
Te-ai întrebat vreodată cât timp pierzi zilnic așteptând să se deschidă fișierele, sau să îți pornească aplicațiile? Sau cum îți influențează productivitatea acești timpi morți? Cum ar fi dacă toate fișierele și aplicațiile ar porni la „sfert de click”?
Acum mai bine de patru luni mi-am înlocuit HDD-ul din laptop cu un SSD Samsung 830 Series de 64 GB. Am rămas foarte surprins când am văzut că timpul de pornire al aplicațiilor s-a îmbunătățit semnificativ, de parcă aș fi făcut upgrade și la procesor sau RAM.
Citisem că ratele de transfer la SSD vs HDD sunt de la trei pana la șapte ori mai mari, dar nu credeam că „se simte” chiar așa. După ce am făcut trecerea la SSD (Solid State Drive), pot spune că este fantastic ca PC-ul să răspundă „instant” când îi ceri să deschidă fișiere sau aplicații.
Ca să îl pot folosi în continuare, HDD-ul din laptop l-am transformat în hard-disk extern cu ajutorul unui rack RaidSonic Icy Box IB-290StUS-B, 2.5” (rack-ul este decent, am obținut 30 MB/s constant la transferul de fișiere prin USB, în plus are și eSATA, carcasa e din metal și vine cu tot cu husă).
Cum funcționează un HDD vs. un SSD
Pentru a stoca date, hard-disk-urile folosesc atât componente electronice cât și mecanice, pe când SSD-urile utilizează doar componente electronice. Nu o să intru în detalii aici, îți recomand un clip care ilustrează binișor avantajele unui SSD comparativ cu un HDD.
Avantajele unui SSD față de hard-disk:
- Viteza de acces a fișierelor și a aplicațiilor este punctul forte al SSD-urilor. Fișierele și aplicațiile se vor deschide aproape instantaneu, de parcă ți-ai schimbat calculatorul cu totul. Cel puțin, asta a fost prima mea impresie. În cazul meu, Samsung 830 a obținut o viteză de 150MB/s față de 30-35MB/s la scriere și 260MB/s față de 70 MB/s la citire. Printre altele, calculatorul va porni și se va opri mult mai rapid, iar antivirusul devine insesizabil fiindcă poate scana foarte rapid fișierele noi/suspecte.
- Rezistența crescută la șocuri. Fiind portabile, laptopurile sunt mai expuse căzăturilor. SSD-urile oferă laptopurilor o rezistență mult mai mare la șocurile fizice decât hard disk-urile pentru că nu au părți sau componente în mișcare. Uite o demonstrație, hdd vs ssd.
- Fiabilitatea crescută. Dacă în momentul lansării primelor SSD-uri pe piață s-au întâlnit probleme de fiabilitate, cele mai noi au MTBF (timpul mediu între defecțiuni) mai mare sau egal decât cel al hard-disk-urillor.
- Defragmentarea nu mai este necesară fiindcă fragmentarea fișierelor nu mai influențează timpul de acces. Adio defragmentare!
- Consumul redus de curent electric. Dacă ai un laptop, faptul că bateria ține mai mult cu 5-20 de minute nu poate fi decât un plus. În cazul laptopului meu nu am observat vreo schimbare considerabilă, însă este posibil ca în anumite configurații să se vadă diferențe sesizabile.
- Dimensiuni mai mici. Acest aspect este vizibil mai ales în cazul ultrabook-urilor. SSD-urile ajută la obținerea unui profil foarte subțire al acestora, ce nu ar putea fi obținut folosind un „hard-disk tradițional”.
- Greutatea redusă. Un aspect pozitiv, cu toate că nu este chiar atât de sesizabil în cazul laptopurilor. Comparativ cu un hard-disk de PC (3.5) un SSD cântărește mai puțin cu aproximativ 300 de grame, însă comparativ cu hard-diskurile de laptop nu sunt diferențe considerabile.
