cauta altceva … e’ criza ! 😀
O fi.. dar nu pentru toată lumea. Oricum, sunt prezentate și sfaturi care nu implică achiziții..
După cum am spus, fiecare alege ce îi place.
Super, sfaturi, … nu te mai laud, … de fiecare data are omu’ ce lectura … ! Bafta ! 🙂
Mulțam’, baftă și ție!
Mi-am mai amintit ceva, un alt pont ar fi și achiziționarea unei surse de alimentare cu ventilator de 120mm, ce trage aer cald din carcasă..
Mai dați și voi idei, că vreau să denumesc articolul „15 sfaturi pentru..”.