Numărul de biți oferă informații despre arhitectura microprocesorului, instrucțiunile suportate de acesta, câtă memorie RAM poate adresa, etc.
Primul microprocesor adoptat pe scară largă, Intel 8080, folosea instrucțiuni ce operau cu 8 biți. Pe măsură ce puterea de procesare a computerelor personale a crescut s-a trecut progresiv la 16 biți, 32 biți și în momentul de față 64 de biți.
Zilele trecute o discuție despre placa video mi-a reamintit de ce am renunțat la ideea de sistem pe 64 de biți. Anca, o cititoare a blogului, și-a achiziționat un mini laptop care venea cu Linux și a instalat Windows 7. Problema e că a instalat varianta pe 64 de biți și producătorul oferea doar drivere pe 32 de biți. Neavând parte de accelerare video pe Windows 7 64 bit, redarea filmelor era foarte proastă.
În esență, trecerea la 64 de biți este normală și necesară. Pe lângă sporul de performanță obținut în aplicațiile optimizate pe 64 de biți, ca să poți folosi mai mult de 4 GB de RAM ai nevoie de un procesor pe 64 de biți, cele pe 32 de biți putând adresa puțin peste 3 GB RAM.
M-am jucat și eu cu sisteme de operare pe 64 de biți, atât Windows cât și Linux. Din nefericire mai mult am întâmpinat dificultăți decât să observ creșteri de performanță. De asemenea am observat un consum de resurse sensibil mai mare în cazul sistemelor pe 64 de bit (atât ca memorie RAM cât și spațiu ocupat pe hard-disk).
Probleme de compatibilitate 32 bit/64 bit
Teoretic, aplicațiile mai vechi pe 32 de biți ar trebui să fie compatibile cu sistemele pe 64 de biți. Practic, driverele și aplicațiile mai „bătrâne” sau prost codate generează tot felul de probleme pe sistemele 64 bit.
Părerea mea este că pentru sistemele mai modeste ca performanțe nu se merită instalarea unui sistem pe 64 de biți. Dacă sunt și mai vechi de 3-4 ani, cu atât mai mult. Se merită în schimb pentru sistemele noi și performante, care au peste 4 GB RAM și driverele au bine gândite pentru 64 de biți.
photo credit: lungstruck
nu e consum de ram, e folosire de ram, pentru asta e ramul, sa fie folosit, nu sa stea de pomana. Am pe win 8 peste 1,3 giga de ram ocupat in orice secunda si asta e de bine. cei care isi permit trebuie sa isi faca unitate virtuala din ram, pentru ca e mai rapida ca orice ssd, cautati cifrele pe net!
Singura diferență ”în bine” pe care am sesizat-o pe un sistem pe x64 a fost instalarea foarte rapidă a programelor.În rest performanțele sunt insignifiante.Ce spun eu e pur practic teoretic vai de mine este exact 32/64=2 ori mai bun.
LaurențiuD mie mi-a lăsat impresia din ce povestești că ai pus ram în calculator după cum ți-au căzut în mână.Ori nu vreau să fac pe dădaca dar trebuie ținut cont exact de 2 sau chiar mai multe lucruri Frecvența de lucru și acel CL specific plăcuțelor de ram.
Cand am scris comentariul ala era tarziu si l-am scris foarte in graba.. si eu nu bag in PC-ul meu piesele „ca-mi pica mie asa”, ci pentru ca imi trebuie.. n-am in PC 3 HDD-uri ca „sa fie” ci pentru ca imi trebuie.. n-am in PC 2 placi audio degeaba, ci pentru ca am nevoie… iar la RAM stiu ca nu conteaza doar capacitatea, ci frecventa si CL-ul placutei.. dar eu zic ca 1600 mhz sunt buni… si n-am memorii no-name, am niste Corsair Vengeance.. care lucreaza in dual-channel.. nu sunt noob sa-mi bag mult RAM de toate tipurile asa cum fac altii (am vazut pe unii cu 12 Gb.. auzi, memoriile vechi la 1333Mhz in combinatie cu unele noi la 1600Mhz.. daca vrea 4 memorii isi ia un kit de 4 memorii care vor lucra in quad channel… )
Deja se stie ca un sistem pe 64 bit este mai stabil… folosesc Win7 64bit de vreo 1-2 ani, si nu mi-a creeat probleme (grave, ca asa frenze-uri, bug-uri mai a avut, ca doar-i Windows..).
Singura problema sunt driverele… am avut prob cu placa de sunet. Aveam un Genius care avea driver pt 64, mergea ok, dar am vrut s-o schimb cu o placa Creative din mai multe motive.. prima, una veche, dar era buna, nu mergea… d-abea daca avea drivere pentru 32 bit.. apoi mi-am cumparat una noua, la fel, probleme.. dar dupa lungi cautari am gasit un driver pt 64bit, dar nu am egalizator… dar cel putin merge.
Cei care cred ca pe un sistem de 64 bit vor putea folosi toti cei 4 Gb de RAM se inseala… spun asta pentru ca pe 32 iti vede 3 si putin, dar putinul ala de giga pe care nu ti-l vede, pe un sistem de 64 bit va fi vazut, dar WIn pe 64 consuma mai mult RAM si tot cam p-acolo RAM liber vei avea daca intelegeti ce vreau sa spun 🙂 cel putin asa a fost la mine.. dar tot se simtea o diferenta fata de 32, asa ca 64 e mai bun.. daca ai proc pe 64 si minim 4 Gb RAM (cu 2 se misca oribil.. mi s-a ars o placuta si pana cand mi-am schimbat-o am stat cu 2… era chin… apoi am mai adaugat una de 4Gb la 1600 Mhz,, dupa care am schimbat-o si pe cealalta tot intr-un model la fel de 4 Gb si pot spune ca cei 8 Gb ajuta cand editati… sau ai cate 2-3 ferestre de Chrome fiecare cu 35-45 de tab-uri… PC-ul NU se misca mai bine.. la fel, nici jocurile, infara de cele care cer 8 Gb, acolo se simte diferenta, dar la restul nu).
Da, ai dreptate, am uitat să precizez că Windows 7 pe 64 de biți ocupă ceva mai mult spațiu pe hard disk decât cel pe 32 de biți. 🙂
Eu tocmai mi-am pus in functiune, la birou, un sistem proaspat achizitionat pe 64 biti care se misca impecabil. Bine, nu e chiar tigaie, e un Dell cu i3, 4 Gb RAM si placa video dedicata. Pana acum n-am avut probleme de compatibilitate cu niciun soft. Pana si Bitdefender se misca frumos, instalat „pe curat” fiind, insa minunea asta va tine numai 29 de zile cat mai e valabil trial-ul. 😛
E bun că totul merge strună la cât de exigent te știu. Asta cu până și Bitdefender se mișcă bine e bine plasată.. 🙂