3 Lucruri Esențiale de care să ții cont la Upgrade sau Achiziție

Upgrade sau achiziție

În principiu sunt trei elemente esențiale de luat în calcul când faci un upgrade sau o achiziție. În ordinea importanței ar fi scopul achiziției (rezolvarea unei probleme de obicei), compatibilitatea cu alte componente și bugetul de care dispui.

Este posibil ca scopul, compatibilitatea sau bugetul să impună anumite limite care le condiționează și pe celelalte două, astfel încât într-un final achiziția nu se poate face ori nu-și mai are rostul.

Prioritățile nu ar trebui să se schimbe, însă elementele ar trebui parcurse în ordinea propusă de mai multe ori, până se ajunge la varianta optimă.

Scopul. De ce faci upgrade?

Este prima întrebare de la care ar trebui să pornești când vrei să îți cumperi ceva. Este important să îți identifici nevoile; chiar ai nevoie de ceva anume, sau numai ți se pare?

Îți cumperi ceva pentru că nu ai, dar ți-ar trebui. Faci upgrade pentru că sistemul/gadgetul actual nu îți satisface cerințele, nu pentru că ești apăsat de presiunea socială (prietenii tăi au dispozitive mai performante). Nici pentru că vuiește presa că nu știu ce gadget e cool (asta dacă nu cumva vrei să fii cool..).

Este important să îți clarifici dacă chiar ai nevoie de anumite gadgeturi, altfel s-ar putea să le cumperi doar ca să le fluturi în fața prietenilor și să nu aibă o valoare reală pentru tine. Cel puțin asta e părerea mea.

De aceea, în primă fază este important să îți definești scopul și opțiunile în funcție de nevoile tale, fără a ține cont de alte aspecte:

  • Care îți sunt nevoile?
  • Cum ar arăta gadget-ul ideal care să îți satisfacă cerințele?
  • Care sunt produsele care se încadrează cel mai bine în cerințele tale?

Imediat ce ai făcut o listă cu toate gadgeturile care se potrivesc nevoilor și cerințelor tale, treci la etapele următoare, care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună.

Compatibilitatea. Este sau nu de luat în calcul?

Dacă mă întrebi pe mine, mereu va fi nevoie de a asigura un grad minim de compatibilitate cu alte dispozitive.
Compatibilitatea este un factor care va restrânge cu siguranță numărul de produse găsite la pasul anterior și te va ajuta să le selectezi pe cele potrivite contextului în care le vei folosi.

În cazul în care doar înlocuiești anumite componente în mod sigur trebuie să asiguri o compatibilitate, dacă înlocuiești un sistem cu totul compatibilitatea nu mai pune atât de multe probleme. Totuși, e posibil să fie nevoie să asiguri o compatibilitate între sistem și alte componente sau periferice achiziționate ulterior.

Uneori, compatibilitatea poate fi un factor care să condiționeze un upgrade mai extins. Spre exemplu dacă vrei să înlocuiești o placă video pe AGP cu una mult mai performantă, vei observa că e mai rentabil (ca raport calitate preț) să schimbi și placa de bază, RAM-ul și procesorul, eventual și sursa.

Bugetul. Este fix sau flexibil?

Bugetul este ultimul element care face sau nu posibilă achiziția. L-am lăsat pe ultimul loc, pentru a pune accentul pe satisfacerea nevoilor.

În plus, când ai o serie de produse care satisfac aceleași nevoi, prețul va fi un diferențiator puternic când vei alege. De exemplu dacă vrei să îți cumperi un smartphone, s-ar putea să îți dai seama că îți poți satisface nevoile și cu un telefon de 1000 de RON în loc de 2500 RON. Da, cel de 2500 RON este clar mai performant, dar nu ai nevoie de atât de mult. Așa că de ce să te complici?

Din nefericire, foarte mulți dintre cei care îmi cer sfaturi pleacă de la buget când decid să facă un upgrade, fără să aibă un scop clar sau cea mai mică idee despre compatibilitate.

Această abordare nu este neapărat cea mai potrivită. Când procedezi astfel, mesajul pe care îl transmiți este că ai niște bani pe care ai vrea să îi cheltui, ori că ești presat de faptul că prietenii tăi au gadgeturi mai performante. Problema e că nu ți-ai definit nevoia concretă pe care vrei să o rezolvi și opțiunile pe care le ai. Motiv pentru care s-ar putea să faci o alegere nepotrivită. Astfel rămâi și cu banii cheltuiți și cu nevoia nesatisfăcută (sub forma unui gol inexplicabil de cele mai multe ori).

Exemplu pt upgrade sau achiziție
Un exemplu de definire a nevoilor, a problemelor legate de compatibilitate și restricții de buget

Upgrade-ul, între necesitate și presiunea socială

Sigur, sunt și cazuri în care presiunea socială e mare iar problema nu e de bani. Ideea e să ai cel mai tare gadget sau dacă se poate să nu aibă nimeni ca tine. Atunci nu cred că e nevoie să mai treci prin etapele prezentate mai sus, pentru că nevoia este de a fi în centrul atenției și se rezolvă simplu cu cel mai scump sau bling bling gadget. Asta până la apariția următorului gadget de top..

Trimite articolul și prietenilor tăi!