Sursa de alimentare este o componentă esențială pentru PC, totuși, de cele mai multe ori este ultima pe lista de cumpărături. Sursa nu doar furnizează energie electrică pentru alimentarea tuturor componentelor, ci le și poate proteja în anumite situații neprevăzute.
Index Articol
- Caracteristicile surselor de alimentare pentru PC
- Construcție
- Conectivitate
- Indicatori de calitate
- Recomandări de surse de alimentare
Sursa de PC se ocupă de coborârea tensiunii de la 230V (de la priză) la valorile de lucru ale componentelor calculatorului, respectiv 12V, 5V, 3,3 V și de asigurarea unui curent continuu suficient pentru funcționarea sistemului.
Calitatea sursei de alimentare va determina și fiabilitatea sistemului în timp. Asigurând o tensiune și un curent constante pentru funcționarea componentelor, sursa va contribui la creșterea duratei de viață a acestora.
Caracteristicile Surselor de Alimentare pentru PC
Există o serie de parametri ce caracterizează sursele de alimentare însă care nu sunt specificați de toți producătorii. O listă completă cu parametrii în cauză se găsește în documentul despre standardul ATX 2.2, respectiv ATX 2.3.
Construcție
- Puterea sursei. Primul criteriu după care se aleg sursele îl constituie puterea acestora. Ca sistemul să funcționeze corespunzător, sursa trebuie să facă față cerințelor sistemului. Pentru a putea estima puterea unei surse poți folosi un calculator de putere a surselor. Mai poți să aduni consumul tuturor componentelor pe care aceasta le va alimenta. Ca să identifici valorile consumului pentru fiecare componentă în parte, poți căuta pe google după numele componentei la care adaugi și TDP (Thermal Design Power). De exemplu „intel i5 tdp”, „geforce 630 tdp” etc.
- Rail-uri. Rail-urile pot fi asociate unor „canale” prin care se livrează anumite tensiuni. La sursele obișnuite, chiar dacă tensiunile sunt diferite se obțin din același rail. La sursele de putere foarte mare (pentru overclocking, sau configurații SLI ori CrossFire) există mai multe rail-uri de 12 V. Pentru a reduce costurile de producție, în loc de un rail de 12V și 27A există două de 12V cu 13A respectiv 14A, de exemplu. Dacă nu faci overclocking, cel mai probabil nu e nevoie să îți bați capul cu o sursă dual-rail. Altfel trebuie să ai grijă cum alimentezi componentele pentru a nu suprasolicita sursa.
- Ventilatorul. Răcirea surselor se face de obicei activ, folosind un cooler, care de multe ori este destul de gălăgios. Pe măsură ce sursa este mai „dichisită” și ventilatorul este mai silențios. Este de preferat atunci când alegi o sursă de alimentare să optezi pentru una cu un ventilator mare (120mm). Ar fi util și să aibă controlul automat al turației în funcție de temperatură. Dacă sursa nu este foarte solicitată, ventilatorul să se rotească mai încet și să producă mai puțin zgomot.
Conectivitate
- Conectorii sursei de alimentare. Ca să poți alimenta toate componentele care te interesează este important să alegi o sursă ce oferă toți conectorii necesari. În momentul de față lucrurile sunt destul de bine standardizate și nu cred că există bătăi de cap la acest capitol. De aceea nu nu o să intru în detalii aici iar pentru curioși recomand un material amplu despre conectorii și adaptoarele surselor de alimentare pentru PC.
- Sursa modulară sau nemodulară. Sursele modulare au cablurile de alimentare detașabile, astfel că nu o să ai spațiu ocupat în carcasă de cabluri care nu sunt folosite. Sursele modulare sunt puțin mai scumpe, dar sunt mai practice.
Indicatori de calitate
- Protecții la supratensiune, supracurent și supraîncălzire, scurtcircuit și la mersul în gol. Aceste protecții sunt impuse de standardul ATX 2.2 și nu mai constituie un diferențiator, de aceea nu sunt mereu trecute în specificații. Teoretic, toate sursele de pe piață ar trebui să aibă aceste protecții.
- Filtre de rețea, riplu. Dacă filtrele de rețea sunt bune și riplul este mic, atunci calitatea audio nu va avea de suferit. Altfel există posibilitatea să apară zgomote de fundal, bâzâituri și oscilații când asculți muzică de pe calculator. Din nefericire nu prea poți afla multe detalii despre filtre sau riplu înainte să cumperi sursa de alimentare.
- PFC activ sau pasiv. Power Factor Correction (sau Controller după unii) este o funcție a sursei de a reduce pierderile (puterea reactivă). Din câte știu, PFC-ul este obligatoriu pentru produsele ce se comercializează în Europa. Raportul dintre puterea reală și puterea aparentă poartă numele de factor de putere (se notează cu k) și poate lua valori între 0 și 1. Pentru o sursă obișnuită ce are pfc pasiv, k ia valori între 0,7 sau 0,75 iar dacă depășește 0,8 se consideră că sursa are o eficiență ridicată. La sursele ce folosesc PFC activ (care este mai eficient decât cel pasiv) k poate ajunge la 0.95-0.99. Cu cât eficiența sursei este mai bună, se pot face economii la factura de curent.
- Eficiența sursei de alimentare. După cum am spus mai devreme la PFC, eficiența unei surse obișnuite este între 70%-80%. Pentru anumite aplicații (industriale sau birouri) se preferă surse cu o eficiență cât mai mare, peste 80%. Astfel unii producători specifică eficiența printre parametrii sursei, pentru a ne asigura de calitatea acesteia.
