Acum câteva săptămâni, anunțam că cei de la Orange oferă posibilitatea de a testa tehnologia 4G, existentă în momentul de față într-o formă hibridă ce folosește spectrele de frecvență disponibile.
Atunci, am văzut atingându-se viteze de peste 30-40 Mbps pe tabletele 4G puse la dispoziție în camionul Orange 4G Tour, comparativ cu cele 3G care atingeau valori de aproape zece ori mai mici.
Weekend-ul trecut, cei de la Orange au decis să ia la Predeal un grup jurnaliști și bloggeri (printre care și eu), pentru a proba serviciile 4G și aplicația I-Rewind. Așadar am avut oportunitatea de a testa mai amplu rețeaua 4G de la Orange, folosind un modem LTE Huawei E392 conectat la laptopul personal (care nu este chiar de ultimă generație, ba aș putea spune că e un „device real world”).
Pentru că nu am mai avut probleme de viteză a conexiunii la internet, nu am mai făcut de mult teste și am cam pierdut noțiunea valorilor ce pot fi atinse la descărcare/download sau încărcare/upload. De aceea rezultatele mi s-au părut suprinzătoare.
Percepția asupra vitezei
Înainte de a testa cu speedtest.net sau tool-uri similare, am observat că videoclipurile de pe youtube se încarcă fluent și internetul merge foarte bine, la fel de bine ca acasă. Oricum, experiența a fost total diferită de momentele când am utilizat modem-uri 3G. Modem-ul 4G de la Huawei s-a instalat rapid și se conecta aproape instant.
Valorile efective înregistrate
În Predeal am înregistrat uzual valori de peste 24Mbps. Cea mai mică valoare înregistrată a fost de 18Mbps. Rezultatele obținute de cei prezenți au fost destul de variate, de exemplu Radu a obținut 38Mbps, probabil pentru că avea un laptop ceva mai performant. Cea mai mare valoare pe care am văzut-o a fost înregistrată pe o tabletă Samsung, în apropierea pârtiei Clăbucet, mai precis 54Mbps .
Ce am mai observat și m-a suprins într-un mod pozitiv este că modem-ul 4G are un consum redus de energie electrică. Bateria laptop-ului a ținut mai mult comparativ cu situațiile în care am utilizat un modem 3 G. De asemenea mi s-a părut că se încălzește foarte puțin comparativ cu alte modem-uri cu care m-am jucat.
După ce am revenit în București și am testat conexiunea de acasă, pe Wi-Fi am obținut rate de transfer până în 20 Mbps (când rețeaua era liberă), iar în mod uzual în jur de 17 Mbps. Asta înseamnă că de fapt, conexiunea 4G s-a dovedit mai rapidă decât conexiunea Wi-Fi de acasă.
Conectând direct cablul de rețea când aceasta era mai liberă (dimineața) am obținut 51 Mbps. În ceea ce privește valorile de ping (viteza de accesare a resurselor web) cel mai bun rezultat l-am obținut prin conexiunea LAN, apoi prin Wi-Fi. Mai jos, am adăugat un tabel cu toate valorile obținute pentru fiecare conexiune în parte.
În concluzie, tehnologia 4G oferă un salt mare de performanță în ceea ce privește ratele de transfer ale conexiunilor mobile. Comparativ cu majoritatea conexiunilor Wi-Fi din hoteluri, baruri alte locații similare și poate chiar cea de acasă, conexiunea 4G este clar superioară.
Dacă în momentul de față și folosind spectrele de frecvențe disponibile se ating astfel de performanțe, mă aștept ca din aprilie 2014 odată cu eliberarea frecvențelor necesare funcționării optime a tehnologiei LTE performanțele să fie mult mai mari.
Buna ziua , domnule Alexandru .
Daca nu este prea mare deranjul , as dori sa ma ajutati cu o mica problema …
Vedeti dvs . –– De ceva vreme as dori sa schimb sistemul de operare … Ceea ce ma impiedica sa o fac este router – ul meu Wi – Fi [tp-link.ro/products/details/?categoryid=241&model=TL-WR720N#down ] , anume daca el va avea de suferit in urma aceste modificari , mai precis daca va trebui reconfigurat … eu nestiind sa fac acest lucru .
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat …
Bună ziua, routerul nu va fi afectat. Succes!
MegaBITI presupun, da? Or megabaiti?
Mb – Megabiți, MB – MegaBytes, 1MB=8Mb. 😀
E bine de stiut ca exista dar sa vedem ce preturi vor fi, ce abonamente si cum merge cand se conecteaza multi abonati. Asa cu doi abonati cred si eu ca merge bine.
Nu cred că aș renunța la conexiunea prin cablu. Nu am nevoie de viteze atat de mari pentru mobil/tabletă. Încă nu cred că am ajuns așa departe încât se ne trebuiească 4G zi de zi. Pe viitor poate da.
Dacă pe viitor înseamnă 2014.. e în regulă. 🙂
Pai dacă ai un abonament 4G nelimitat, la ce iti mai trebuie internet prin cablu? Inca putin si ne mutam pe tablete/telefoane mobile si in cloud..
Poate că da, poate că nu. Nu știu dacă rețelele mobile ar putea suporta atâția clienți, plus că unii vor considera mai avantajoasă o conexiune prin cablu dacă nu au nevoie de mobilitate.
E foarte tare ca poti avea asa viteze la download folosind un modem usb. Problema la asa viteze.. e ca esti tentat sa faci trafic mult si sper ca abonamentele sa aiba mult trafic inclus. 🙂
Nu cred că traficul va fi o problemă, mai ales dacă îți alegi un abonament nelimitat. 🙂