10 sfaturi pentru răcirea calculatorului pe timp de vară

Răcirea Calculatorului - Desktop

Răcirea calculatorului pe timp de vară devine o provocare pentru mulți utilizatori, sistemele de răcire ale calculatoarelor făcând față cu greu când temperatura ambiantă depășește 30 de grade. Dacă sistemul este mai vechi, situația poate fi critică.

Temperatura ridicată a componentelor ajunge să devină din când în când o problemă (în special vara), așadar am decis să adun la un loc câteva sfaturi pentru reduce cât mai mult temperatura componentelor unui calculator, fie el laptop sau desktop.

Asigurând o temperatură de lucru cât mai joasă pentru componentele calculatorului, acestea vor funcționa mai bine și pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

Temperatura ambiantă din încăpere joacă un rol foarte important în eficiența sistemelor de răcire cu aer (coolere și radiatoare). Este mai mult decât evident de ce un aparat de aer condiționat poate scuti de multe bătăi de cap. Cu toate astea, sunt și alte posibile măsuri care pot fi luate și pot face viața mai ușoară când vine vorba de răcirea calculatoarelor.

De ce se încălzesc calculatoarele?

În calculatoare există câteva componente care se încălzesc și care necesită răcire pentru a rămâne în parametrii optimi de funcționare. În cazul în care răcirea este insuficientă sau nu există, aceste componente nu mai funcționează corespunzător, se pot uza prematur sau chiar distruge în timp.

În majoritatea cazurilor, componentele care generează căldură într-un PC sunt: GPU-ul  și memoriile de pe placa video, procesorul, southbridge-ul plăcii de bază, tranzistorii de putere din sursa de alimentare, hard disk-ul, SSD-ul. Aceste componente se încălzesc deoarece disipă o parte din energia electrică consumată sub formă de căldură.

Răcirea unui laptop

Pentru răcirea unui laptop se urmărește asigurarea unui flux de aer constant prin orificiile de ventilație ale acestuia.

  • Așezarea laptopului pe o suprafață plană curată, birou sau suport de laptop. Atunci când laptop-ul este ținut în poală gurile de ventilație din partea inferioară sunt acoperite. Fluxul de aer devine insuficient pentru o răcire eficientă.
  • Curățarea ventilatoarelor de praf, pentru a asigura eficiența maximă a sistemului de răcire. Se poate face cu un aspirator, nu recomand suflarea prafului (spre interior).
  • Folosirea unui cooler extern pentru o răcire suplimentară a laptopului.
  • În anumite situații laptop-ul poate fi trecut în modul Power Saver.  În acest mod de lucru laptopul consumă mai puțină energie, însă și performanța va fi mai redusă. Încălzirea componentelor va fi diminuată temporar, dar poate fi o soluție dacă sistemul de răcire nu mai face față.

Răcirea calculatorului desktop

Și în cazul desktopurilor se urmărește răcirea componentelor care disipă căldură și eficientizarea fluxului de aer prin carcasă:

  • Poziționarea carcasei aproape de podea, deoarece la nivelul podelei temperatura este mai mică decât la nivelul biroului. Praful care se adună în jurul carcasei trebuie curățat periodic. Altfel poate ajunge în interior și se va depune pe componente, afectând răcirea.
  • Poziționarea carcasei față de obiectele înconjurătoare. Prin spatele carcasei de obicei se evacuează aerul cald. E recomandat ca în partea din spate a calculatorului să existe măcar 25 cm până la perete. Astfel, cablurile (de la alimentare, mouse, tastatura .. etc) nu vor incomoda fluxul de aer care iese. 
    Carcasele mai noi au capace laterale cu orificii pentru ventilare în dreptul soclurilor de extensie și a procesorului. Pentru acest tip de carcase este indicată asigurarea unui spațiu lateral suficient de admisie a aerului rece. Am constatat că multe birouri pentru PC fabricate de mici producători de mobilă, nu sunt proiectate pentru o răcire optimă a unității centrale, deci atenție la acest aspect când vrei să alegi un birou nou.
  • Ștergerea periodică a prafului din carcasă. Acumularea prafului pe circuite și pe radiatoarele sistemelor de răcire duce la încălzirea suplimentară a componentelor, datorită ventilării insuficiente. Periodic, e recomandat să folosești aspiratorul pentru a elimina praful care ajunge în carcasă și pe ventilatoare.
  • Stabilirea unui flux de aer constant prin carcasa calculatorului este foarte importantă pentru evacuarea eficientă a aerului cald din carcasă. În caz contrar, aerul în loc să fie evacuat este „recirculat” ducând la acumularea de căldură în carcasa unității centrale. Mai multe detalii pe această temă se pot găsi în articolul despre observare și eficientizare a fluxului de aer prin carcasă.
  • Organizarea cablurilor în așa fel încat să nu perturbe fluxul de aer ajută simțitor la reducerea acumulării de căldură în carcasă. Se pot organiza sau strange pur și simplu cablurile încât să nu se intersecteze cu fluxul de aer. Detalii despre această procedură se găsesc în articolul despre cable sleeving.

