WinISD – Soft Proiectare Boxe Audio(Incinte Acustice)

Ultima Actualizare: 3 Noiembrie 2020

WinISD proiectare boxe audio si incite acustice

WinISD, este o aplicație gratuită pentru proiectare de boxe audio, sau incite acustice cum mai sunt cunoscute. WinISD poate simula cu acuratețe răspunsul în frecvență al unui difuzor aflat într-o incintă de un anumit volum și tip. Este foarte utilă pentru proiectarea unui subwoofer, de exemplu.

Pentru a putea folosi această aplicație e nevoie de unele cunostințe în domeniu. Un începător o va gasi greu de utilizat la început, pentru ca meniurile și ferestrele sunt pline de termeni specifici. Totuși cu puțină răbdare și studierea parametrilor Thiele Small lucrurile vor începe să aibă sens.

Funcții pentru proiectarea de boxe audio

Interfața este intuitivă, în partea superioară se găsesc meniurile și bara de unelte, de unde se deschid și salvează proiectele. Editorul de baze de date ajută la introducerea difuzoarelor noi în aplicație. Tot acolo se mai găsesc generatorul de semnal pentru a testa acustic răspunsul în frecvență, proprietațile ferestrelor, ale cursorului. De menționat ar mai fi calculatorul de filtre pasive (pe 2 sau 3 cai, L pad) sau pentru filtrele active.

Pentru fiecare proiect în parte, se pot modifica în timp real anumiți parametri:

  • numărul de difuzoare;
  • temperatura;
  • peresiunea;
  • umiditatea mediului ambiant;
  • volumul incintei;
  • numarul și dimensiunile rezonatoarelor (vent);
  • nivelul semnalului.

Se pot genera grafice pentru funcția de transfer, parametrii difuzorului, sau parametrii rezonatorului in cazul încintelor ventilate.

WinISD se poate folosi și pentru simularea unor boxe de serie sau sisteme audio pentru PC, dacă se pot măsura parametrii difuzorului sau ai incintei. Parametrii difuzorului nu se determină tocmai ușor, dar uneori se pot găsi deja calculați pe forumuri de specialitate.

După parerea mea este o aplicație excelentă, și destul de precisă, am folosit-o mult pe vremea când construiam singur echipamente audio, pentru a-mi simula propriile boxe. O recomand tuturor celor pasionați de acustică și care doresc să-si construiască un sistem audio cu un raport calitate preț bun.

Descarcă WinISD (2,25 MB): http://www.linearteam.org/

Trimite articolul și prietenilor tăi!