Speedfan – Monitorizare hardware si control ventilatoare

Speedfan, este o aplicatie destul de veche pe scena monitorizarii hardware, insa pe langa monitorizarea hardware, permite si controlul turatiei ventilatoarelor din carcasa, sau chiar schimbarea frecventelor si unor parametri la anumite placi (de ex fosta mea Gigabite 7N400-L).

Speedfan stie sa acceseze senzorii si sa afiseze informatii privind parametrii de operare, in general temperatura pentru componentele interne, rotatiile pentru ventilatoare si voltajele de pe rail-urile sursei; pentru hard disk se poate face o evaluare dupa parametrii SMART (tab-ul SMART).Se pot face grafice (tab-ul CHARTS), pentru a putea vedea variatia anumitor parametri in timp, care sa va ajute de exemplu la observarea variatiei in timp a temperaturii samd..
Eu il folosesc pentru monitorizarea temperaturilor dar si pentru controlul ventilatorului de la procesor, in functie de caldura emanata de acesta si de utilizarea lui. Daca vreti sa aflati daca placa dumneavostra ofera suport pentru controlul ventilatoarelor, cautati in baza de date de pe site-ul Speedfan.

Pentru a-l configura faceti click pe butonul Configure de la tab-ul Readings.

In tab-ul temperatures aveti afisate toate temperaturile componentelor ce au senzori recunoscuti de Speedfan. Aici puteti redenumi temperaturile, deoarece Speedfan le numeste initial cu nume gen temp1, temp2 samd.

Puteti folosi HardwareMonitor, sau Everest pentru indentificarea numelor temperaturilor. Facand click pe temperatura puteti alege Desired temp si Warning temp si daca doriti ca Speedfan sa va afiseze temperatura in System Tray.

Dupa ce le-ati redenumit, alegeti temperatura in functie de care sa se schimbe turatia ventialtorului si o „legati” de un profil de turatie (Speeds), bifand in desfasurarea temperaturii alese, ca in imaginea de mai sus.
Selectand tab-ul Options aveti acces la setari ale aplicatiei, iar la Advanced aveti acces la setari avansate pentru afisarea parametrilor si controlul ventilatoarelor, dupa cum se poate vedea mai sus.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

19 comentarii

 1. Bunaa…stiti cumva vreun program care sati arate pe desktop(tot timpu) temperaturile la placile din pc? ..mersii

 2. 2657 RPM
  temp1 : 32 C
  temp2 : 60 C
  HD0 : 40 c
  temp1 : 60 c

  Cum este ?? :))) ia foc ?

 3. Buna.. procesorul meu are 52 de grade(cu programul speedFan, cu everest are 45 de grade) cand pur si simplu stau pe net sau pe mess fara sa ma uit la video daca ma uit creste temperatura sau sa joc. ventilatorul ajunge la 3100rpm (la 52 de grade asta e temp. cand nu joc sau sa nu stau pe youtube) si face zgomot. problema asta o am de 1 luna pana atuncea nu facea zgomot. PROCESORU E INTEL CELERON D 326, 2533 MHz (19 x 133), 2.53 Ghz. o fi pasta termoconductoare care nu cred ca a fost schimbata de vreo 2 ani sau mai mult sau ventilatorul sa slabit?

  • Da, e posibil să fie și de la pasta termoconductoare.. dar ai putea schimba și cooler-ul cu ceva mai performant, sau să faci lapping.. Succes!

 4. Dar Temp 1 si Temp 2 ce sunt ? Ca la mine arata ca au 127C . Si mie se pare prea mult . multumesc.

  • Depinde de senzori, dar de obicei sunt de la procesor sau placa de bază. 127 este mult, dar se poate calibra. Foloseşte un ventilator şi răceşte diverse componente şi aşa o să identifici de la ce e.. Spor!

 5. zicetimi sh mie cum faci faceti voi poza la programu respectiv??sh faza e k nu prea stiu sal configurez sa mearga pc mai nine,sau sal las la setarile sale??

  • La GPU şi la Core (tot CPU) pare să fie ceva necorespunzător.. chiar dacă per total ar putea să fie toate temperaturile cam cu 10 grade mai mici.
   La GPU merge şi aşa, la procesor merită investigat. Ce procesor ai, vreun Socket A ceva.. şi cu placă Gigabyte?

   • Am avut mai demult placa Gigbyte da mi sa ars am schimbato acuma o luna placa de baza si azi am bag speed fan ca era cam ciudat cand jucam call of duty 4 dintr-o data aveam un blue screen si reset la pc ca normal mam jucat si alte jocuri si nu am avut probleme era …
    am numa radiatoru de la procesor si atat nam nicun socket un vetilator pus nimic
    nu stiu mai nou ce placa de baza daca miai zice unde trebe sa ma uit iti tias zice modelu

    • gata am rezolvat am dat un deffault la bios si acuma variaza intr-e 40-48 grade pe idle si mi-a pus biosu ventilatoru pe slow speed
     nu stiu de ce la speedfac numi ramnea setarile puse cand dadeam reset
     o intrebare placa video are 58 grade ce spuneti sami cumpar un ventilator ? ca am numa cel de la procesor

 6. La mine ventilatoarele au toate viteza zero ! Ce trebuie sa fac sa mi afiseze turatia ?

 7. Ori nu l-am setat eu cum trebuie, ori nu suporta placa schimbarea turatiei la ventilator 🙁

Comentariile sunt închise.