Răcire avansată a PC-ului

  • Montarea unui ventilator suplimentar pentru unele componente, sau pentru evacuarea aerului cald din carcasă poate fi o soluție relativ ușor de pus în practică.În cazul în care carcasa nu are un loc dedicat pentru a monta ventilatoare recomand articolul despre sisteme de răcire home made, în care am prezentat cum se pot adăuga ventilatoare suplimentare.
  • Instalarea de radiatoare (autoadezive) pe cipurile care se încălzesc excesiv. În cazul montării  radiatoarelor, sau dacă este cazul a unor radiatoare mai mari se mărește suprafața prin care se cedează căldura de la componentă și rezultă o temperatură mai mică (dar constantă). Nu este mereu indicată și este bine să fie completată de un ventilator.
  • Schimbarea periodică a pastei termoconductoare ce realizează transferul termic dintre microprocesor și sistemul de răcire al acestuia; în timp pasta termoconductoare își pierde proprietățile și transferul de căldură de la procesor la radiatorul sistemului de răcire scade. De aceea producătorii pastelor termoconductoare recomandă înlocuirea acestora la intervale de 1-2 ani. Mai multe detalii se găsesc în articolul despre pasta termoconductoare.
  • Șlefuirea radiatorului sau a procesorului în cazul în care fie radiatorul are baza deformată, fie IHS-ul procesorului are imperfecțiuni; astfel se realizează un contact cât mai bun între componentele șlefuite. Acesta este un procedeu care anulează garanția componentelor, recomandabil în situații în care nu prea mai este nimic de pierdut. Mai multe detalii în articolul despre șlefuire -lapping.
  • Achiziționarea unei carcase noi, mai spațioase și care oferă posibilitatea instalării unor ventilatoare mai mari și mai eficiente. Nu este prima opțiune pe listă dar are efect. Altfel o soluție este și achiziționarea unor sisteme de răcire exotice: sistem de răcire cu apă, freon, etc.. dar necesită și un buget pe măsură.
Trimite articolul și prietenilor tăi!

37 comentarii

  1. Optiplex 9020 m. ( Micro pc) se încălzește cu cooler stoc , schimbat pasta etc ce fel de cooler să-i pun se potrivește 1150 ? Atașez aici mai multe poza cu Pc ul http://joeyhc.blogspot.com/2015/09/dell-optiplex-9020-micro.html?m=1

    As vrea sa tai capacul și săi pun un fan de 8 cm deasupra radiatorului să împingă sau sa tragă aerul ? As putea monta un radiator mai mare ? Se potrivește la gauri?

    • Salut Vlad,
      Dacă vrei să schimbi tot sistemul de răcire cu ceva mai performant trebuie identificat procesorul instalat în sistem, ca să știi pentru ce socket îți trebuie un cooler nou. Apoi trebuie să găsești un model care să corespundă dimensiunilor carcasei. În cazul de față, nu pare o treabă simplă.

      S-ar putea să fie mai ușor să adaugi unul sau două coolere de carcasă de 80/90 mm, care să o ventileze mai bine.

  2. Va rog sa ma ajutati cu sfatul unei surse de1000w care mar ajuta la a mentinera raciri pieselor din calculator si la ce amperaji pana an suma de 1000 roni va mutumesc pt antelegere.