Recomadări de Surse de Alimentare
În curând voi reveni cu o selecție de surse care au un raport calitate/preț foarte bun recomandate pentru activități office și navigare internet dar și multimedia. Astfel ar trebui să îți fie ușor să alegi sursa potrivită în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție și destinația calculatorului.
Pasionații de jocuri care au instalate pe sistem plăci video mai puternice (și implicit mai mari consumatoare) ar trebui să opteze pentru surse cu puteri ce depășesc 600 W, pentru a se asigura o stabilitate cât mai bună a sistemului. Mai mult, cei care obișnuiesc să facă upgrade des sau țin foarte mult la un aspect cât mai aerisit al carcasei vor aprecia cu siguranță o sursă cu design modular.
Ultima actualizare: 7 Noiembrie 2020.
Salutare….de multa vreme urmaresc acest ,,blog,, si de multe ori m-am orientat dupa el si mia reusit, dar acum doresc si eu un sfat ptr pcul meu:
Am un E8600 + GA-G41M-Combo + 4 GB ddr2 800 mhz + Gtx 295 1,8 Gb 896 biti + hard 160 Gb WD si am nevoie de o sursa care sa imi duca toate (am una dar imi face figuri).
Ce imi recomanzi ? 2-3 modele ? Ca nu prea ma tine buzunaru prea bine.
Stima si o zi excelenta.
Salut Florentin, îți recomand Inter-Tech Energon 650W.
Inainte de a multumi sau ,,injura,, trebuie sa mentionez ca rar intalnesc profesionisti in zilele noastre.
Dar…dar iti multumesc de acest sfat..si chiar tin cont de el deoarece faci parte din categoria raritatilor in materie de PC. Imi pari baiat cu bun simt si respect ceea ce ai sa vezi pe viitor ce satisfactii iti aduc cei 7 ani. Multumesc fff mult si multa sanatate.
PS: Pe viitor o sa mai cer sfaturi !
Salut! Ce sursa imi recomanzi pentru urmatoarea configuratie de sistem?: Placa de baza Asrock 990fx extreme3 , Procesor AMD FX-6350 3.9GHz , Placa video Asus nVidea GTX750 ,128bit ,1GB . Stima 🙂
Salut, o sursă de 550W ar trebui să fie suficientă pentru sistemul tău.
Salut, am avut o sursă thermaltake de 500w și s-a ars. Am pus una la fel si dupa 2 luni s-a ars și asta. Prima a tinut ceva ani, dar acum după 2 luni s-a ars. Am mai adaugat un hdd de 2TB toshiba. Poate sa fie ăsta motivul?
Nu prea cred că e de la hard, ci de la rețeaua electrică, mai precis de la fluctuațiile de tensiune. Se întâmplă des să se ia curentul la tine?
Nu, n-am asemenea „bucurii”. Si, repet, sursa lui, cu care a venit, m-a tinut ani buni. Am zis ca oi fi legat eu aiurea firele, dar nu cred, cate posibilitati ar fi?
Pot sa pun o sursă de 750, vhit ca nu-mi conduma atâta? A, poate sa fie de la praf.?
Este ceva ciudat și că s-a ars sursa inițială. Poate atunci s-a defectat ceva care provoacă suprasolicitarea sursei, sau e ceva în neregulă cu rețeaua electrică (supratensiune, etc). Dacă ai posibilitatea, măsoară tensiunea la prizele din casă și vezi dacă este în parametri normali.
salut,am si eu o intrebare mi se tot arde sursa la un calculator calculator hp compaq elite 8100 tower si as vrea sa stiu ce sursa mai buna as putea pune la el sa nu mi se mai arda,actuala e de 300W pot pune una mai mare de macar 550W sau e pericolul sa imi arda pc-ul?Multumesc anticipat.
Salut Mario, poți pune o sursă mai mare, nu se arde PC-ul, din contră are o rezervă de putere pentru momentele când este solicitat.
salut!! am si eu o intrebare mi am schimbat de curand cpu de la athlon IIx2 am trecut la fx6300 problema e ca daca incerc sa l „forjez” un pic moare imi dispare semnalu video acum nu stiu care ar fi problema eu banuiesc ca ar fi de vina sursa care e de 450w care crezi ca r fi problema? multumuesc
Dacă se restartează în full load, sursa este cel mai probail cauza și ai nevoie de una mai puternică.
multumesc! sursa a fost de vina 🙂
Salut ! Recomanda-mi si mie o sursa buna pentru urmatorul sistem: amd fx x6 6300 ,memorie hyperx fury blue 4gb x 2 , amd radeon r7 saphire vapor x ,
emag.ro/placa-de-baza-msi-760ga-p43-fx-socket-am3-760ga-p43-fx/pd/EM99KBBBM/ !
Multumesc anticipat .
Tin sa precizez ca imi doresc o sursa buna dar nu foarte scumpa , daca se poate la 100-200 ron sau ce crezi tu …
Calculatorul inca nu l-am cumparat dar aia este configuratia finala. Daca ai ceva de precizat la sistemul care vreau sa il cumpar orice critica si imbunatatire este bine-venita. Vreau sa il cumpar pentru gaming.
Salut Gabriel, în acel buget se încadrează Thermaltake Litepower LT-500P care are design modular (nu o să ai cabluri pe care nu le folosești atârnate prin carcasă) și PFC Activ (care determină o eficiență energetică mai mare). Spor!
Configurația aleasă de tine e bună, zi-mi te rog ce buget ai la dispoziție pentru a face o evaluare mai precisă.
Bugetul care il am la dispozitie este de 2000RON si punand la socoteala sursa am ajuns exact la 1900RON.Tin sa precizez ca nu am precizat nimica de HDD deoarece am unul deja pe sata 2,