- Rezistența mai mare la câmpurile magnetice. Fiindcă stocarea datelor pe hard-disk se face electromagnetic, determină o sensibilitate crescută a acestora la câmpurile magnetice, ale difuzoarelor mai mari de exemplu. SSD-urile sunt mai rezistente din acest punct de vedere decât hard-disk-urile, așadar plasarea lor lângă difuzoare/subwoofere nu ar trebui să constituie o problemă.
- Temperatura de funcționare are o plajă mai largă de valori. SSD-urile pot fi utilizate la temperaturi între 0-70 de grade Celsius spre deosebire de 0-60 grade în cazul HDD-urilor. Acest lucru nu este foarte important dacă ești utilizator obișnuit, dar se poate dovedi util în anumite aplicații inginerești.
- Zgomot și vibrații insesizabile. Pentru că au părți în mișcare, hard-disk-urile fac zgomot și transmit vibrații carcasei calculatorului. Dacă în cazul unui calculator se poate adapta un amortizor pentru hard-disk, ca utilizator de laptop nu prea ai ce face pentru a izola vibrațiile și zgomotul produs de acesta. Seara, când e liniște, zgomotul produs de HDD poate fi deranjant , însă această problemă nu mai există dacă folosești un SSD.
Dezavantajele SSD-urilor:
- Costul/GB ridicat. Când alegi un SSD, fie te mulțumești cu un spațiu mai mic de stocare la un preț accesibil, fie plătești destul de mult pentru capacități de stocare mai mari. În cazul unui PC se poate opta pentru un SSD doar pentru partiția cu sistemul de operare, și un HDD pentru stocarea fișierelor.
- Datele de pe SSD sunt mai greu de recuperat decât în cazul HDD-urilor. În funcție de ce se defectează, datele sunt mai dificil de recuperat. Totuți, dacă îți păstrezi datele esențiale în cloud, nu ar trebui să îți faci prea multe probleme.
SSD-uri recomandate
Cu toate că în momentul în care mi-am cumpărat SSD produsele Samsung mi s-au părut cele mai atractive, acum mi-au atras atenția produsele celor de la Kingston. Mi se pare că au un raport calitate preț bun și suficiente review-uri pozitive. Am apreciat că pe lângă ratele de transfer, printre specificații apare și MTBF, ceea ce îmi oferă mai multă încredere în produsele lor. Probabil te întrebi de ce nu recomand Intel: mi se par scumpe și sunt cam multe resigilate, ceea ce înseamnă că o parte din ele au fost returnate de către cumpărători.
În concluzie, SSD-urile sunt utile utilizatorilor care doresc un sistem cu un răspuns (foarte) rapid. Pasionații de jocuri care își configurează sisteme de gaming nu ar trebui să stea prea mult pe gânduri, pentru că în cazul lor rezultatele vor fi și mai bune. În cazul laptopurilor, cel puțin, SSD-ul ar trebui să fie primul pe lista de upgrade (dacă laptop-ul nu este deja echipat cu un astfel de disc).
Ultima Actualizare: 14 Noiembrie 2014
salut , o intrebare .. daca imi cumpar un SSD size 2.5″ merge pe desktop ? nu ma intereseaza sa stea frumos pe un bay sau ceva de genu ..doar sa atarne pe acolo..vreau sa stiu daca e vreo diferenta..intre cele de laptop si cele de desktop..ms
Alea de laptop sunt mai mici. Dacă îl prinzi cu șururburi doar pe o parte, stă.
Daca cumperi intel ssd de 2.5″ primesti in cutie si tablitele pentru montarea pe un desktop plus cele 2 cabluri .
Am comanda de acest SSD si ma intreb cat de bun este, daca se merita.
Ma interesaza sa aiba o viteza relativ buna si sa nu se strice.
In momentul de fata am un HDD de 500 GB iar cand downloadam ceva (cu viteza mare..) mi se bloca si m-am gandit sa iau ssd sa pun doar windowsul pe el.
La placa de baza am 2 Sata3 si 4 Sata2 iar acum sunt legate hdd si dvd la sata 3, daca mut dvd-ul intr-un locas sata 2 ca sa pun ssd e vreo problema, trebuie sa umblu in bios sa fac setari (sa pun pe care sal buteze primul ) ca nu ma prea pricep.
placa de baza e asta GA-H77M-D3H
emag.ro/solid-state-drive-ssd-intel-530-series-2-5-120gb-sata3-ssdsc2bw120a401/pd/DRNWFBBBM/
Salut, configurezi din BIOS calculatorul să booteze de pe CD sau DVD și apoi SSD. Asta când instalezi sistemul de operare, după aceea poți pune direct SSD.