  3. Salut baieti …. am si eu o intrebare la voi.. eu tot nu imi dau seama care parte a unui cooler ventilator de pc scoate aeru cald si care baga aer rece

    • Salut, un cooler îl poți folosi ca să direcționezi un flux de aer și atât, ori bagă aer rece, ori scoate aer cald, prin aceeași parte..

  4. Salut. Am si eu o intrebare. Am un procesor AMD sixcore, nu stiu exact care, cooler stock, dupa ce ma joc carcasa este foarte calda. Solutia este sa cumpar un cooler mai bun pentru procesor, sau 2 ventilatoare pentru carcasa? Va multumesc

    • Bună Remus, poți adăuga niște coolere de carcasă dacă spui că se încălzește. Cu temperaturile componentelor cum stai? Ca idee coolerul de la procesor utilizează aerul din carcasă pentru răcire, deci dacă vei adăuga niște coolere de carcasă vei influența pozitiv și răcirea procesorului.

  5. Salut. Imi cer scuze daca am gresit categoria. Am citit pe undeva ca daca ventilatoarele se aud foarte tare o cauza ar putea fi ca nu mai au lubrifiant si ca ar trebui sa le ung cu ceva din cand in cand; si as avea o intrebare: Ce substante pot folosi ca lubrifiant?

    • Salut Marian, poți folosi o picătură mică de vaselină, ulei de motor sau ulei de mecanisme fine. Din experiență uleiul de motor s-a comportat cel mai bine pe termen lung. 🙂

  6. Alex, chiar pica bine faptul ca ai revenit cu articolul asta. De cateva zile, de cand a inceput canicula asta, desktopul meu emana un miros de incins. Acesta apare atunci cand joc jocuri si pare sa provina din partea din spate, sus, pe unde este evacuat aerul, sursa fiind montata in partea de jos a calculatorului. Cu toate acestea, temperaturile componentelor, conform Speccy, se situeaza in limite rezonabile.
    Sa ma astept la necazuri? Sau astept linistit iarna si racirea naturala ? 😀

    • Salut Vali, cred că s-a pârlit parful din sursă. 🙂
      Nu cred că o să ai parte de necazuri, dar nici n-ar strica să îi faci cunoștință cu aspiratorul..

      • Mane, computerul asta e nou, n-are 2 saptamani de cand l-am adus de la firma de la care l-am achizitionat. Ce curatenie sa-i fac? Carcasa are nush ce filtre de praf, n-or fi facand mare chestie dar presuspun ca nu necesita vizite cu suflatoarea dupa 2 saptamani. 🙂
        Numai belele am avut cu sistemul asta de cand l-am luat, acum o prajire a componentelor imi mai lipsea. 😀

  7. Ma bucur ca am inca o data posibilitatea sa va multumesc pentru ajutor;multam fain domnule inginer ALEXANDRU,MULT RESPECT!!!! -Nistor

  8. Parerea mea este buna o carcasa Cooler Master . Eu folosesc Coleer master elite 431 coolermaster.co.uk/product.php?product_id=6751 .Un cooler bun pentru procesor daca este Quad core si este folosit intens chiar si pentru jocuri asus.com/Thermal_Solution/Arctic_Square/ . Si o sursa de alimentare fara riscuri cu protectii multiple de la enermax care sunt surse profesionale enermax.com/home.php?fn=eng/product_a1_1_1&lv0=1&lv1=6&no=15. Si pentru o ventilatie buna 4 ventilatoare de 120 mm . Nu am probleme , nu se incalzeste si aerisirea buna . O data la ceva timp de folosinta il curat de praf pe interior .

  9. Eu as avea 1 intrebare.
    As vrea sa montez 1 cooler in carcasa s-au in exteriorul carcasei care sa ma ajute sa racesc placa video sai mai bine spus sa scot aerul cald ce iese din radiatorul ei catre spatele carcasei .
    unde este cu rosu as vrea sa montez coolerul in interior sau exterior nu ar conta poza este putin mai vechie si am mai facut 1 adaptare in carcasa .
    Unde este cu galben este o placa de sunet Asus Xonar D2/2x care nu cred ca ar influenta montarea coolarului.
    AS VRE SA IMI DATI CEVA IDEI ORI CE IDEE NU STRICA VA MULTUMESC.

Comentariile sunt închise.