Modul în care avem organizate fișierele și directoarele din calculator, determină timpul total în care ducem la îndeplinire ceea ce ne propunem. Cu cât accesăm mai ușor o aplicație, un document, etc, cu atât mai bine. Pe cealaltă parte, cu cât informațiile sunt mai ”amestecate” se va pierde timp pentru căutare.
De aceea vă voi prezenta câteva sfaturi pentru a vă organiza eficient ca apoi să vă utilizați timpul intr-un mod productiv. Urmați doar acele sfaturi care se potrivesc cu stilul dumneavoastră de lucru, fără să exagerați, pentru că dacă irosiți prea mult timp cu organizarea, cădeți în extrema cealaltă și nu acesta este scopul.
În cele ce urmează veți descoperi o structură recomandată de organizare informațiilor pe hard disk, apoi câteva informații despre alocarea spațiului pentru cele trei directoare esențiale. În final vă sunt menționate și câteva aplicații care vă vor ajuta să vă organizați mai eficient. Lectură plăcută!
Structură directoare și organizarea cronologică a acestora
- Pentru început, e bine să aveți bine stabilite câteva directoare (foldere) pentru imagini, muzică, filme, documente, proiecte, jocuri, kit-uri de instalare, descărcări și un director de fișiere temporare. Le puteți ține organizate după bunul plac, însă am observat că este mai comod ca să existe trei ”mari” directoare: Descărcări, Temporare și Fișierele mele.
- Informațiile descărcate de pe Internet (luat cu navigatorul web, programul de mesagerie sau programe P2P) cele de pe CD/DVD le “salvați” în Descărcate, apoi când urmează să le sortați sau să le redenumiți le mutați în Temporare; după ce terminați le mutați în directorul potrivit.
- În Temporare se pot organiza informațiile înainte de a fi copiate pe discuri, și se pot stoca fișierele mai puțin importante sau care pot fi șterse ușor. Astfel când aveți nevoie de mai mult spațiu liber, știți de unde să începeți.
- Fișierele mele pot fi asociate ca fiind My Documents și să conțină la rândul lor Imagini, Muzică, Video, Albume Personale (materiale înregistrate cu o cameră foto sau telefon), Desktop, Jocuri, Proiecte, Backup, Programe, Documentație. Directorul Fișierele Mele se poate pune pe o partiție, iar Temporare și Descărcate pe o altă partiție (vezi 2.2).
- Folosiți caractere măști în fața numelor directoarelor/fișierelor pentru a le organiza cronologic. De exemplu eu scriu data astfel “an.luna.zi nume” (de ex: 2009.03.04 Sfaturi). Mai folosesc și caractere ca ! ` ~ în fața numelor directoarelor pentru a le scoate în evidență.
Organizarea celor trei mari directoare pe partiții
- Diametrul platanelor hard diskurilor este de 3,5”, adică de 8,89cm, ceea ce înseamnă că raza este de 4,45cm. În caz că am dori să împărțim hard disk-ul în trei părți după rază, trebuie scăzută partea centrală de prindere. Dacă împărțim constatăm că partițiile nu sunt egale ca suprafață, și de aici rezultă că și viteza de transfer va varia proporțional cu suprafața.
- Partiția primară (C), cea care găzduiește sistemul de operare este situată spre exteriorul discului, deoarece acolo se vor obține ratele de transfer cele mai mari. De aceea este indicat atât pentru programe cât și fișierul de swap să fie situate cât mai aproape de exteriorul platanelor.
- Partiția dinspre centru va fi cea mai lentă, de aceea este recomandat să o folosiți pentru stocarea fișierelor.
- Recomandarea mea ar fi fie să aveți două partiții, una pentru sistem și alta pentru cele trei directoare menționate la 2.1; pentru a evita fragmentarea datorată descărcărilor frecvente indicat este să aveți trei partiții: una pentru sistem, una pentru Fișierele Mele și alta pentru Descărcări și Temporare.
Aplicații utile pentru o organizare eficientă
- Pentru detectarea fișierelor duplicat folosiți Easy Duplicate Finder ;
- Pentru redenumirea în masă a fișierelor folosiți Flexible Renamer ;
- Pentru mutarea/copierea automată a fișierelor de un tip anume folositi Belvedere ;
- Pentru a muta automat foldere și fișiere în locații predefinite cu FileTargets ;
- Pentru a accesa rapid directoarele uzuale folosiți Folder Guide ;
- Caută și accesează orice director/fișier cu Search Everything ;
as avea nevoie de putin ajutor….am un fisier pdf de aprox 50MB si am nevoie sa-l transform in fisier doc….ma poate ajuta cineva…
Si ceva legat de organizarea fisierelor: fisierele vechi pe care nu prea le mai folositi archivatile ca sa economisiti spatiu. Sau daca aveti hdd mic tregeti-le pe DVD-uri. Oricum foarte bun articolul!
Mulțumesc Laurențiu!