Cum pot folosi un hard-disk de laptop dupa ce s-a dus placa video definitiv. Poate fi adaptat la PC ca hard principal sau doar ca hard extern? Multumesc.
Da, îl poți conecta fie la un desktop, fie să-l instalezi în alt laptop. E o idee bună să-l faci și hard disk extern.
buna am un leptop FUJITSU SIEMENS ESPRIMO MOBILE V5535 model placa de baza Z17M2.0,procesor Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7300 @ 2.00GHz , 2.00g de ram vreau sa stiu daca pun un ssd se potriveste (la mufele hdd cu cele ale ssd-ului ma refer )si daca performanta acestuia este aceeasi referitor la componentele leptopului?
În mod normal ar trebui să meargă și să fie compatibil.
o intrebare ,afectez ssd-ul daca fac overclocking la procesor ram si pl video ms anticipat
În mod normal nu ar trebui să fie probleme.
salut, am si eu o intrebare detin 2 ssd-uri unul de la intel si unul de la corsair si se pare ca windowsul imi vede doar unul, stii care ar fi problema?
Trebuie văzute setările din BIOS.
Salut, as vrea sa imi achizitionez un SSD pentru Desktop si acum trebuie sa aleg dintre Samsung 840 Series Evo 120GB si Intel 530 Series 120GB! Am mai vazut ca cel de la Intel are 80000 IOPS fata de 35000 pe care ii are cel de la Samsung! Tot odata nu stiu ce inseamna acel IOPS!
„Care sa il aleg ? Ce alt model sau marca mi-ai propune ?”
IOPS este mai mult pentru marketing. Orientează-te în funcție de ratele de transfer susținute, eventual uită-te pe niște benchmark-uri.
Pentru inlocuirea unitatii optice la laptop-uri, DVD adica, exista un suport special numit „cadddy”, cu conectare la portul intern de alimentare si de date. Practic intreaga unitate optica este inlocuita cu un suport special, care din exterior pare ca si capacul unitatiiDVD. O adresa cu explicatii in imagini poate fi urmarita usor aici. Un pret in Romania se poate gasi pe okazii la preturi de undeva de la 15 lei pina la 50-100 lei. Personal nu mi-am inlocuit (inca) DVDul, dar am de gind sa o fac, fiindu-mi cvasi-nefolositor: pentru „stocare mobila” am un stick de 16 GB, de 4 ori mai mult si de 10 ori mai mic ca un DVD !!
E o idee bună pentru cei care nu folosesc unitatea optică. Mulțumesc pentru semnalare, nu știam de chestia asta.
Da e foarte bun acel Caddy dar aveti grija ,nu cumparati de pe ocazii toate chinezariile pentru ca nu o sa se potriveasca la laptopul vostru.In anuntul de unde cumparati trebuie sa fie clar specificat ca se potriveste la modelul vostru de laptop. Eu am cumparat cu 10 euro de pe ebay si era specificat ca merge la modelul meu de laptop si nu s-au potrivit gaurile plus ca nu avea capac in exterior.Deci grija mare la Caddy-uri
buna.. vreau sa imi pun si eu un ssd pe laptop. poti sa imi zici si mie daca pot sa pun asa ceva pe el? am un laptop samusng NP300E5X-S02RO si nu stiu ce marime are hhd. poti sa imi zici?
Salut, în mod normal ar trebui să meargă. 🙂
Cred ca utilizat doar pentru rularea sistemului si a programelor / aplicatiilor, unul de 120 G este mai potrivit, ma uitam acum la ce am pe el ocupa 52G si din cate stiu este indicat ca partitia de sistem sa nu depaseasca 50% din capacitatea maxima de stocare, este adevarat sau gresesc ?
La SSD gradul de ocupare nu mai constituie o problemă.